БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
2
 
4
 
! Отговори
до 430 преди 10 години
Ако приемат законопроекта аз първо ще си затворя фирмата и ще освободя 10-те работника! Изнасям се! Държавата да им плаща! Тая държава не ми е помогнала с нищичко! Напротив: по всякакъв начин се старае да ме спъва и глобява! Онзи ден инспектора каза, че вижда ч е е чистен снега, но му се струвало недостатъчно! Целия зор беше да вземе 10 лв.И ако съм на зор и забавя осигуровките ще вляза в затвора...Я марш оттука! Ще останат само Тренчев и безработните!
395
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МагивБе бизнеса ти не го мисли, мисли като половината фирми пуснат кепенците ти къде и каква заплата ще получаваш. Най-вероятно никаква и пак ще ревеш.
394
3
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Тази държава докато не се отърси от комунизъма няма да се оправи. Трябвало работодателя да плаща т.н. "клас". От къф зор? Някой кибичил 100 г. на всякави службици, нищо не научил, тотално неадаптивен, а трябва да му се плаща допълнително, щото имал тр. стаж :))). Само проста сметка показва, че един млад специалист с 5 г. стаж знае и може много повече от чичко на 60 (има изключения, но в повечето случай е така). Е от къф зор втория да получава повече?
393
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
Един път и Тренчев да каже нещо свястно. Но за разпродажбата на промишлеността най-виновен е той и синдикатът му, защото най-много спомогнаха за този процес. Сега остана без синдикални членове и реве.
392
1
 
4
 
! Отговори
Магив преди 10 години
30% данък и 400 евро минимална също часова заплата.От бизнеса кои оцелее значи става.Така ще се пресеят и фирми и работ
391
3
 
3
 
! Отговори
ураааа преди 10 години
стискам палци за закона.после ще ви гледаме сеира господа с S класите и лъскавите секретарки:)))време е и вие да го почувствате дебелия:)))
390
0
 
5
 
! Отговори
436 преди 10 години
Трудовият пазар е отворен от 89 г. къде повече, къде по-малко. В момента всеки може да работи спокойно и свободно където си поиска. Във всеки сайт за работа ще откриеш сума ти оферти от където се сетиш за неквалифицирана работна ръка - кеф ти фермер или болногледач в Лондон за 800 паунда, кеф ти градинар в Гърция за 500 евро. Изборът е твой. В сайтовете на компании от цял свят и в аганции за подбор на кадри се търсят високо квалифицирани специалисти, като там изискване откъде си няма.
389
5
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
Явно хората които пишат коментарите за тази новина нямат достатъчно опит и не могат добре да анализират как стоят нещата с пазара на труда в България и манталитета на българския работодател.
388
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Jag_älskar_Мухльо, както писах по-долу полагането на труд в България не е задължително. Никой не те кара да работиш за който и да било. Стой си в къщи и къркай шльокавица. Аз от доходите си не се оплаквам, от условията на труд също. Единственото, което ми е криво е, че трябва да хрантутя един куп чиновници, *** и търтей като тебе, но за сега се глътва. Ако това се промени ще сменя държавата. Когато знаеш, можеш и имаш нещо зад гърба си си желан навсякъде.
387
3
 
8
 
! Отговори
Jag_älskar_ преди 10 години
До Чичо СамАе ***, ти верваш ли си? От такива надути *** от типа "на тати синчето с на дедо парите от партията" стигнахме до там. Ами много ясно че никой няма да ти работи ако не плащаш! Час по-рано да идват, 2 часа по късно да си тръгват... може би наистина не е лоша идея и та ди плащаме за работата която ти вършим? Аман от комунисти пропити с капиталистически мечти.
386
5
 
8
 
! Отговори
илия преди 10 години
българина е трудолюбив,но тези *** новоизлюпените бизнесмени ни напрвиха мързеливи.сега да си сърбат попарата.
385
6
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
Чета глупостите на пролетариата с огромни претенции и се чудя откога в България е въведено задължение да работиш. Не ти харесва заплатата и условията на труд - ами стой си в къщи. Кой те кара насила да работиш за малко пари?
384
2
 
9
 
! Отговори
409 преди 10 години
Пич, чета ти поста и се смея. Ти си неграмотен, изреченията са ти безсмислени граматически неиздържани. И с тези умения ти искаш огромната сума от 1200 евро заплата (вероятно и жилище, служебна кола и секретарка :)))). Да беше учил, заплатата за която неистово копнееш щеше да ти се вижда смехотворна. Но в случая аз не бих те наел дори да си плащаш, каму ли да ти плащам заплата.Но карай. Със сигурност до края на живота си ще си останеш неграмотен, неквалифициран лузър. А те не вървят никъде.
383
2
 
6
 
! Отговори
хехее преди 10 години
ихаааа,тука са се разписали разни анти българи и ни убеждават,че сме им противни!!!ами какъв го дирите по нашите земи бе измислени господа?идете си в гърция и турция и там си работете с вашите си хора.като не ви харесва-чао.хем забогатявате от нископлатения труд и африканските данъци,хем мрънкате?адиос,аривидерчи,като не ви харесва законопроекта.дано да го приемат.ще почерпя колегите и ще ви гледам сеира.
382
5
 
3
 
! Отговори
гадни капиталисти преди 10 години
Не е верно- *** умрат да работат като требе да се дава акъл,или кога да се подлее вода на някого,а не дай си боже нещо за дома да има леле немат стигане.За нещо сериозно -не ги търси прекалено са убави да работат.
381
13
 
4
 
! Отговори
Чичо Сам преди 10 години
Българите не проумяха, че в нормалния свят е важно не какво си направил, а какво правиш... че не е важно дали идваш навреме, а колко си произвел, че мястото, в което работиш е по-важно от това дали жена ти те чака, че за да вземеш, трябва много пъти да дадеш... Затова българинът не разбира...защото иска той да имитига, че работи, а друг да намира пазар на *** му...
380
22
 
7
 
! Отговори
Чичо Сам преди 10 години
Българите не успяха да разберат, че ще получават само онова, което изкарват. С ниската си производителност, (независимо от новите машини, за които ще плащам още 5 години) с непукизма и незаинтересованосттта си, с нежеланието си да се развиват, с липсата си на амбиция... Те не проумяха, че като работиш това, за което си нает ще получаваш онова, за което сме се спазарили до момента в който дойде по добър от теб, че за да се издигнеш трябва да идваш час по-рано, да си тръгваш поне два по късно...
379
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трудолюбиво племе, а задавате ли си въпроса, що на албиона ви нещат?!
378
2
 
16
 
! Отговори
хехе преди 10 години
ами как очаквате да си намерите подходящ персонал,като му давате мизерни стотинки?квалифицираните хора си намират много бързо работа на подходящото място с подходяша заплата,а измислените ви фирмички с мижави левчета ще се мъчат още дълго.скоро ще ви се наложи да си вкарвате виетнамци.никой няма да ви работи за без пари:)
377
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямало свестна работна ръка , че за тия пари си викни жена ти , *** , баща ти и децата ти да работят , или ако не са ви кадърни работниците , си наемете германци , те са кадърни , само че за два дена ще трябва да им плащате , колкото на българин за месец