"Протест" и "Оставка" – символите на 2013

"Алфа Рисърч": 7% от българите са готови да емигрират
16 дек 2013 14:15,
52
"Протест" и "Оставка" – символите на 2013
Снимка: архив, Булфото

"Протест" и "Оставка" са символите на отиващата си година, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 30 ноември-8 декември сред 1011 пълнолетни българи.

"Протест" е символът, определен с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата година.

Носители на протеста са и три от поставените в топ 5 събития на 2013-та - гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26 на сто), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10 на сто), отбелязват социолозите от "Алфа Рисърч".

Думата "Оставка" пък е посочена като един от символите на отминаващата си година от близо една трета (27% от анкетираните).

За 16 на сто от хората "бежанците" са запомнящият се знак на годината, показва още проучването.

За половината от българите (47%) годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години, коментират от агенцията.

Според социолозите четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината:

- икономическото състояние на бизнеса и домакинствата;
- критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението;
- външните оценки за ситуацията в страната;
- липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на около 7 на сто от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари догодина, показва изследването.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще, очакват социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
46
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
След Втората световна война германците и японците останаха в своите държави и ги възстановиха.Защо ние трябва да напускаме ??? Защо нормалните хора трябва да бягат от Родината си ??? Този път ние оставаме и е крайно време тази шайка ,която ни доведе до разрухата да се изнесе ! Трябва ни само истински държавник,който да постави на първо място страната си !
5
4
 
48
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Лошото е, че тези 200 000 ще са основно млади хора, а глупендерите им казват - прав ви път. И кой ще ти изработи пенсията или помощите после, червено ***? Заслужавате си мизерията, и по - голяма ще става с това мислене.
4
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално, всички бягат от комунизма ... доказано пагубен строй за народа на съответната държава. Само лентяйте и мързеливите пролетаряти искат и гласуват за БСП/ДПС. Направо ми е жал като гледам масата *** гласуващи за 5 лева и избиращи разни корумпирани гейлордове... Мани това ами те работят против държавата ни, а те се радват на 10 лв. надбавки пак от нашия джоб ? ДПС- про турска партия, БСП - про Руска.. всичко продават на тях.. Монополи, бизнеси всичко.. Жална ни майка.
3
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПрав ти път, те боб хвърлят за вас.
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*МИЗЕРИЯ БЪЛГАРСКА* -ТОВА Е СИМВОЛА НА БЪЛГАРИТЕ ЗА 2013ГОДРАЗСИПАХА Я ТАЯ ДЪРЖАВА ,РАЗСИПАХА ТОЯ НАРОД и защо г-да журналисти мислите ,че сме готови да емигрираме ----НЕ ,НЕ ние не искаме да си напускаме държавата и семействата ,само че тези ЛАПАЧИ политиците ,лекарите ,чиновниците ни принуждават КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗА ТОЯ НАРОД ,КРАЙНО ВРЕМЕ Е УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СПРАТ ДА ВИЛНЕЯТ ИЗ ДЪРЖАВАТА И ДА Я ОГРАБВАТ КАТО УБЕЗУМЕЛИНИЕ БЪЛГАЛИТЕ МЯНА ДА ЕМИГРИРАМЕ ВЕЧЕ
1
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алфа Рисърч са искали да кажат , че процентите са 70% .. моето семейство и това на чичо ми ще го направим след нова година .. успех на всички ! :)