Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов

"Не съм съобразявал назначения с искания на министри"
Обновена: 11 фев 2014 14:04 | 11 фев 2014 13:21,
86
Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов
Сотир Цацаров Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да участва в задочния диалог между депутатите Делян Пеевски и Цветан Цветанов, който според него "очевидно е породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало".

„Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи“, посочва Цацаров в официална позиция, публикувана на сайта на прокуратурата.

Още през май м.г. по време на дебатите в НС преди избора на кабинета "Орешарски" Цветанов твърдеше, че като министър на вътрешните работи е имал среща с Цацаров, на която главният прокурор довел и Делян Пеевски. Пеевски на свой ред обяви, че Цветанов лъже и "обеща", че тепърва ще излиза с колко криминални лица се е срещал вече бившият вътрешен министър. Цацаров пък беше категоричен, че на тази среща не е завел никого, а е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов.

Вчера информационен сайт пусна интервю с Делян Пеевски, в което той заявява, че Цветанов е оказвал натиск върху главния прокурор за назначения. Пеевски твърди, че Цветанов поискал от Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов отхвърли категорично твърденията и подчерта, че никога и по никакъв повод не е оказвал натиск.

Още по темата
„Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те“, отсича главният прокурор в позицията си.

В нея Цацаров посочва, че според Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. „И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри“, подчертава той.

„До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор“,  изтъква Цацаров.

Той допълва също, че преценката му за работата на Сарафов е много добра с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност.

Коментарът на Цацаров е по повод думите на Цветанов в сутрешен блок на национална телевизия от вчера,  „че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …“.

Във връзка с това главният прокурор призовава Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. „Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители“, коментира Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
25
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Цветанов със сигурност не е най -праведния човек на света,но до сега освен внушенията за неговите грехове,доказателства - не сме видели. Толкова много ни повтаряха за подслушвания от политици ,журналисти,експерти и всякакви други,че и ние почнахме да го повтаряме,но досега никой не изкара доказателство затова. Побъркаха ни!
31
0
 
22
 
! Отговори
dan преди 10 години
Този не иска да си признае, че Пеевски ги е привикал и двамата с Цветанов в собственият си кабинет!
30
0
 
27
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Тоя пък да не би да си мисли че някой вярва в съда и прокуратурата.Та там се шири най-голямата корупция.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boboсамо неговорете за дедектор на лъжата,щото ако се явят всичките ще трябва да закрием държавата!! ---------------------Данъците ни изтичат по нечии джобове, правя намаш, само задължения... *** които издръжаш имат повече привилегии от теб. Ако някой доиде да те окраде нищо не можеш да му направиш, защото псоле ти си виновен... Ти на това държава ли му викаш :-))))))))
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
култовата реплика на Петър Младенов: По-добре танковете да дойдат
27
5
 
20
 
! Отговори
мой преди 10 години
С две думи опроверга Пеевски ,че Ц.Ц. е нареждал на цацата кого да назначава.А, че Сарафов и Цацаров с всички средства и по всякакъв начин гледат да го съсипят/Цв.Цв./ е очевадно за всички.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свинчо Пеевски или Цвъко кой е по добър,ама моля ви се и двамата са ***
25
0
 
7
 
! Отговори
Мутра преди 10 години
Всички знаем че Борисов и Цветанов помогнаха на Цацаров да яхне прокуратурата,но никой до сега не е успял да смачка прокурорската мафия.Много са силни разкатха майката на митничарски,банкерски,борчески и др. групировки и бели якички.
24
5
 
12
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Бойко Борисов за Цветан Цветанов:"Той е мотора и душата на Герб"!!!Съзнавате ли за какво става дума???
23
15
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цветан Цветанов споделил, че предстоящите избори за европейски парламент ще бъдат проверка на доверието за политическите партии в българския парламент. Проверката мина г-н Цветанов- и резултатите показаха ,че е и вие , и ГЕРБ предадохте доверието на всички онези хорица, които гласуваха за вашата партия.
22
0
 
15
 
! Отговори
bobo преди 10 години
само неговорете за дедектор на лъжата,щото ако се явят всичките ще трябва да закрием държавата!!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонимниятНаграда за който гръмне свинята.Народа ще е благодарен
20
13
 
7
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Отново от Герб се опитват да изместят темата!!!А ТЯ Е САМО ЕДНА- ОАКВАНЕТО НА МОТОРА И ДУШАТА НА ПП"ГЕРБ"ЦВЪКИ ТАЗИ ЗАРАН ПО НОВА ТВ.!!!А ОАКВАНЕТО БЕШЕ ПЪЛНО!!!ЯВНО ТАЗИ СУТРИН ЦЦ СИ ДАДЕ СМЕТКА ,ЧЕ БЪДЕЩЕТО МУ Е В ЦЕНТРАЛЕН СОФИЙСКИ ЗАТВОР!!!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
От Легия Антимафия дадоха информация и за таен план за елиминирането на Делян Пеевски от страна на Цветан Цветанов. Към Пеевски е бил приложен тотален натиск да продаде вестниците си на фирми, които са били на подставени лица на Цветан Цветанов. По заповед на Цветан Цветанов е било осъществявано незаконно подслушване и следене спрямо Пеевски, неговата майка Ирена Кръстева и Николай Бареков в дълъг период от време.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимниятщо само Цвък,ми цацата,ми сидера ,ми догана,серго,ми свинчо,ми барека ми.....
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало , Цацаров . Тези хубостници Пеевски и Цветанов и двамата са за затвора.Разбирасе това щеше да се слузи, ако бяхме нормална държава.
16
1
 
16
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Прав е Цацаров, че той незабавно трябва да обяви с какви доказателства разполага за Костинбродския скандал. Тогава той и Сарафов бяха телевизионни звезди , а сега се правят на ощипани. Г-н Цацаров след като престанете да бъдете гл. прокурор работата ще бъде много зле за вас.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Колкото повече се оправдават-толкова повече се оплитат в лъжите си,щеше да е смешно,ако не беше жалко.Мисля,че прокуратурата има достатъчно основания да подложи Цвък на детектор на лъжата!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Не познавам Киро Японеца и Йоско и е несериозно е да се твърди, че съм молил Пеевски за услуги, изхленчи Цветанов.Той поддържаше мантрата за това, че държавата се управлявала от задкулисие на олигархията и от лицето на мафията. На въпрос кой е лицето на мафията, Цветанов се овъртоли в умопомрачителни мисли и накрая изтърси името на Делян Пеевски, което иначе се опитваше да избегне
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спорът 1.бсп-герб2.станишев-борисов 3.мая манолова -цачева 4.пеевски-цветанов5.станишев -първанов6.бареков- борисов7.сидеров-цацаров8.местан-борисов9.сидеров -борисов10.бсп-абв и т.н и т.н . КОГА ЩЕ СПРЕ?