По-малко опасен щам на грип ще ни разболява тази година

Новият "Масачузетс" бил по-опасен от свинския грип
Обновена: 15 яну 2014 08:28 | 15 яну 2014 07:38, Елка Василева
9
По-малко опасен щам на грип ще ни разболява тази година
Снимка: архив, Булфото

Новият щам АH3N2, или „Масачузетс“, е по-опасен от  пандемичния свински грип. Това пише „Преса“, като цитира националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Тя обаче успокои, че АH1N1 ще е щамът, който ще ни разболява повече тази година.

„Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от „Масачузетс“, който се очаква да вземе повече жертви“, подчерта проф. Кожухарова. Засега обаче от всички изследвани проби в Националната референтна лаборатория само две са били положителни за новия щам.

Още по темата

Това, че свинският грип циркулира у нас от 2009 г., означава, че ще има по-малко заразени от обичайните между 350 000 и половин милион души. Най-честите усложнения на АH1N1 са бактериалните пневмонии и в тежките случаи - остра дихателна недостатъчност. Най-уязвими са децата и бременните. „Масатчузетс“ пък ще засегне повече възрастните хора, като най-тежко ще го изкарат хронично болните.    

Само за седна седмица заболяемостта в цялата страна е скочила двойно. В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси са били едва 67 на 10 000 души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 000 население. При стойности между 200-250 за различните области става дума за епидемия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
СЕЛО преди 10 години
НА СЕЛО ВСИЧКО Е СПОКОЙНО
7
1
 
4
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
Преди да обявят кой нов щам ще ни "заразява" погледнете към небето и ще разберете от къде ни идват гриповете и болестите... Освен тежки метали ни разпръсват над главите и лабораторно разработени вируси! Как пък последните 20-30 години се пръкнаха толкова много вируси и всякакви болести?! Фармацевтичните компании са една мафия! Колкото по-малко химии пиете - толкова по-здрави ще сте!
6
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До tt2 много си прав, всичко идва от това което се хранят и това което пият...На село всичко е естествено и няма дебелаци и т.н....
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано от тоя щам Масачузетс не се разболяват много детсата, че в тсялата градина ще затвори.
4
1
 
22
 
! Отговори
bai ivan преди 10 години
Като идеш на село няма кой да те зарази бе мозък. Я ручай лук, чесън и каквото искаш друго ама се вози два часа на ден в метро и градски транспорт, а останалото време работи с още 6 човека в стая дето не могат да си взимат болничен и после ми говори как не се разболяваш.
3
0
 
18
 
! Отговори
TooN преди 10 години
tt2, абсолютно си прав. Само да допълня и още нещо - нали знаете кои са най-доходоносните ЛЕГАЛНИ бизнеси, печелещи от смъртта или от самата смърт на хората? Това е бизнесът с оръжия и лекарства!!!
2
1
 
28
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Какъв грип бе,това си е чиста биологическа война за регулиране числеността и унищожението на населението на света?!Всички болни,стари и изтощени да се ликвидират!Всичките тези нови,опасни и държеливи вирусни щамове се създават във фармацевтичните компании и се разнасят с контейнери по целият свят с цел трупане на огромни печалби от търговията с лекарства!
1
1
 
20
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
За да се справите с лабораторните болести - напуснете гадната панелка и идете на село.Ручам лук, чесън, плодове и всякакви зеленчуци, мед и овче сирене - и грип не ме лови.