Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов

"Не съм съобразявал назначения с искания на министри"
Обновена: 11 фев 2014 14:04 | 11 фев 2014 13:21,
86
Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов
Сотир Цацаров Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да участва в задочния диалог между депутатите Делян Пеевски и Цветан Цветанов, който според него "очевидно е породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало".

„Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи“, посочва Цацаров в официална позиция, публикувана на сайта на прокуратурата.

Още през май м.г. по време на дебатите в НС преди избора на кабинета "Орешарски" Цветанов твърдеше, че като министър на вътрешните работи е имал среща с Цацаров, на която главният прокурор довел и Делян Пеевски. Пеевски на свой ред обяви, че Цветанов лъже и "обеща", че тепърва ще излиза с колко криминални лица се е срещал вече бившият вътрешен министър. Цацаров пък беше категоричен, че на тази среща не е завел никого, а е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов.

Вчера информационен сайт пусна интервю с Делян Пеевски, в което той заявява, че Цветанов е оказвал натиск върху главния прокурор за назначения. Пеевски твърди, че Цветанов поискал от Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов отхвърли категорично твърденията и подчерта, че никога и по никакъв повод не е оказвал натиск.

Още по темата
„Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те“, отсича главният прокурор в позицията си.

В нея Цацаров посочва, че според Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. „И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри“, подчертава той.

„До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор“,  изтъква Цацаров.

Той допълва също, че преценката му за работата на Сарафов е много добра с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност.

Коментарът на Цацаров е по повод думите на Цветанов в сутрешен блок на национална телевизия от вчера,  „че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …“.

Във връзка с това главният прокурор призовава Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. „Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители“, коментира Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов направи позорно жалък опит да се обясни след шокираща изповед на Делян Пеевски. Цветанов не помнел какво точно станало на срещата в кабинета му между него, главният прокурор Сотир Цацаров и Пеевски. Обаче не можел да интерпретира, а пък Пеевски интерпретирал. Цветанов, очевадно гузен, драпаше да се измъкне от позата, с която Пеевски го просна по очи.
11
0
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Ако всички замесени в този скандал минат на дедектора на лъжата, предполагам че такава воня ще се разнесе, че всички тези тарикати трябва да да са в затвора,
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цацаров привикай ития от анти мафия да нестане с тях както с боби цанков и стоев
9
3
 
12
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
Не че не сме знаели,но доказателствата,че българската прокуратура е червено гнездо пълно със запъртъци,стават все по очевидни.Не знам колко живота още ,ще трябва да изживее народонаселението докато разбере ,че *** винаги са ни теглили само и единствено надолу в блатото.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бившият вътрешен министър нямал тайни и бил готов винаги да влиза в телевизионно студио, при което зрителите се прекръстиха три пъти. И духнаха свещта.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цветанов: Мафията управлява държавата Водещ: Кой е мафията ? Цв.: Делян Пеевски Водещ : Вие колко пъти сте се виждали с Пеевски Цв: 6-7 Водещ Значи вие сте били част от нея? Цветанов: Тази тема е приключила и е в миналото Изводите можете и сами да си ги направите за нас остава само да се надяваме да е толкова убедителен и в съда ...
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров , Пеевски, Цветанов , то не бяха доказателства ,свидетели, бюлетини, сересе-та, тайни срещи, сараите, вольо-агата, милиционери, разузнавания, съд, прокоратура, адвокати, новини, данс, и т.н. и т.н. , и в крайна сметка нищо всички са виновни , защото са невинни.
5
1
 
13
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
До Преподавател в СУ - "Г-н Цацаров след като престанете да бъдете гл. прокурор работата ще бъде много зле за вас. "Всички ТЕ знаят че ще е така, но се надяват ТОВА което ги е сложило, да ги и пази!...
4
1
 
16
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Цацаров не ще влиза в задочнив спор. А защо? Цветанов директно обвини Главен прокурор и негов заместник във връзка с мафията. Ако това е клевета, би следвало да има жесток удар и съд, зашото става дума за най-висши магистрати. Отказът от такива действия поражда много въпроси. Дали пък Цветанов не знае повече от това, което каза?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Покрай целия шум един въпрос постоянно се изплъзва- каква игра играят Пеевски, Цветанов и Цацаров.
2
1
 
9
 
! Отговори
край преди 10 години
ДАА Ясно е че този е назначен със съгласието тогава на Цв.ЦВ. и Дилян пеевскси. Като се скараха взе страната на Пеевски и на Цветанов сега му е криво. ХОРА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ДЪРЖАВАТА НАНОВО повечето институции в момента са рожба на извратен секс между партти и олигарси - няма легитимност няма справедливост. Грабвайте паветата.
1
4
 
18
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 10 години
Прав е Цацаров, че той незабавно трябва да обяви с какви доказателства разполага за Костинбродския скандал. Тогава той и Сарафов бяха телевизионни звезди , а сега се правят на ощипани. Г-н Цацаров след като престанете да бъдете гл. прокурор работата ще бъде много зле за вас.