Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места

"Няма да допусна държавата да остане без общопрактикуващи лекари"
Обновена: 16 фев 2014 21:20 | 16 фев 2014 21:15, Камелия Цветанова
81
Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места
Снимка: Булфото, архив

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по bTV.

Още по темата

Съществуваше сериозен риск хиляди граждани да останат без достъп до здравеопазване заради големия брой медици, които имат свои практики, без да са взели нужната специализация. И към момента има много медици, които не са приключили обучението си.

Андреева посочи, че няма да допусне държавата да остане без общопрактикуващи лекари, но в същото време и коментира, че „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”.

Министърът подчерта, че основните приоритети в работата й ще бъдат въвеждането на електронно здравеопазване, реформи в спешната помощ и подготовката на втория стълб за доброволно здравно осигуряване. От думите й стана ясно, че проблемите на здравеопазването у нас са концентрирани основно на две места – в липсата на ефективен контрол и в разрушеното пациентско доверие.

По думите на Андреева, има два основни проблема за работещите в спешната помощ –липсата на възможност за професионална реализация (заради графика, на който им се налага да работят) и ниското заплащане. Здравният министър обяви, че свързването на извънболничната и болничната част от спешната помощ ще позволи на медиците да специализират, а заплатите са вдигнати с 10%.
Андреева изрази надежда, че до края на мандата заплатите в спешната помощ ще са с 50% по-високи.

Здравният министър посочи, че сред големите проблеми на здравната система, които е заварила, не са само фалиралите и закрити болници, но и разрушеното доверие между пациенти и лекари.

Макар да заяви, че събираемостта на здравни осигуровки е добра, д-р Андреева коментира, че с въвеждането на електронно здравеопазване пациентите ще знаят какво точно се случва с парите им и няма да има източвания на системата.

Д-р Таня Андреева изрази мнението, че най-„елегантният” начин за демонополизиране на здравната каса е създаването на втори стълб за доброволно здравно осигуряване, което да покрива медицинските услуги, които не са включени в задължителния пакет.

Тя подчерта, че никой до момента не е казвал на пациентите, че здравните вноски, които плащат, покриват само определени услуги. Според нея липсата на ефективност в сегашния вид на здравната система е доказателство за това, че концентрирането на целия ресурс не е най-добрата идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
44
 
! Отговори
. преди 10 години
Трябва да се въведат здравни пакети- всеки да има право да получава грижи, за които е плащал, а не аз се внасям всеки месец с по 50, комшийката- с по 5, а ***- с нищо и на финала- всички получаваме едно и също нищо, ама го получаваме солидарно!От това по- безполезна и несправедлива глупост не съществува. Това не е солидарност, това е живеене на определи хора на чужд гръб, живо паразитно съществуване.
45
3
 
22
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Един съвет към медиците:не си губете времето и по-добре се изнасяйте от България и си търсете другаде щастието и развитието!!! Ако все пак решите да останете в България рискувате ето такива *** да ви определят стандарта на живот!! Колко жалко нали!!!
44
0
 
8
 
! Отговори
... преди 10 години
До Анонимен 53Нашето време изтече още през 2000-та година.
43
2
 
17
 
! Отговори
бат коко преди 10 години
Госпожа, а какво ще е наказанието за лекар, поставил грешна диагноза, и вследствие на това пациента е фатално закъснял за лечение ?
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези пишман специалисти ще изгонят и малкото останали кадърни лекари в България.
41
1
 
23
 
! Отговори
X преди 10 години
Г-жо Андреева, ако двеста общопрактикуващи лекари се откажат от специалност, какво ще направите. Ще ги замените с други? Втори стълбове и какви ли не още простотии!! С нетърпение очаквам следващото Ви малоумно интервю!
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние колко време имаме са да се спасим от реформите в здравеопазването,които провеждате?
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те имат година, ти обаче НЕ!!!! ОСТАВКА
38
8
 
20
 
! Отговори
варна преди 10 години
аз съм ветеринарен лекар и съм сто пъти по можещ и знаещ от едно джипи.те са трагедия сменил съм ги три и без успех да попадна на грамотно джипи.говорят абсолютни глупости не мислят с главите си гледат само таксите и парите.те не са никакви лекари.има които и кръвно не могат да мерят.поставят грешни диагнози и лечения.много хора си отидоха от тяхната некомпетентност.
37
0
 
11
 
! Отговори
електронно преди 10 години
Електронното е като хартиенотоУдобно ще бъде,ако попадне в ръцете на компетентни хора.Ако го дадат на някой,който не е могъл да си прочете хартиения учебник,та да си вземе ''големия'' изпит,нищо свястно няма да излезеПак едни практики ще са по-добри от другите,а хората ще са прави да недоволстватИ преди и сега лекуването е основнотоИ докато си броим стотинките пред лекарския кабинет,министри като Дянков все още имат право до окрадат парите на КасатаКасата сега изхранва и бежанците, и неоси
36
0
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
Второто не го оспорвам, но електронното здравеопазване е, за разлика от електронното гласуване не е анонимно.Общото е, че щом е измислено от хора, може да се опорочи от хора.Така,че -докато хората не се обединят около приоритети,като здравето на обществото и като личната отговорност, нямаме шанс.Всеки лекар трябва да отговаря сам за себе си-с работа и с квалификация.Всяко правителство ,спелило избори -също.
35
3
 
17
 
! Отговори
еднакъв стандарт? преди 10 години
Какъв мерак да се ''подарява'' изпит на мързеливците. Който джипи беше заинтересован-си взе изпита. Другите ги скъсаха,а сега ще им го подарят, за да бетонират тъпотията.Тоя закон е от 10 години.Тая специалност се взема за 3_4 години.Ясно е, че който не учи, няма да сполучиДа пускат кокала,щом не стават за специалисти и губят лиценза си.
34
1
 
25
 
! Отговори
Bai-Hui преди 10 години
Значи електронно здравеопазване може, а електронно гласуване не??? Гадни червени ***.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министърката да каже как ще задължи джипитата да ходят на домашни посещенияКакво е това разкарване на линейки за един аналгинЗащото преди неотложните звена ходеха по домовете да лекуват бъбречните кризи и пристъпите на бронхиална астма и хипертоничните кризи без усложнения, и облегчаваха болките на онкоболните.Само малка част от тия ''кризи'' се поемаха от бърза помощ. Сега спешната помощ премина изцяло в услуга на джипитата, за да си спят доволни в къщи. А ге пък- даже един изпит не взели
32
1
 
33
 
! Отговори
Илия Пешев преди 10 години
Моето Джипи определя болестта по очите .Не съм сигурен, че изобщо има медицинско образование .Пуши, пие, закъснява за работа, псува и често използва думите :"За какво си дошъл, ПАК ".При проверка в здравната каса излезе че съм боледувал 8 пъти за 2013 г., а аз съм я посещавал само един път.Нищо чудно , че си купи нова кола и нов апартамент .И направления нямала, да дойда другия месец .Проверки на всички Джипи-та.За пациентите-електронни картони, да се спре източването на касата .
31
3
 
17
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
Тая жена няма как да се яви на изпит вместо хилядите мързеливци,които по недоразумение се намърдаха и станаха джипита.То и сега си личи кое джипи е лекар и кое-чиновник.Как моето джипи взе специалност и се оправя и с болестите и с талоните, а в съседния кабинет - все не й стигат талони.Ами като не разбира от нищо и праща хората безразборно на специалист,за какво да има ''самостоятелна'' практика.Време е в България да почне да се плаща на умните, а не на тарикатите.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е това реване.По цял свят трябва да имаш лиценз, за да работиш.Щом не си взел специалност за 10 години, няма да я вземеш и за 11. Няма трагедия практиките да се слеят,за да ги ръководи специалист.Защото много нища се промениха за тия 10 години. Ако един лекар не е отделил време за учене, си е срамота . Все пак джипитата са в пъти по-добре платени от специалистите, които сега тънат в мизерия и въпреки това непрекъснато учат и вземат изпити.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
JP-тата имаха 10 години да вземат специалност. Който имаше акъл си изкара изпита, останаха по-тъпичките и такива,дето нямат никакъв интерес към медицината. Сега с комсомолски плам ще им ''подарят'' специалност. Само министърката трябва да ги кандърдиса някак да отидат да се явят на тоя изпит.Е какви джипита имат тия хора, дето за десет години не са си взели изпит по специалност, която уж практикуват.Не знам какво ще прави министърката сега с мързеливците,освен тя да ходи на изпит вместо тях
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОЯТА БОЛКА Е В ТОВА, ЧЕ НЕ ЗНАМ КЪДЕ ОТИВАТ МОИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ- ОТ 15 ГОДИНИ ВСЯКА ЗАПЛАТА- ТОВА СА МНОГО ПАРИ- ИСКАМ ГИ НА МОЯ СМЕТКА В ЗДРАВНА СПЕСТОВНА КНИЖКА И НИКОЙ ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЯХ- ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПО ИНДИВИДУАЛНО ЖЕЛАНИЕ НА ПАЦИЕНТА И ДА СЕ НАСЛЕДЯВАТ
27
4
 
11
 
! Отговори
процедурно питане преди 10 години
а таа дали шъ *** хубаво