Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват

Ако изборите са сега – четири ПГ-та ще има в НС, без "Атака"
Обновена: 18 дек 2013 14:58 | 18 дек 2013 14:35, Камелия Цветанова
155
Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, 22,8 на сто от избирателите биха гласували за БСП, а 18% за ГЕРБ, показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено през декември.

От него става ясно, че подкрепата за левицата този месец се увеличава спрямо миналия, макар и слабо – с 1,4%, а за ГЕРБ пада незначително с 0,1%.

Избирателите, които биха пуснали бюлетина за ДПС, са 6,1 на сто, за партиите от Реформаторския блок – 4,8%, за "Атака" – 1,8 на сто.

39 на сто от анкетираните обаче са заявили, че няма да гласуват.

Данните за общественото мнение през декември показват известно успокояване на напрежението спрямо ноември, коментира политологът Първан Симеонов.

"Студентските протести, ескалацията на напрежението, големите партийни митинги и синдикалният протест превърнаха първата половина на ноември в нов връх на протести – вторите след лятото. Той обаче изглежда отминат, ако се съди по различните индикатори, които измерват протестната енергия – подкрепата за протестите, искането за оставка и т.н,. не се задържаха на по-чувствителните нива от предходния месец и през декември са установяват на познатите от края на лятото и началото на есента дялове от около 40%", коментира той.

През ноември протестите са били подкрепяни от 49% от участвалите в проучването, а през декември процентът им е паднал до 43. За сметка на това хората, които са против протестите, през декември са били 44%, а през ноември – 40 на сто.

Вече 43% от анкетираните смятат, че протестите не трябва да продължават, а 40 на сто са на обратното мнение.

Допълнителен фактор в това отношение е и усещането за отслабване на протеста – мнозинство от 62% са с впечатлението, че протестите отслабват, а 13% са с противоположно впечатление.

Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, смятат 26% от запитаните, но 47% твърдят обратното.

Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок.

Протестният потенциал обаче остава като цяло висок – 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството, 10 на сто не знаят, а 68% не биха участвали, сочи още проучването на "Галъп".

Според Симеонов липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващите не е намаляла.

По думите му обществото като цяло е останало с положително впечатление от видяното и от двете непосредствени страни на протеста - протестиращи и полиция. Близо половината от запитаните оценяват действията на полицията като нормални и в рамките на закона.

И правителство, а и президент имат доверието на около 30% от хората, а недоверието към тях е около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от едва 18%.

Президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желю Желев.

"Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството", коментира политологът.

"Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап от мандата. Изключение прави само Тройната коалиция", добави Първан Симеонов.

Традиционният въпрос: Накъде върви България? показва, че около 70% от българите продължават да са песимистично настроени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
12
 
22
 
! Отговори
Четете за БСП преди 10 години
Моля, четете"Партии наемат фирми за борба в ИнтернетНаема се една фирма, която да залее интернет пространството с някакви мнения, които да покажат, че дадена теза е много харесвана от обществото". Познайте коя е партията - БСП - ДАЕдна от фирмите -- Галъп ИнтернешънълПубликува се - след, което платените коментатори заливат пространството с глупостите си.Ето драги българи, за това БСП харчи Милиарда, които гласува да се вземе като заемНещастна България с тези *** управляващи ни.
110
3
 
16
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Стига с това Галъп! Кънчо и Райчо голферите пишете! Като ги споменете и спирам да чета нататък , ясно е, че са поръчкови стакмистики!
109
5
 
8
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
реалните протестъри май не са групата ранобудни швестъри а точно тези 39 процента на мафията българска...опонента
108
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние всички гласуваме за АТАКА,защо мен никой не ме брои???/
107
6
 
22
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Най-точна е другарката Манолова:"Няма зима. Това са само няколко платени хора с кожуси. В провинцията е топло".
106
2
 
12
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Нежелаещите да гласуват са 95 процента , но след изборите и тях ги броят за гласували и хойдее Иван костов,Нейнска, Калфин иСтанишев, Борисов Пак ще ни се усмихнат в НС, избрани по пропорционалната система за 10 път, ТАКА Е,
105
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За кого да гласувам? За мутрите, или за другарите, или за ***, или за ....кой? От *** нагоре!
104
7
 
20
 
! Отговори
ЕГАТИ ТЪПИЗМИТЕ .. преди 10 години
БСП-23%....ГЕРБ-15%....АТАКА -2,5%...КУНКА -5%.......ама партията-Майка не иска избори -за да не се усере...ха,ха,хааааааааааааааа....ЕГАТИ ,...И СОЦИОЛОЗИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААААААСМЕХ.....!!!!!!!!!!!!!!!
103
2
 
17
 
! Отговори
Aз не могa дa си преди 10 години
Aз не могa дa си обясня кaквa е тaя глупост пaртиите дa си имaт социолози
102
10
 
19
 
! Отговори
малкият гоце преди 10 години
Тези комунделчета докога ще ни баламосват с нагласените си проучвания. Как веднъж не им съвпаднаха резултатите за БСП с тези на някоя от некомунистическите агенции. Преди няколко дни "Алфа рисърч" им даде 18%, тези - 23%. Къде го правите това проучване, бе ***, на Бузлуджа ли? И въпросите им тарикатски - другите питат "Искате ли предсрочни избори" (70-80% да), а тези - "Да продължат ли протестите срещу правителството?" Ама това е много различно, бе мамини синчета червенобузи.
101
3
 
7
 
! Отговори
муспи преди 10 години
1/3 не искали да гласуват, 1/3 не искали бежанците - аз не познавам нито един дето да иска да гласува и да иска бежанци. Но тези дето пишат тези цифри, пишат и резултатите от изборите. Ще си назначат някой канибал пред който Боко и Станишката ще са като наивни играчи. На война с евреите!
100
10
 
11
 
! Отговори
Хапливото куче преди 10 години
До Анонимен 108 - шепа безмозъчни люде-пенсионери. Ако се заслушаш в техните искания и помислиш малко повече ще установиш, че имат повече мозък и по-умни от тебе. Какво виждаме на протеста на ранобудните, интелигентните, независимите, в т.ч. университетски преподаватели - пъна простотия!
99
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега никога не съм гласувал и нямам такова намерение. Боли ме фара кой ще управлява. Който и да бъде, *** винаги ще е мизерника не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят и посмешището на Европа.
98
4
 
11
 
! Отговори
удоволетворен преди 10 години
Поредно благодарско на другарите Стойчев и Райчев за високия реитинг на Партията-майка!!!
97
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На коя социологическа агенция трябва да се вярва? Или според публикуваните резултати можем да си правим извода коя партия колко е платила на съответните социолози. Каквито ни са политиците, такива са ни и социолозите!?!?
96
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2/3 грешни и измислени прогнозибсп расте-и защопрезидентът нямал подкрепа-няма от шепа безмозъчни люде-пенсионери,които са на брой колкото ресторантска маса,но ни ги показватнамалявали протестите-хората са доволни от опустошителното управление, може би,просто идват светли празниции след тях
95
2
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 10 години
Румене221,ти се подвезаваш във всичкифоруми под статиите и яростно защитаваш комунистическите *** и *** карабини.Чини ми се,че си от тролчетата на Кутев и доста се стараеш да заработиш преди празниците.Дерзай,червена подлого!!!!!!!!!!!!!
94
2
 
5
 
! Отговори
Барека преди 10 години
ЗАЩО ЦЕНТЪРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА НА СТАТУКВОТО, А НЕ Т.НАР. ДЯСНО?Публикувано на 18.12.2013 / 15:20 ч. от afera Статуквото днес се определя от трите партии в парламента ГЕРБ (дясна),БСП (лява) и ДСП (ляво-център) плюс старите муцуни от т.нар. Реформаторски блок. За да има съюз анти статуквото, той трябва да е базиран в центъра и да бъде алтернатива на всички лоши политически практики. Кое е общото между лявото и дясното днес?1. Това е общото им минало. Повечето десни лидери са бил
93
4
 
18
 
! Отговори
Наивен преди 10 години
Нали това е целта на тоова репресивно управляващо мнозинство да им всеобхватна апатия. Тогава животното обречено на заколение му е безразлично дали ще го колят с нож, дали с електрошок , дали с пушечен изстрел дали с въже ще то душат . А тези дето ще сложат минус на този пост означава че подкрепят такива действия....
92
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ- ТОВА Е ПРОФЕСИЯ, КОЯТО ОСИГУРЯВА 100 РАБОТНИ МЕСТА,И ОЛИГАРСИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ВОДЯТ КЪМ НОВ СВЕТОВЕН РЕД- КОЙТО Е ГЛУПАВ И БЕДЕН- ДА НЕ СЕ ЖАЛВА.СОРОС И ОСТАНАЛИТЕ ИЛЮМИНАТИ ДАВАТ ЛУДИ ПАРИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ВИСШАТА РАСА И БИГ БРАДЪР.ЕДИНСТВЕНОТО, ЗА КОЕТО ГИ МОЛЯ Е ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ НА НЯКОЯ ПРЕСЕЧКА И ДА НЕ СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО, ЧЕ МИ ПИСНА ДА ОБИКАЛЯМ ПОЛОВИН СОФИЯ, ДОКАТО СЕ ПРИБЕРА НА БАЧО КИРО. АЗ СЪМ УМНА И КРАСИВА И ЩЕ БЪДА ЧАСТ ОТ НОВОТО СВЕТОВНО УПРАВЛЕНИЕ.

Спонсорирани публикации