Политици и магистрати "забравиха" за пари и имоти

Преглед на по-интересните теми от печата за 8 януари
13
Политици и магистрати "забравиха" за пари и имоти
Снимка: Булфото

Политици и магистрати пак "забравиха" имоти, акции и пари на съпрузите си, констатира "Сега". Това личи от публикувания списък на Сметната палата за несъответствия в имотните декларации за 2012-а на 152-ма души, заемащи публични длъжности.

Над 6000 души са длъжни по закон да подадат тази информация. Депутати, министри, областни управители, кметове и магистрати редовно пропускат да опишат някои от автомобилите си. Сред пропуските има и "бисери" като "забравено" лозе, бетонова рампа и път, както и гаражи. Разминаванията са установени при съпоставка на декларациите с информацията в НАП. Списъкът ще бъде предоставен за допълнителни проверки на НАП и ДАНС.

Неизрядните депутати - настоящи и бивши, са 13.

Системата за публичност на имуществото у нас не можа да засече нито една от финансовите нередности, за които е разследван бившият зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров, подчертава "Труд". Сметната палата вчера обяви списък със 152 декларации от 2013 г. на висши държавници, в които има несъответствия. И двата подадени от Бисеров формуляра през миналата година обаче не са сред тях.

За неизрядно отношение към данъците, но в полето на търговията информира "Дума". "По-голямата част от чуждите търговски вериги не плащат данък печалба, защото, видите ли, дълги години работели на загуба, което е твърде подозрително", това заяви депутатът от "Коалиция за България" и зам.-председател на икономическата комисия в
парламента Румен Гечев. Според него дружествата-майки задължават българските си поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама, а някои не са дали и стотинка данък печалба в България. Гечев уточни, че има утвърдени механизми за установяване на нарушенията, държавните органи правят ревизии и проверяват декларираните приходи и разходи.

"Те са добре дошли в България, радваме се на вноса на качествени стоки и добрия избор, имат принос към бюджетните приходи чрез ДДС и акцизите, но да се отнасят еднакво с всички доставчици и към българската държава", категоричен бе Гечев, според когото "колкото повече печелят те, толкова повече трябва да печели българското общество и държава".

"Новинар" коментира идеята, споделена от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, за разузнавателен борд, който "ще бори" кризите в страната. Две звена от топченгета и експерти да следят за проблемни ситуации и под ръководството на премиера ще реагират бързо. Планира се бордът да работи към Съвета по сигурността към
правителството. Предвижда се първото звено към борда да събира информация, свързана със сигурността на страната, да анализира възможните проблеми и прави оценка на риска. Другото звено ще представлява ситуационен център. В него при възникване на криза премиерът ще може да я управлява с екип от експерти. Йовчев бе категоричен, че ако бордът е съществувал по-рано у нас, кризата с бежанската вълна е нямало да бъде толкова тежка и страната ни е щяла да се подготви за нея много по-рано.
 
"През тази година трябва да усвоим 1 млрд. лв. Първо тръгва финансиране от Брюксел за пътища и градско развитие, после през 2014 ще е готова и трета магистрала. До лятото ще е ясно за кои туристически обекти ще има европари", разяснява в интервюто си за "Стандарт" министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

"Яслите в София са с най-голям недостиг на места", съобщава "Сега". Осигуряването на места за децата в яслена възраст продължава да е най-големият проблем за София. Това каза вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според информационната система на общината свободните места в детските градини и ясли са 487, като за набор 2013 няма нито едно свободно място, но няма и текущо незаписани. Най-малко са свободните места за децата, родени през 2012 и 2011 г. - общо 30. "Яслите не са задължителни, опитваме се да помагаме на родителите, за да могат тези, които искат, да ходят на работа. Всяко новородено дете може да кандидатства, без значение къде живее", обясни Фандъкова. За по-големите малчугани свободните места са общо 457. Другият понеделник ще бъдат обявени свободните места за първото текущо класиране за тази година.

Неочаквани положителни тенденции на пазара на труда отчита НОИ през третото тримесечие на 2013 г., показват данните за макроикономическите показатели на социалното осигуряване. Според тях средният брой на осигурените се е увеличил с почти 310 000 души и стига до 2.934 млн. души от 2.643 млн. лв. тримесечие по-рано. За сравнение
третото тримесечие на 2012 г. спрямо второто почти нямаше ръст на осигурените, които бяха около 2.74 млн. души. А увеличените до почти 3 млн. осигурени гонят показателите отпреди кризата, пише "Сега".

България много по-бързо от Румъния наваксва усвояването на еврофондовете. Това мнение изрази вчера в Брюксел еврокомисарят по социалната политика и заетостта Ласло Андор, цитиран от "Дума". Той призова България и Румъния да не бъдат поставяни винаги под общ знаменател. Европейската комисия прие вчера кодекс за партньорство, който
задължава правителствата да партнират с регионалните и местните власти, синдикатите и работодателите при планирането, изпълнението и оценката на проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Целта е по-ефективно и по-прозрачно изразходване на парите от еврофондовете, обясни Андор.
 
На първа страница "Телеграф" оповестява: "Англия ни зарива с оферти за работа, след като в продължение на месеци водеше антибългарска кампания". От Острова търсят нашенци основно за нискоквалифициран труд - куриери, чистачки, детегледачки, лични асистенти на възрастни и болни хора и т. н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
e преди 10 години
Поне за тези декларации към сметната палата е пълна тъпотия. Ами сметната палата като ги проверява направо да изнася спрака , закакво трябва да декларират глупости дето после я засичат. Повод за разправия с хората. Не декларирал унаследен 1/26 та от леничина си чичина. А парите в чужбина никои не ги пита и никои не ги проверява. Какво немогат да проверяват обичайнните мест аза внасяне на пари в чубина ли ?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко се е отдало на сидерасия и разсипия. България се свършва! Вече ми липства дянков.
8
2
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Правитеството всячески се мъчи да насочи страната към съюза на ***, евразийската *** и да строи комунизЪма отново у нас. От нас зависи дали ще позволим това...
7
0
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Системата за публичност на имуществото не можела ...." егати и системата, егати и държавата!!! А целта е ясна да се свали и последната риза от изстрадалия гръб на народа!!!Оставка бе, *** *** и избори за ВНС, нова Конституция, 100 депутата и президентска република, агентите на ДС и техните ръководни органи вън от власта, незабавно отнемане на имуществото на всеки гражданин над 100 хил. лв. в ползу роду това е истината друга няма!!!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do nikoga veche Gerb !Platen JDOKER !
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЕРАТ КОЖАТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА , А ТЕ САМИТЕ В Л---А ДО УШИТЕ !
4
4
 
1
 
! Отговори
Който има уши преди 10 години
всички съгрешиха и не стигат Божията слава Рим 3:23Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ. Рим 6:24Който вярва в Сина има вечен живот; а който не слуша Сина няма да види живот, но Божият гняв остава върху него. Йоан 3:36Истина, истина ви казвам, Който вярва в Мене има вечен живот.Йоан 6:47Защото какво би дал човек в замяна на душата си? Марк 8:37Защото по благодат сте спасени чрез вяра; и това не е от нас; Божий дар е:Ефесяни 2:8
3
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bulgarina e naj golwmija ***. Lae po rukata, kojato go hrani. Ami da si stanwm otnovo suvrtska republuka kato tolkova iskate seljaci peosti.
2
0
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
В ГРОБА ДА СИ ГИ НОСЯТ!!!!!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ЕДНА ГОЛЯМА ПЕРАЧНИЦА - ВЗИМАТ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ВСИЧКИ ЗА ЕВРОВНОСКА, А ПОСЛЕ ПОД ФОРМАТА НА ЕВРОПАРИ ГИ ВРЪЩАТ В ДЪРЖАВАТА САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ- ОКТОПОДА НАПРИМЕР- ЗА КАКВО МУ Е НА ЧОВЕК С 2 МИЛИОНА ДЕКАРА ЕВРОПОМОЩ ? ТРЯБВА ДА ИМА ГОРНА ГРАНИЦА- ДО 100 ДЕКАРА-Т.Е.МАЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, КОИТО НАИСТИНА ИМАТ НУЖДА ОТ ПОДПОМАГАНЕ- СЛЕД ТОВА ВЕЧЕ СА БОГАТАШИ, КОИТО СИ КУПУВАТ ПОРЕДНИЯ САМОЛЕТ. И НИКАКВИ ПОМОЩИ ЗА ТЮТЮН- ЩОМ ЦИГАРИТЕ СА ВРЕДНИ И ЗАБРАНЕНИ