IT-секторът "за" референдум с въпрос за електронния вот

Плевнелиев доволен: Това е най-важната част на е-правителството
Обновена: 29 яну 2014 22:35 | 29 яну 2014 22:26, Веселина Йорданова
51
IT-секторът "за" референдум с въпрос за електронния вот
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Представители на ИТ-сектора са приветствали предложението на президента за произвеждане на референдум, един от въпросите на който да бъде „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

Според Росен Плевнелиев, който участва в официалната церемония за връчването на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2013 година, референдум с такъв въпрос ще бъде проява на отговорно отношение към българите, които „пътуват, рискуват и успяват по целия свят“.

Още по темата

„Имаме възможност и можем да го направим заедно с изборите за членове на Европейския парламент през месец май. Ако Народното събрание подкрепи този референдум и ако българските граждани кажат решителната си дума, ние можем да имаме ускорено въвеждане на най-важната част от електронното правителство – да гласуваме от всяка точка на планетата. Защото е крайно време България да покаже отношение към своите граждани и към своя талант“, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът връчи на отбора по математика на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Специалната награда на БАИТ за значим принос в областта информационните и комуникационните технологии. На проведеното в края на 2013 г. математическо състезание в Индонезия отборът се завърна с два златни, два сребърни и два бронзови медала.

Държавният глава окуражи централната и местните администрации да предоставят повече електронни услуги за гражданите и отново апелира за ускорено въвеждане на електронното правителство. Росен Плевнелиев даде пример с електронната здравна карта и с електронната рецепта, които, по неговите думи, ще спестят милиарди на данъкоплатците и значително ще подобрят качеството на предоставяните на гражданите здравни услуги у нас и в чужбина.

България бързо възстановява изгубените си позиции като регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. Това е амбиция, от която няма да се откажем и българската иновационна екосистема вече функционира, като фирми от региона вече я използват успешно, подчерта Росен Плевнелиев.

„Когато казваме, че имаме демографски проблем и младите хора напускат страната ни, трябва да си даваме сметка, че решението са иновациите и индустриите с висока добавена стойност. Те повишават нивото на доходите и дават възможност на младите хора да останат в България“, каза още президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според Сините и ГЕРБ трябва да гласуват само техните привърженици.Така по сигурно ще спечелят. Щом живееш в една държава не може да си безразличен към управлението й.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е всички интелигентни хора са ПРОТИВ електронно гласуване. Ползите от него са съмнителни, докато негативите са неоспорими. Става въпрос за България, което често се забравя.
37
2
 
5
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Нормално е всички интелигентни хора са за електронно гласуване. Ползите от него са неоспорими. Кои се страхуват от задължителното и електронно гласуване? Разни смешни партийки, които едвам се крепят на власт с гласовете на възрастните хора, *** и неграмотните. Електронното гласуване ще даде възможност на всички българи в чужбина да гласуват а не само на българите в Турция, които даже не знаят български.
36
2
 
3
 
! Отговори
Х преди 10 години
Според бсп и дпс трябва да гласуват само техните привърженици.Така по сигурно ще спечелят.Щом живееш в една държава не може да си безразличен към управлението и.
35
2
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
До kapoаз живея в чувбина оъ 15 години. Фирмата ми дава работа на 10 Българчета в чужбина. Фирмата ми е Българска, договорите с момчетата са в България.... тоест комунистически уруде аз плщам всички данаци в България тази година съм платил 75.000 данаци без корпоративния данък който също ще бъде платен в България! Така,че комунист *** имам права да гласувам точно толкова колкото ТИ ама необразован руски комунист неможе да разбира от такива неща вие разбиеате само от масови убийства!!!
34
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 10 години
БРАВО НА Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ! Ако е необходимо и подписка в подкрепа на референдум. ТОВА СЕ КАЗВА ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ.. Б Р А В О !!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
До ПрограмистАми прочети внимателно, човека не спори какво представлява RSA, a че random генератора не е сигурен. Като програмист знаеш, че генератора всъщност е псевдо такъв. За който проблем Intel предложиха решение едва през 2011 година и го вградиха в Ivy Bridge.А относно съмненията за намеса на АНС потърси с ключ "A few more notes on NSA random number generators". Предполагам gft това има предвид. А дали е основателно, с репутацията на АНС не е трудно да се развиват конспиративни теории.
32
0
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
Осен това ми е интересно как :феодалните бачкаторчета" имат най-висок коефициент на интелигентност, заплата от 3 бона нагоре и прекрасни условия на труд. Пък ти си псувай по каквото искаш, и разправяй колко сме зле. Пустошта се дължи на други хора, случайно да си проверил колко пари налива в България ИТ сектора всяка година? това че някой ги *** е друг проблем. Освен това е мит, че работим за по ниски заплати от западния свят, това вече не е точно така. Нищо не знаеш за ИТ специалистите!
31
0
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
Много ми харесват хора като тебе, които бързат да квалифицират и обиждат. Имат само 1% от фактите по даден въпрос, обаче вече сме готови с генерални изводи по въпроса. Ама то в България е така - ругаеме се до последно и се обвиняваме в комунизъм, в ГЕРБ, и сме толкова убедени, че никой не може да ни каже и копче. Като спрем да се обиждаме и да е обвиняваме взаимно "кой бил подкрепял мафията" тогава ще се оправим.
30
2
 
1
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Е-гласуване. Още по-голяма мафия. Как ще попречите на някой да събере (срещу заплащане) личните карти на Х човека и да гласува от тяхно име. А какво ще стане ако някой продаде личните данни на Х човека на заинтересованите. Личните данни могат да се откраднат от доста места.Аз съм за задължително гласуване, но не електронно.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати постановката! *** се изходи по темата вчера вечерта, а на сутринта вече цял един бранш има позиция? През нощта ли са се събирали да обсъждат?
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Представители на ИТ-сектора са приветствали предложението на президента за произвеждане на референдум, един от въпросите на който да бъде Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?Който си мисли, че "предствителите на ИТ сектора" им пука за хората жестоко се лъже. Ама лошо няма - служителите във фирмите да пропагандират и да прокарват Евро-субсидиите към така наречената "инфраструктура" (в случая фирмата на шефа им).
27
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ БКП_БСП_ДПС преди 10 години
До Любо;А бе *** ние работим и ИЗПРАЩАМЕ ПАРИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ И НАШИТЕ СЕМЕЙСТВА ПЛАЩАТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ БЕ ***,плюс това повечето работят по три месеца и се прибират,***;;и и ***.ИМЕННО ОТ НАС ПОСТЪПЛЕНИЯТА БВП е нараснъл в БГ бе *** и всички идваме от България да пазаруваме и в ЧУЖБИНА ИМА БГ МАГАЗИНИ ЗАРЕЖДАЩИ ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ В БЪлгария *** с ***,***''ви и болшевишките ***.вие сте НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ РЪКОВОЛИТЕЛИ/ПРЕЗИДЕНТИ/ ПЛЕВНАЛИЕВ Е НА ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ/ПО ЕЗИЦИ И ПРОФЕСИНАЛНО/ТОВА НЕ МОГАТ ДА МУ ПРОСТЯТ ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ КАТО ПОЛУГРАМОТНИЯ СЕЛСКИ ХИТРЕЦ'ЧОВЕКА НА ГЕШЕВ.Т.Н ТАТО.ПЛЕВНЕЛИЕВ Е МАТЕМАТИК МИСЛЕЩ ЧОВЕК А НЕ ПРАЗНОГОВОРЕЩ ДЪРДОРКО КАТО ГОЦЕСТОЯНОВ Е УМЕН 'СМЕЛ НО КАРИЕРИСТ.ГЛЕДА МЕНЕ СИ ПОВЕЧЕ.ЖЕЛЬО Е СКРОМЕН',УЧЕН СТРАХЛИВ ПЛАШЕН ОТ КОМУНИСТИТЕ. БЙКО ,КОИТО МОШЕНИЦИТЕ КОИТО ГО ПЛЮЯТ НЕ МОГАТ ДА МУ ПРОСТЯТ,ЗА НЕГОВАТА ХАРИЗМА,ЧЕСТНОСТ И КАВАЛЕРСКО ЧУСТВО КЪМ П
25
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не разбрахте ли че няма да има референдум. Тройната коалиция не го иска. Не го иска защото разчита на гласовете на *** и простаци и ако гласуват всички българи няма да има шанс. И да протестирате и да не протестирате няма да има референдум. Роби на путин и станишев !
24
8
 
5
 
! Отговори
Любо преди 10 години
Въобще не искам Българите в чужбина да гласуват. Откъде на къде някой ще решава моята сътба които нито плаща данъци тук нито ще се връща. Да си гласува където живее.Роско като си почнал с предложенията за Референдум защо не предложуш най-накрая Референдум за НАТО и ЕС аз искам да галсувам с не на тези организации. Защо никой не ме пита дали ислкам да съм там.А и друго нещо да питаш дали искам да плаща ВЕИ такса за приятелчетата ти Прокопчо и Цеца Бориславова
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пак няма да гласувам за лелята на горната снимка
22
2
 
8
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП_ДПС преди 10 години
Сега по нова чух аргументите на една червеня ***,защо в ЕРАТА НА IT технологиите НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ПО НЕТА,защото конституцията не го позволявала не било сигурно.Но е абсолютно сигурно,за преброяване по нета за 3дни,се преброиха в нета близо 3милн.българи.Но мръсната червена болшевишка *** е категорично ПРОТИВ,ние УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ над 2.5милн.БЪЛГАРИ РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА ДА ГЛАСУВАМЕ онлайн.Е ТЕ ТОВА Е СУПЕР ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАРУШАВА НАШИТЕ ПРАВА НА РАБОТЕЩИТЕ И УМНИТЕ.И само революция тряб
21
6
 
7
 
! Отговори
kapo преди 10 години
Тези 2,5 млн. българи в чужбина живеят ТАМ, плащат данъци ТАМ, нямат намерение да се връщат ТУК - откъде-накъде те ще ми решават съдбата? Трябва референдум за отседналост, да не могат да гласуват хора, на които не им пука - те си живеят в някоя богата уредена държава...
20
6
 
5
 
! Отговори
Плевня преди 10 години
Това е опит да се разводни приемането на новия изборен кодекс, за да останат старите правила на Фидосова и Цецко.Това е целта на лобиста на мафията и монополите.