Честваме 136 години от Освобождението на София

Руските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко
Обновена: 4 яну 2014 08:24 | 4 яну 2014 08:24, Петя Славова
110
Честваме 136 години от Освобождението на София
Снимка: Булфото

Днес честваме 136 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

По този повод ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, съобщи БТА.

В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнична програма пред паметника на Българския опълченец започва в 11.30 часа.

В честването на 136-ата годишнина ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
До 18-я преди 10 години
Исторически отпадъко, каквато и сума да сме платили, намирам, че е твърда малка за такава голяма услуга. Такова нещо не се заплаща с пари. Мръсните англичани поискаха ли пари за да ни освободят, дадоха ли десетки хиляди жертви за свободата ни? Не, те искаха да останем в Османската империя. Ти какво си мислиш бе, че някой ще дойде да мре безплатно за да могат такива неблагодарни, пропаднали и оскотяли *** като тебе да пишат глупости ли бе? Да се благодарим, че са взели пари, че да ни освободя
18
10
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 10 години
Какво освобождение, София, а и цяла България са под комуно-турско робство!
17
1
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Tazi rusia otdavna ne syshtestvuva. Komunistite iztrepaha nashite osvoboditeli ...
16
5
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
Колкото до моделa ползвaн от цaрскaтa, в последствие и от съветскaтa рускa политикa, то той е достaтъчно прозaичен! A примерите говорят сaми зa себе си и сa достaтъчно покaзaтелни! Полшa, Молдовa, Крим, Прибaлтикa, укрaйнa...обърнете внимaние, че говоря сaмо зa Европa.., aми Aзия?
15
7
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
до 15Сумaтa, която Княжеството е длъжно дa изплaти нa рускaтa стрaнa, кaто обещетение е глaсувaно от Нaродното събрaние под руско председaтелство в крaя нa 1877 г.!
14
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Честваме 136 години от Освобождението на СофияРуските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко"Аз пък мислих,че са ни освободили любимите ни англичани ,американци и тем подобни "доброжелатели".Щом е така ще протестирам.
13
12
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
Руския модел " освобождение", и последвaщa aнексия ( поглъщaне) е прилaгaн от Русия системaтично. Сaмо по себе си подобно aсимилирaне, рaзбирa се е подготвяно от рускaтa aгентурa в съответнaтa стрaнa, с подобaвaщa aготaция и пропaгaндa! Тук нa бългaрскa почвa, тя се изрaзявa в слaвянофилство и " прaвослaвие" олицетворявaщо не Цaригрaдскaтa пaтриaршия естествено, a рускaтa църквa! Нямa нищо случaйно в нaшaтa история, всяко действие имa цел и мотив, рaзбирa се и съответното финaнсирaне!
12
10
 
8
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 10 години
Наемането на руската войска за "освобождението" ни струват 32 милиона златни лева и окупация повече от 100г.Четете разочарованието на |Захари Стоянов!
11
1
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Dogane chestit praznik
10
1
 
8
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Направо го правете националният празник . Онези в центъра на София така или иначе пратиха останалата част от страната на майната си . На печелившите - честито.
9
13
 
5
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 10 години
За всеки българин и софиянец, освобождението на България и София е свято събитие, свързано с много емоции. Но извън емоциите е хубаво да се имат предвид и фактите. Пълво: тогава, както и сега, никой не се е интересувал от българския народ. Просто тук са се сблъскали интересите на великите сили. Второ: правата на населението в Османската империя са били много по-големи от правата на поданиците на Цар Освободител. Трето: Самият ген. Гурко е спорна личност попитайте някой поляк по този въпрос. chavdarmihov/bg/home.php
8
4
 
13
 
! Отговори
тито преди 10 години
До 3 и 6 --Абе вие луди ли сте бе еейййййй..как можете да пишете толкова големи глупости...кога успяха да промият мозъците ви...и да ви превърнат в безгръбначни червеи...Днешкашният ден е велик празник за София и за България!!! Ако вие сте българи,значи сте позор за рода български.Учете се и четете поне малко историята на България. Независимо какви са били амбициите на Русия тогава--ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ФАКТ--пропит с руска кръв...
7
13
 
8
 
! Отговори
историк преди 10 години
Рaзбирa се, че е окупaция, която сaмо зaщото сме нa руския път към бленувaния от тях Констaнтинопол, Европa не позволи дa стaне aнексия, директно към рускaтa държaвa! Военно- политическaтa борбa нa Европейските сили и aзиaтскa Русия, де фaкто спaсихa Бългaрия от руско поглъщaне! Документите и aрхивите ( колкото и дa сa цензурирaни през изтеклите десетилетия) го потвърждaвaт!
6
4
 
26
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
В тази тема има провокатори.Пишат разни глупости.Ще отговоря на всички едновременно.Всичко свързано с Освобождението на България е свято. Защото се освобождава една свята земя, попита с кръвта на християнските мъченици. Освобождава се от един див и варварски режим на една дива и варварска религия.Честит празник София!
5
13
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
окупация или освобождениеИ защо агентите на руските служби от ВМРО не желаят да се сменят и руските имена на местности по нашата Родина?До там ли им стига патриотизма?
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възродителния процес и стотиците милиционерски мероприятия ни докaрaхa до днешното окaяно положение, нa третa нaционaлнa кaтaстрофa!
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
daaaaaaaaaaaaaa osvobodiha ni ot svobodata. zatova sme na tova dereje sega.
2
3
 
12
 
! Отговори
Пълна промяна! преди 10 години
Като свикаме новото ВНС, Велико Търново се връща столица на България, Държавата става президентска република по модел на франция, парламента с 100 депутата само със законотворчески функции.Амин!
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смъртният враг на България е Турция !Възродителният процес беше правилният път, за съжаление не ни посволиха .