400 евро минимална заплата - армия от безработни

Бизнесът и синдикатите в спор за идеята за базов доход
Обновена: 13 яну 2014 14:00 | 13 яну 2014 12:15, Веселина Йорданова
182
400 евро минимална заплата - армия от безработни
Снимка: Dnes.bg

"Армия от безработни" прогнозира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, ако минималната заплата стане 400 евро.

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица, изтъкна той пред Нова телевизия във връзка с дискусията дали в Европейския съюз да се въведе безусловен базов доход от 400 евро.

В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, у нас  КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Според Данев въвеждането на безусловен базов доход или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати, да се намали социалното неравенство. Според Манолов проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика.

Димитър Манолов коментира, че в България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците, следователно ще се разкриват работни места. Защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Изпълнителният председател на БСК каза още, че цените на кредитите в България са по-високи заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са на минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, заяви Данев. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ пък смята, че това е „чудовищна глупост”.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
коментатор преди 10 години
Намерил се кой да дава акъл на всички как да си управляват бизнеса --ми тоя ако беше толкова голям умник трябваше да е станал милиардер като е бил толкова време в западната част на Европа.Ти си се взел насериозно за българския Стив Джобс.Само като те гледам и ми е ясно твоето верую за бизнес-- ДРъж заплатите на санитарния минимум и всичко друго да върви по-дяволите. Мри бе, прикрит стаалинист--
158
0
 
2
 
! Отговори
коментатор преди 10 години
Българската икономика не е конкурентна др.Данев , зщото мениджмънта ни не е читав.Голямата част от висшето фирмено ръководство е с бетонирана глава и мисли креативно само когато стане дума за това как да хързулне държавата и да напълни собствениите си джобове.Могат да плащат и повече от 400 евра, обаче не искат защото ако сега ни дадат тия пари след две години може да им поискаме 450 ,а то така не може.Абе Данев заплатите в другата Европа са 16 евра на час минимална ставка.
157
0
 
0
 
! Отговори
toni.bajdarov преди 10 години
Моят модел не товари икономиката - сметката се плаща от потребителя, а той може да носи много, ако всеки разполага с ББД 5000 лева на месец, които имат покупателната сила на днешните 1200 лева. Но днес с тези пари не разполага всеки! Ето така се прави икономика:Ето как би изглеждал държавният бюджет за 2015 като рамка:ПриходиДДС 157.6 млрд лева - сегашните (2013) приходи от ДДС умножени по новата ставка 400%ДДС 336.0 млрд лева - от новата икономика 5000 лева бруто на месец за 7 млн гражданиОбщо 493.6 млрд леваРазходиББД 420.0 млрд лева - 5000*12*7 млн гражданиДържавни разходи
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнесмените ни няма да позволят.гладен нарот лесно се управлява
155
0
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Ек е направила пълно проучване на работодателите в бг, може да плащате 400 евро заплата.
154
0
 
0
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Ек е направила пълно проучване на работодателите в бг, може да плащате 400 евро заплата.
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трима милионери спорят как да направят бедните щастливи! Да стршим с майките им кревата!
152
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смешници , в германия като им кажа , че в България нормална заплата е 800 лева и те получават инфаркт , мислят че това е филм на ужасите , а тоя *** ако мисли , че това е много за страна от ЕС , тогава той да си сложи такава заплата и семейството му също , Производилност ще има , когато вместо да гледат да има нови лимунзини , да гледат да има последен модел производителни машини и да платят и обучението на персона ли , а не да реват като девици , че не били обучени
151
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като сума пари не е чак толкова много - 7млн * 800 лв.=5 600 000 000. Но това би се отразило деморализиращо на работещите и би поощрило социалния паразитизъм.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nepremenno trqbva da stane, ne moje da sme vechno *** na Evropa s nashite zaplati, i vseki shte si preceni , kade da jivee i raboti
149
0
 
26
 
! Отговори
И рибар съм... преди 10 години
Ало,шараните! Тия крадци от снимката на *** ще ви хванат! Кьорави ли сте за трите лъжи в статията? Бизнес-няма,профсъюзи-също...и никой никъде в Европа не говори за мин. заплата,а за БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД !!! БАЗОВ(т.е. гарантиран от държавата) а не минимален,а още по-малко ЕДИНСТВЕН доход.Идеята е икономиките да имат СИГУРНИ и ПОСТОЯННИ постъпления от т.нар. БАЗОВ доход на хората.И никой не е казал,че държавата ще дава тези пари в брой.Може да са купони,не се знае.Темата заслужава внимание!
148
1
 
19
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Има начин минималната заплата в България да стане 400 евро, но трябва да се налеят едно 40 милиарда евро в икономиката ни под формата на чужди инвестиции, освен това лихвите както по кредитите така и по депозитите трябва да се свалят наполовина.Това няма да стане, защото никой не е толкова луд да инвестира в България, ако не държавата беззаконието ще му разказат играта. Тук се печели от корупция, контрабанда, точене на ДДС и кражба на държавна и общинска собственост, не от производство.
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нищо ново под слънцето USA какво направиха избиха 3/4 от индианците останалите в резервати с едни джобни пари да живеят сега тук гонят читавите на останалите в резервата ще им дават едни джобни 800 лв
146
1
 
26
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
бужидар данеф кога за последно е работил,освен това че е доносник? Всички хотели и магазини крият оборота и плащат на ръка,ако не си съгласен-вън безработицата е голяма и кандидати много.Може да има минимална заплата 400 евро,но той и профсъюзите са на хранилка и вързани със каишка от големите КОМПАНИИ ???
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До val 789Ти наясно ли си че този капитализъм се строи от комунисти?
144
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До val 789Ами "бизнесмените" приятелю са или червените чичковци,или техните наследници или техни креатури!Цялата действителност след 1989-та беше създадена и дирижирана от другарите!Няма една знакова фигура на прехода било политик,бизнесмен или престъпник,която да не е създадена и управлявана от тях!Нали се сещаш,че няма как случайно да станеш милионер за една нощ!И последно ще ти кажа,че няма един от едновремешното голямо добро утро,който да не е първа писта и днес!Демокрация другия път!
143
1
 
18
 
! Отговори
с. преди 10 години
Ами всъщност се живееше в един перманентен недостиг на всичко и всичко ставаше с връзки!За кола,апартамент и така нататък се чакаше с години!Все пак обаче времената бяха по-спокойни и доста хора понастроиха къщи,вили и така нататък!Това обаче не променя факта,че се живееше в една лъжа и цялото "благосъстояние" беше изкуствено поддържано!И в един момент балона се спука!И СССР се разпадна поради икономически причини!В момента обаче "комунистите" са най-големите баровци!Сами си отговорете защо!
142
5
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 155 www_wwwКажи ми какво остави 24 годишен преход и напъни за демокрация,че да коментираме?? С хора,които са били в любовните мечти на майка си и баща си тогава,просто няма какво да коментираме.По-добре коментирай това с родителите си,те ще ти кажат истината,освен ако не са реститути,участници в приватизацията или крадци от прехода т.е сегашни новоизлюпени бизнесмени.
141
1
 
8
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789...продължавамСъщите западни автомобили, но на запад, се купуваха с една до три работни заплати. За САЩ - кола втора употреба е струвала в същия период от време дори под една месечна РАБОТНИЧЕСКА заплата. В загниващия капитализъм, дето ни се подиграваха, че загнилото ставало сладко ;)
140
2
 
8
 
! Отговори
www_www преди 10 години
До val 789...продължавамНекачествен роден или съветски цветен телевизор струваше 4-5 месечни работни заплати, докато вносен, западен в Кореком, беше малко над две. Защо?Некачествен съветски лек автомобил беше около 7000 лева (години труд), докато доста по-качествен западен, внесен пак от комунисти, вървеше по 2500-4000 лева, въпреки скъпата поддръжка.И тук не коментирам, че за автомобил някои чакаха 10 години, за телевизор по половин до една. Т'ва са подробности :))