"Протест" и "Оставка" – символите на 2013

"Алфа Рисърч": 7% от българите са готови да емигрират
16 дек 2013 14:15,
52
"Протест" и "Оставка" – символите на 2013
Снимка: архив, Булфото

"Протест" и "Оставка" са символите на отиващата си година, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 30 ноември-8 декември сред 1011 пълнолетни българи.

"Протест" е символът, определен с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата година.

Носители на протеста са и три от поставените в топ 5 събития на 2013-та - гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26 на сто), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10 на сто), отбелязват социолозите от "Алфа Рисърч".

Думата "Оставка" пък е посочена като един от символите на отминаващата си година от близо една трета (27% от анкетираните).

За 16 на сто от хората "бежанците" са запомнящият се знак на годината, показва още проучването.

За половината от българите (47%) годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години, коментират от агенцията.

Според социолозите четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината:

- икономическото състояние на бизнеса и домакинствата;
- критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението;
- външните оценки за ситуацията в страната;
- липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на около 7 на сто от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари догодина, показва изследването.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще, очакват социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
22
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Bastor Ако трябва, може и да се наложат крути действия, за да си вземем обратно държавата от политиците! Политиците сами няма да пуснат "държавният мед"- трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да го направят. Съжалявам - това е голата истина:( Когато правото се превръща в безправие, съпротивата е задължителна! Дори и тази мисъл си присвоиха политическите партии и я използват за своя угода:(
25
1
 
20
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Bastor Трябва да го направим ние, българите! Това не може да се случи без излизане на България от ЕС- защото целият ЕС е "построен' на основата на представителната демокрация - ще ни стиснат за гушата и напише ще клекнат! Пряка демокрация може да има в България при: Излизане на България от ЕС и получаването й обратно на пълният обем държавен суверенитет. Съставяне на многостранен международен договор за ПОСТОЯНЕН НЕУТРАЛИТЕТ/ точно като статута на Швейцария/
24
0
 
23
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
До софиянец И кой ще го направи това?БСП и ДПС най-много печелят от *** вот, а от тях зависи такъв закон. ГЕРБ и те имат една група ***, които гласуват за тях.
23
0
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Вярвате или не, но ако имаме пряка демокрация + образователен ценз- съгласно чл.53 ал.2 от КРБ- може да се постигне и следната опция- ако *** не искат да се образоват- няма да гласуват на референдуми:) И така- ако искат да притежават избирателни права- задължително образование до 16 годишна възраст. Ако го нямат- колкото и политически партии да искат да им купуват гласовете - то това ще е безсмислено занимание, защото няма да имат правото да гласуват без образование до 16 год. възраст:)
22
2
 
21
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ПОКАЙТЕ СЕ В"ИМЕТО ХРИСТОВО",ДРУГО НЕ НИ ОСТАНА!
21
3
 
19
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Коментар 17: "Дреме им на станишев и йосифова ако ще и всички българи да пукнат. Напротив-ще се зарадват"Прав си. Всеки нормален човек би се зарадвал.
20
1
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До avenir Не съм съгласен -ничия "пета колона" не може да промени фактите. Платените продажници по спешност ще се изнесат я в РФ, я в Турция, я в САЩ ,в момента, в който разберат, че вече няма да получават пари срещу предателството си.Така без проблем ще се изчистим от тях.
19
3
 
21
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До софиянец 10 Ако от тези 84% извадите тези "българи", които са ПЕТАТА КОЛОНА на една чужда източна империя, оставаме твърде малко!
18
0
 
28
 
! Отговори
червенушко преди 10 години
Не ви ли стана ясно ,че кучето с кокала е с обратна захапка ! След 6 месеца протести на всеки трябва да му е ясно !
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рали1, немците и японците имат държавници, а не политици. Ако ги управляваха такива ***, като нас в последните 24 години, щяха да останат, ама друг път.
16
1
 
29
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
АЗ БЯХ ВЕЧЕ В ЧУЖБИНА НА ХУБАВА РАБОТА ДОБРЕ ПЛАТЕНА НО ЗА ТЯХ НИЕ СМЕ ИМИГРАНТИ ТОЧНО КАТО ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ И НИЕ НЕ ГИ ПРИЕМАМЕ МАЛКО СА КОИТО ТЪРПЯТ ВЕЧЕ СА СВИКНАЛИ ТЕЗИ КОИТО СА ЗАМИНАЛИ ПРЕДИ 10-15 ГОДИНИ СЕГА НЕЩАТА СА ДРУГИ НО...КАТО ОТИДИТЕ ЩЕ ОЦЕНИТЕ БЪЛГАРИЯ
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дреме им на станишев и йосифова ако ще и всички българи да пукнат. Напротив-ще се зарадват.
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На пръв поглед 200 хил. не са чак толкова много, но това са точно тези, които ако са мотивирани и се чувстват добре, биха изхранили останалите 6 милиона.
13
6
 
18
 
! Отговори
ники преди 10 години
прав ти път
12
0
 
28
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Ахахаха- намери се някой хм... от малцинствата, за да ми сложи минус на коментара;) Що така, ве- нали така разсъждават и в Турция?;) Когато българите покажем, че знаем как да си отстояваме правата, сме заливани с порой от обиди - от "ксенофоби' до 'расисти'...Е- време е малцинствата в България да разберат, че не могат да смучат като *** българите в България- КРАЙ - ТОВА СВЪРШИ!
11
4
 
36
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Докторът ми замина, стоматологът ми замина, инжинерът с който работех замина, съседът ми замина, децата на трима приятели заминаха. Аз - съвсем скоро...
10
2
 
28
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Ключовата дума на 2014 - "ВАЗЕЛИН"...
9
1
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
При един национален референдум именно българските гласоподаватели решават важни за България въпроси! В момента имаме твърде голямо ограничение на приложното поле на референдума поради наличието на представителна демокрация.За това се нароиха и противоконституционни търговски квазиполитически партии като евророма, дпс, ***.Ако имаме пряка демокрация, българите в България сме 84% от населението на държавата и НАШИТЕ решения ще прекратят геноцидам на който ВСИЧКИ политици подлагат българите в Бг
8
3
 
24
 
! Отговори
d преди 10 години
Мнозинството анкетирани са категорично за предсрочни парламентарни избори: 41% - във възможно най-кратки срокове, 39% - заедно с европейските през май догодина.
7
2
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
ВЪН ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА ОТ БЪЛГАРИЯ! Не ни трябва ЕДНА централна фигура- напр. президент- със силни правомощия- трябва ни ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, която да обуздава с юридически юзди кражбите и предателствата на политиците и партиите! Престъпният преход на България доказа тоталното дискредитиране на представителната демокрация. За това е необходимо да имаме пряка+ представителна демокрация - така "власт власт ще възспира"