Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!

Плевнелиев зове за референдум за мажоритарния вот и задължителното гласуване
Обновена: 29 яну 2014 23:24 | 29 яну 2014 20:11, Веселина Йорданова
350
Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум по въпроси, свързани с избирателната система през май заедно с евровота.

"Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум", аргументира се държавният глава в обръщение към нацията, излъчено по БНР и БНТ.

Още по темата

Президентът посочи и три конкретни въпроса за допитването: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 

Държавният глава предлага националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за евродепутати. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие, заяви президентът.

Той посочи, че в проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. По думите му това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите. Според Плевнелиев смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им.

„Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители. Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си. Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности“, аргументира се президентът.

Според него задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра, смята държавният глава.

Той уточни, че целта на допитването за задължителността е всеки български гражданин да се ангажира с общите дела и с начина, по който се осъществява публичната власт. "Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.  Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове", категоричен е президентът.

По думите му електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.  Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите.

Според президента, ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. Президентът е убеден, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано бъде направена тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението.

В обръщението си към нацията президентът заяви, че демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. "Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага", призова президентът.

Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас, завърши държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
3
 
! Отговори
сами м преди 10 години
До ВенелинГлупак, напомням ти, че освен права , имаме и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Ти да не си мангал2
261
0
 
10
 
! Отговори
КНК преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОКАЗА КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ БЪДЕЩИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ !!! Компетентни,финансово независими, могат да кажат и направят каквото мислят за правилно,а не какво им нарежда задкулисието!!!Всеки може да сгреши , но когато е независим финансово,той е независим и политически !!!Вижте колко много примери има в НС на финансово зависими хора - Сидеров,Местан,Станишев, и т.н. които ако не са в политиката ще умрат от глад!!! Плевнелиев сега да си тръгне,няма проблем за бъдещето си,а приказвачите
260
9
 
2
 
! Отговори
Дядката преди 10 години
Правилна мисъл , но КОЙ я казва , КОЙ?Казва я един мошеник , избран с купен вот , даже със съмнения за солидна фалшификация !ТОЗИ ФАКТ , КОЙ ГО КАЗВА ОБЕЗСМИСЛЯ ВСИЧКО !
259
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 10 години
До Анонименглупав си и глупав ще си умреш!Обзалагам се ,че не играеш шах.Задължителното гласуване има троен положителен ефект:1/БСП и турците увяхват,както и герб2/ елиминират се купените гласове 3/влизат нови лица в парламента.
258
4
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Дистанционното гласуване е голяма глупост. Няма по-лесен начин за купен, манипулиран или даже фалшифициран вот! Според мен даже гласуването в чужбина да се премахне изцяло - ще се спестят и пари. Против съм и задължителното гласуване, както и задължителното здравно осигуряване, задължителните ваксини и всички други задължителни неща. Нека да бъдем свободни!За това съм и против герб, против РЗС и всички такива партии и партийки които искат да ме задължават да правя разни неща.
257
8
 
8
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Несериозно е да коментирам Росен Плевнелиев. Това са несериозни хора в сериозното пространство, наречено политика!!!
256
8
 
15
 
! Отговори
0ne преди 10 години
Браво на Плевенлиев! Президента на България се изправя срещу МАФИЯТА!
255
7
 
9
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Тия три въпроса, дето иска да отговаряме на референдума, могат да направят такива комбинации, че да ги броят с години! Референдум се прави по един въпрос, формулиран ясно, точно, и безпристрастно, с два възможни отговора! Аз викам, направо един каталог с въпроси да раздават, и да почваме отсега да отговаряме! Който е грамотен, де...
254
14
 
8
 
! Отговори
чехлю преди 10 години
***
253
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и да се реши в полза за електронното гласуване ще минат години, докато се внедри. Първата и единствена засега страна в Европа с изцяло електронни избори засега е Естония. Другите са в процес на тестване и частично внедряване. Миналата година по време на електронното гласуване на изборите във Франция имаше скандал за фалшификация. Оказа се, че системата допуска гласуване на едно и също лице под различни имена. От друга страна най-големия проблем е недоверието към този вариант.
252
3
 
15
 
! Отговори
гошо преди 10 години
много глупав народ сме ние, дори когато нещо добро се случи ние пак го оплюваме ,за да задоволим собственото си его, няма нищо по хубаво от това да се пита народа как иска да живее , може би ни е страх да вземаме решения ,защото досега винаги "другарите" ги вземаха вместо нас и ето на какъв хал сме, ПОМИСЛИ С ГЛАВАТА СИ
251
19
 
9
 
! Отговори
11 преди 10 години
Нека и въпрос - нужен ли ни е такъв президент.Безочлив и нахален лобист. Импийчмънт.
250
9
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Въпрос номер 4. Става ли от роско президент с три отговора -да/не/да питаме боко :)
249
8
 
3
 
! Отговори
ASI преди 10 години
Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!tolkova godini nared,KOLKO PATi CHUHTE GASA NA NARODA ?a shto se otnasia za ZADALJiTELNO GLASUVANE hahahaaaaaaa 1.koi shte me zadalji da glasuvam ?2.ako sam izvan darjavata i bileta mie 750 ? koi shte migi plati 2x750 ? =1500 ?vie si namislete oshte drugi po-glupavi zakoni haide mn vi zdrave
248
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименЦИК ще гарантира. Това е тяхно задължение! Може да се направи! МОЖЕ! Но не искат! И не е сложно, и не е скъпо! Компютри и сега се използват! Контрол за верност на данните и сега има. И всичко, за което се сетиш! Само дето сега се прави ЧАК след, като в секционните комисии извършат преброяването (разбирай - спазаряването) на резултатите от гласуването!
247
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До иванЕй, хора - през 17 и 18 век такива са били нравите на всякъде! Ние сме страдали най-вече от турския султан, но мислите ли, че в другите страни борците за свобода са ги посрещали с хляб и сол?! И в Русия, и в Унгария, и във Франция са ги посрещали със щик и картеч! И в САЩ, между другото! Просто там не е бил турския султан, а някой друг - не по-малко алчен.
246
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛЕВНЯ !!!!О С Т А В К А !!!!О С Т А В К А !!!!О С Т А В К А !!!!О С Т А В К А !!!!
245
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 292-руснаците са правили по-големи поразии от османлиите,сега щеше да има оше една БЪЛГАРИЯ в средния ИЗТОК която с нечувани жестокости руснаците я заличиха от земята
244
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
излишни пари ,никой не може да ме накара задължително гласуване
243
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради проблемите с изборите у нас наистина задължителното гласуване би ни било много полезно май.