Заплатите в София – притегателна сила за провинцията

За да се реши демографската криза – скок на доходите с 20%
Обновена: 4 фев 2014 19:27 | 4 фев 2014 19:18,
358
Заплатите в София – притегателна сила за провинцията
Снимка: Dnes.bg

Годишно от провинцията в София пристигат по около 20 хиляди души, пресметна проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

По думите му за десет години това прави 200 000 души, които са се преселили в столицата заради по-високите заплати.

Той подчерта, че доходите на един български гражданин годишно са в размер на 14 хил. щатски долара, докато в страни като Ботсвана и Габон доходите са по-високи и стигат около $16-17 хил.

Още по темата
"За да започне да се решава демографската криза у нас, е необходимо бързо, драстично и шоково увеличение на доходите в България - поне с 20 на сто за година - на пенсионери и работещи", включи се в защита на колегата си проф. Никола Алтънков.

По думите му недостатъчните доходи не окуражават младите семейства да имат деца.

"Доходите са най-големият фактор за младите и предприемчиви българи да напускат страната ни. Нашите сънародници в чужбина са между 800 000 и 2,2 милиона души", предположи проф. Алтънков, но коментира, че "не всички от тях са богати".

Според него половината от родните гастарбайтери в чужбина "мият улици, пекат хамбургери и чистят градини, берат портокали и с удоволствие биха се върнали в България, ако взимат поне толкова мизерни пари, колкото получават в Испания и Гърция".

Учените от Центъра за демографска политика за пореден път представиха "стряскащи статистики" - за намаляване на българското население с по осем души на час, за "самоубийства на трима българи на ден" и за напускането на България - по един лекар на ден.

"Заобикалянето на демографския проблем е свързано със смърт - със смъртта на нацията", заяви проф. Алтънков, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че една от най-често срещаните нападки към тях, като учени, изнасящи подобни факти, била, че са "кабинетни фантазьори".

Проф. Петър Иванов пък констатира, че "демографската катастрофа се използва много упорито, системно и целенасочено като PR от политическите партии".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатите в София далеч не са високи и затова от София към чужбина бягат по 50 хиляди души всяка година.
196
2
 
3
 
! Отговори
евалата КИире преди 10 години
евалата Кире :)
195
6
 
15
 
! Отговори
Киро преди 10 години
В България има такава свобода, че се радвам да живея в България. Толкова истински хубави моменти аз не мога да имам никъде другаде в Европа. Това ме мотивира да се справям с живота. На запад има други трудности и в пъти по-малко удоволствия, макар с повече социална сигурност.
194
2
 
6
 
! Отговори
218, чети повече преди 10 години
Всякакъв вид икономическа дейност има своя принос към брутния вътрешен продукт. Няма значение дали тази дейност е добра или не. Например изчислено е, че процесът на О Джей Симпсън е добавил 200 милиона долара към американския БВП посредством адвокатски хонорари, съдебни разноски, хотелски сметки на пресата и т.н., но не мисля, че много хора биха се съгласили, че от целия този скъп спектакъл Америка е станала по-велика или по-благородна.
193
9
 
5
 
! Отговори
Малко факти 2 преди 10 години
Трябва да се има предвид, че това, което според вас е зле тук е меко казано мечта за страшно много хора по света (около 122). Пак казвам, малко повече реализъм и по-малко мрънкане. Да може да е по-добре и всеки трябва да се труди в тази посока. :)
192
12
 
11
 
! Отговори
Малко факти преди 10 години
Сега проверих и по данни в Уикипедия, от 195 страни, за които има данни по света, България е на 69 място по стандарт на живот. Значи има 68 страни, в които се живее относително по-добре отколкото у нас и 122, в които си живее относително по-зле. Хайде сега помислете дали България и най-скапаната, най-бедната и т.н. в света? Да, ако ни сложите в една група с най-богатите (Европейския съюз), ние ще сме най-бедните. Трябва малко повече обективност да има, когато се мрънка.
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИНОВНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СТЕ СА САМО ТЕЗИ КОИТО СКАЧАХА РИПАХА ВИКАХА И СИ МИСЛЕХА ЧЕ КАТО ПРАВЯТ ТЕЗИ МАЙМУНЖУЛУЦИ ЩЕ СТАНАТ БОГАТИ. ДА СТАНАХТЕ АМА НЕ ВИЕ А ТЕЗИ ЗА КОИТО ВИКАХТЕ РИПАХТЕ И СКАЧАХТЕ. КЪДЕЕ *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ? НАЛИ ТОЙ ВИ КАРА ДА РИПАТЕ И СКАЧАТЕ. КЪДЕ СА ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ КОИТО СТАНАХА СОЦИАЛИСТИ. КЪДЕ Е ОНЯ ДЕТО ВИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ? КЪДЕ СА ТЕЗИ КОИТО ВИ ЛЪЖЕХА ЧЕ ЩЕ ВИ ОТВЕДАТ В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА? НЯМА ГИ. ОГРАБИХА ВИ УНИЖОЖИХА ВИ И ИЗЧЕЗНАХА. А ВИЕ ДУАЙТЕ СУПА
190
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 години
Това, което се цитира като суми е средно аритметично. Тоест програмиста по-надолу взима 3000, акаунт координаторът взима 1500, този от кол центъра взима 1000, този дето продава във Фантастико или дето коепае на нивата взима 400. Естествено, че има хора, които взимат повече и такива, които взимат по-малко, това е навсякъде по света и БГ не е изключение.
189
0
 
13
 
! Отговори
218, по-кротко, де преди 10 години
218, Човекът е много прав за БВП. Според опростените ти сметки излиза, че 240 *** в Народното събрание са по-полезни за икономиката от 2400 (поне) работника във фабрика. Да не говорим, че голяма част от парите в БВП (в София, а и цяла България) са пари на хартия с цел лапане от държавата. То затова сме и най-бедната *** в Европа.
188
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тук не става въпрос кой колко взема. Познавам общак който прави по 3000 лв. Проблема е в това че единици хора вземат добри пари, нямаме средна класа, нямаме здравеопазване. Някакво програмистче се хвали тук че всеки може да изкарва добри пари. Кажи го на някой вишист на 34-5 години с деца, в чиято сфера работа. Друг се хвали че имал фирма - да но не на всеки бащата е крал 89/90-та... Ок де "приватизирал"...Лесно е да се говори, но на младите не им се дава шанс, това е
187
1
 
12
 
! Отговори
сопол преди 10 години
разбрах от вас , че в българия е супер, и че никой не си мърда пръста за 5 цифрени годишни доходи. за да не ви развалям рахатлъка оставам да се гърча в прогнилия запад. живи и здрави
186
1
 
21
 
! Отговори
Пак ли почнахте :) преди 10 години
Какво се карате, като в София почти няма кореняци софиянци. Да не говорим, че София е била градче с 6000 души население (Според сведения от църковни списъци). По това време и Пловдив, и Русе, и Варна... дори Шумен са били по-големи и развити градове. И изведнъж в 2014 година всички 1.5-2 милиона в София станаха софиянци. 4-то поколение софиянец съм, обичам града, но знам, че 99% от българите са били диви селяни точно преди 120 години. Разберете го и вие и спрете да се правите на аристократи.
185
3
 
6
 
! Отговори
до 214 преди 10 години
Акое се яде бе смотлъо??? Аман от неграмотни и некадърни хора в тая страна. Нали, за да имаш пари да купиш нещо, трябва да направиш нещо, да го продадеш и с парите да си купиш каквото искаш. Затова всеки от нас работи нещо, произвежда специализирано 1 нещо, получава пари и си купува каквото му трябва. Просто народ ейййй....много ***...и най-*** е, 1е масата не го осъзнават..
184
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ги измисля тия цифри бе? Кой ти работи за тия мизерни 14 хил. годишно бе? Аз и хората около мен тази сума я докарваме за няколко месеца. 14 бона бяха пари в периода 2000-2006г. ,сега са нищо
183
1
 
9
 
! Отговори
преди 10 години
Che vie ako vzemate $15 000 godishno, tia Bylgaria sa opravila be...
182
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БВП не се яде.
181
0
 
9
 
! Отговори
сопол преди 10 години
ами за това иде реч, че тоя дето завършил у дания и в момента взима добра пара гледа на другите като на бацили. направо си го представям пред автомивката с какъв поглед гледа работника с пароструйката.
180
3
 
7
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
до 209Точно София=***!
179
0
 
18
 
! Отговори
Жалка работа... преди 10 години
Здравейте, досега никога не съм писал коментар под новини, но наистина не мога да се сдрържа...Наистина е жалко..вие не обсъждате нищо, не изказвате мнение защитено с аргументи, не водите дори полемика...вие просто се псувате едни други и когато някой изкаже мнение различно от вашето го изкарвате селянин, шоп, програмист, земеделец, *** и какво ли още не. Толкова ли е трудно да приемете, че не знаете нещо, че някой друг е видял и знае нещо повече от вас и да го изслушате нормално? Лека вечер
178
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-паразитният град-тумор на света. Град на калинки, шуробаджанаци, държавна ***, клатикраковци. Град на реститути и рентиери. Град, който не е родил нищо откакто е набеден за столица, просто "обира каймака" на нацията и се кичи с чужди лаври.Нейсе, карайте така, скоро няма да има на чии гръб да паразитирате. Тогава, от биологията знаем какво става с паразита като му умре гостоприемника - или се мести и намира нов или умира.