БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за тия заплати и това им е много , да ги пробват тия предложения в Германия , там веднага ще ги освидетелстват за луди.случили на народ , ние не сме случили на синдикате , каквито в всички европейски страни , веднага вдигат стачки , а не като комунистическаа КНСБ и Тренчев , при който последната стачка , която е организирал е преди 15 години
375
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аре ве лъвове! Станете и вие работодатели, па Обърнете тренда в отношенията между наемен труд и предприемач! Айде! Станете печени и готини работодатели, па раздавайте по 2-3000 евро заплати! Моля! И аз ще дойда да ви бачкам тогава, а не вие за мене - както сега!
374
16
 
6
 
! Отговори
Чичо Сам преди 10 години
Работил съм с българи на два континента. В България "работодател" и "фабрикант" са мръсни думи. Направих цех тук - в България. Година и половина бюрокрация и разрешителни... 15% от стойността на вложението ми - държавни и общински такси. Работниците - всеки иска да е началник. пълна некадърност, липса на дисциплина, титанични очаквания, подливане на вода един на друг. Ако искам да изгоня някой - трудови инспекции без край...все едно аз съм му длъжен, че му плащам... Просташка държава...
373
11
 
2
 
! Отговори
400 преди 10 години
тук масово се забелязва доминантната бг черта (из коментите) - СЕ НЕКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН на чалга племето, дето не се къпе и Умре за дребна далаверка :) А за простотията и мързела вече стана на дума.
372
0
 
5
 
! Отговори
nemo преди 10 години
До до nemoсъгласен съм напълно със всичко, там има истински синдикати, тук са назначени. затова мисля, че трябва да се протестира и правата на работниците да се отстояват от самите работници, солидарно. ако стачкуват лекари, всички да ги подкрепим, учители- също, шивачки, работници в цехове, предприятия. стига се делихме. само ни насъскват едни други. когато беше учителската стачка, почнаха едни интриги, имали ваканции, не работели много, имали привилегии и народа се отдръпна. всеки път е така
371
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
Преди години имах хладилник "Минск".Работи 2 години и се повреди.След два ремонта го продадох.След това разбрах,че пак се е повредил.След около година разбрах,че в Беларус средната заплата била била колкото в България!Същата марка преди 30 години беше супер и до днес има работещи хладилници оттогава.Погледнете как се отнасят чуждите фирми у нас към работника и се учете от тях.Работникът трябва да се стимулира,а не да се унижава,и гази.За съжаление манталитетът на нашите бизнесмени е такъв!
370
0
 
1
 
! Отговори
хахахаа преди 10 години
ти да не си паднал от небето бе умник:))))аре у лево:)
369
1
 
6
 
! Отговори
София преди 10 години
Този Божидар Данев цял живот само якъл дава. И през соца и сега. Трябва да отива към 80-те вече. Няма ли кой да го замести на тази тецка работа или държи здраво човека и не пуска.
368
0
 
0
 
! Отговори
400 преди 10 години
...пффф, пропуснах да дообясня - 'ниско гръбно зачатие', и същият проход е манипулиран от акушерката по време на раждането :))))
367
1
 
1
 
! Отговори
до 410 преди 10 години
и твоЙта мама също хехехехеее.явно си много тъпо ***:)))да нямаш комшийска жилка нещо?
366
0
 
3
 
! Отговори
до немо преди 10 години
немо,за тази работа си има синдикати,но не като българските.нашите са назначени от "бизнеса".в чужбина си плащаш членския внос,но ако фирмата ти наруши правата или те уволни неправомерно,синдиката ти поема разходите до изясняване на проблема чрез съд или договорка с фирмата.
365
4
 
3
 
! Отговори
от 400 преди 10 години
402, ти би бил прав, ако тая пропорция е 50/50, но понеже *** те е придобила след гръбно зачатие, следователно пропорцията е 0,00001/99,99999 и ти си в категорията на плюещите (както съм отбелязъл). Ликуй народе! Няма нищо по-постоянно от съчетанието бг простотия и мързел!
364
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се появи някой способен и кадърен човек да прваи сериозен бизнес ама не е от НАШИТЕ ХОРА никой от мутрите олигарсите агенти и ченгета няма да го остави сте го унищожат ако трябва и физически
363
1
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Само че е доносник от 79г до 1990г Данев има повече стаж към политбюро на КПСС от колкото да разбира от бизнес.Такива хора са с закърняло мислене и беше редно да са в Сибир не да са някакви назначени шефове.ОЩЕ ЛИ ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТАКИВА ДА НИ ПИЯ КРЪВЧИЦАТА!
362
0
 
8
 
! Отговори
nemo преди 10 години
срещу тези пишман работодатели и бизнесмени трябва да се протестира, не само срещу изедниците в парламента. не може човек да работи, да има да плаща сметки , а тези престъпници да бавят заплатите на работниците с месеци. неплащането на заплати се равнява на убийство. докато работниците не се солидаризират, ще ни мачкат, делят и експлоатират. като не иска да плаща заплати и българите са толкова мързеливи и неквалифицирани да си работят със семействата бе, да си наеме роднините.
361
1
 
25
 
! Отговори
българин преди 10 години
Причината за ниската производителност в България е точно заради това,че собственикът вместо да купи нови машини и да мисли как да увеличи производството той влага печалбата в луксозни коли,недвижими имоти,яхти , а към работника култовата реплика е "ако ти харесва,ако ли не -вън".И така имаме нискотехнологично и енергоемко ,така да се каже гаражно производство.Както и недоволни работници-немотивирани да работят.Затова сме неконкурентноспособни на външните пазари.
360
1
 
1
 
! Отговори
до 403 преди 10 години
евала.няма как по точно да се каже.
359
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе те големите бизнесмени у нас са назначени никой не оставя способните и креативни хора да пробият в тази олигархична държава на номенклатурния капитализъм
358
1
 
5
 
! Отговори
до 400 преди 10 години
в голяма грешка си агент.българите сме хора на крайностите.В България има уникално умни хора,но и ужасно ***.ако не си го разбрал значи си от вторите.
357
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българина е генетично мързелив. Но за сметка на това природно ***! И въпреки това знае всичко и е лидер в плюенето по останалите дето не работят или са ***. За добро или за зло, тази картина няма да се промени поне докато слънцето стане червен гигант (според учените - след около 1,5 млрд.год).