Джипита фалират заради големия брой неосигурени

От 1200 пациенти много лични лекари останали с 600
24 авг 2012 07:10,
182
Джипита фалират заради големия брой неосигурени
Снимка: Impact Press Group

Джипита фалират вече и в големите градове заради растящия брой неосигурени пациенти.

Лични лекари, които са имали по 1000-1200 пациенти, остават с 600, заради увеличаващия се брой хора, на чието име не се внасят вноски за здраве. "Феноменът се задълбочава и не се наблюдава само в отдалечени населени места, а дори в области като Монтана и Пловдив", съобщи вчера пред "Труд" д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Специалистът обясни, че практика с под 1000 обслужвани пациенти е нерентабилна и семейните доктори нямат друг избор, освен да затворят кабинета.

"Това е нов и сериозен проблем. Както има скрита безработица, тук се сблъскваме със скрити нерентабилни практики, за които никой не говори и никой не иска нищо да направи", заяви д-р Киров.

Закъсалите негови колеги пишели писма на сдружението, за да го информират за тежката ситуация. Според НСОПЛБ изходът е един - най-накрая да се реши проблемът с неосигурените, защото не е възможно 2 млн. българи да са социално слаби и затова да не плащат здравните вноски. Според фамилните доктори трябва да се посочи кои наистина са бедни, та работещите да осигуряват и тях. "Всички останали обаче задължително да се издължават", настояват джипитата.

Относно таксата за преглед, която остана 2.90 лв. Киров коментира: "Ние няма да забогатеем с прословутите 20 ст, нито пък пациентите ще натрупат огромни разходи" и допълни: "Ние питаме: защо беше направена промяната, какви са целите й, какви са очакваните резултати, какви са ползите и минусите за изпълнителите на медицинска помощ и за болните?"

Записването в университет и първоначалното започване на работа да стават само срещу бележка, че са ни направени задължителните имунизации и реимунизации. За такова изменение в Закона за здравето ще настоява Киров, съобщава „Монитор”.

Освен това глобите за пропуснат профилактичен преглед ще се увеличат двойно. За отказ да се явиш при джипито или да дадеш кръв за пълна кръвна картина санкцията ще скочи от 50 на 100 лв. Това ще залегне като мярка в бъдещия
закон за правата и задълженията на пациента, който обсъждат депутатите от здравната комисия в парламента, експерти и юристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: личен лекарджипита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
3
 
! Отговори
съвет преди 11 години
Медицината и здравето са нещо извънредно сложно и ценно.Не експериментирайте!Майка Тереза: "Най- лесното нещо и да се заблудиш!" Доверете се на Личните си лекари! За 10 години се изгражда дори добър хирург.Джипитата са можещи ! Само те се решиха да бъдат избирани преди 12 години!Помислете - само общо практикуващ има компетентността цялостно да обхване пациента вместо да се делите на Органи!!
166
0
 
4
 
! Отговори
до 179 преди 11 години
Взел ли си някога час за да влезеш при джипито си?!Трябва да се установи ред.Това е в интерес на всички ни.Повярвайте, че Няма лекар , който да не желае доброто на своя пациент
165
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Има и джипита,които са се налапали с толкова пациенти,че достъпа до тях е направо невъзможен.Така е и с моя личен лекар и най-краткото висене пред кабинета му е било два часа и половина.Да не говорим за това,че направления за мен винаги няма,все са свършили за хронично болните.За какво плащам години наред???
164
1
 
2
 
! Отговори
благодарен пациент преди 11 години
Е аз съм такъв.
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az syshto sym ne useguren i povqrvaite mi ne e zashtoto taka mi se iska a zashtoto nqmam vyzmojnost A kogato i da sym hodil pri doktor ne si spomnqm da ne sym si platil a kolkoto do tova nali e bil ka4estven pregleda - ne A i da uto4nq doktorite sa nai mizernite dushici - svidlivi nagli , nahalni i dolni horica s ne pokrito samo4uvstvie Vsi4ki ste za zatvor - to4ite ot zdr kasa postoqnno
162
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не си съгласна 169, си правиш една здравна застраховка и разчиташ само на парите, които си внесла по нея. Щото теб може да те е яд за 300-400лв, които си дала и не си използвала, ама това е смешно. Щото утре ше си внесла 200, ама ще ти се наложи и ще използваш 20000 и няма да ти е зле. За пример давам раковоболен в семейството ми, на който химиотрапията му е за хиляди левове. Така работи здравната каса, това не е бакалница, за да правиш такива сметки.
161
4
 
3
 
! Отговори
пациент преди 11 години
Аз съм си много доволен от моята лична лекарка .Детска лекарка беше.Винаги ме е преглеждала сериозно и каквото ми е казала и специалистите го потвърждават.За по сигурно исках и при специалист да се преглеждам.Но вече селекувам само ако тя ми каже
160
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЖИПИТА масово фалирали.Подобна глупост не бях чел скоро.
159
2
 
13
 
! Отговори
УЖАС И ТРАГЕДИЯ преди 11 години
Какви бройки под 1000 какви рентабилности? Погледнете за какво става дума? Колко от вас са ходили на преглед и са останали доволни 10 точки по десетобалната система? Аз съм млад човек, 30 години. Преди години ми се наложи да отида, заради болки в гърба, чуди се доктора мае се от какво е, вика нещо си се понатъртил, след 4 години, болките вече прерастнаха в нещо по ужасно и днес вече съм с "диагноза щастлива" сколиоза.... но ако тогава беше направил нещо моето джипи... млад човек не е болен
158
2
 
17
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Докторите в Бг. се превърнаха в алчни бизнесмени!
157
2
 
18
 
! Отговори
До 154 преди 11 години
КАКВО Е БЕЗПЛАТНО ПРИ ДЖИПИТО БЕ?НЕ ГОВОРИ СМЕШНИ РАБОТИ!ДАВАШ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА . А ЗДРАВНАТА КАСА МУ ПЛАЩА ПРЕГЛЕДА.НЯМА НИЩО БЕЗПЛАТНО .ДОРИ НАПРОТИВ -МНОГО ДОБРЕ ПЛАТЕНО.НЕ НИ ПРАВИ НА НЕГРАМОТНИ!
156
0
 
11
 
! Отговори
перо преди 11 години
Не разбирамкакво учудва д-р Киров.Официално в тази страна има 400 хил. безработни.*** , нищо чудно и да са над милион,те не плащат , но ГЛАСУВАТ и всеки политик си затваря очите за тях. Не говоря за българи , които работят на минимална заплата , работодатели , които ги осигуряват също на минимална заплата и.....
155
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, бегайте улево! Как един доктор ще обслужва 1000 пациенти. И за капак, като влезеш при доктора, той 3 мин те преглежда и 13 минути пише бумажки. Да не сме у счетоводен отдел????
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 156даа...поредния "лекар"
153
3
 
8
 
! Отговори
Дедка преди 11 години
До 154: За безплатен бих поспорил.. 2,90 не е равно на 0! "Напълно достатъчен минимум от параклинични изследвания" - при моите годишни профилактични получих и следното: "По принцип трябва да дадеш урина, но тук тоалетните ни са ужасни, а и няма смисъл, ти си си добре.." Та.. така:) Чудесно обслужване, напълно безплатно, направо западните страни могат да ни завидят!! Я не ставайте смешни, уж безплатно, навсякъде те дрънкат за пари и се държат с тебе като ***. Аз също не бих плащал осигуровки!
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
144 е и ти какво предлагаш, да му се опростят годините неплащане, да вкара 30лв и да използва всичко, което му предоставя касата, наравно с тези, които са плащали с години ли? Който не е осигурен или да плаща, или да се лекува при билкари, не е редно и нормално, да влачим професионални безработни и *** цял живот на гърбовете си!
151
3
 
8
 
! Отговори
Дедка преди 11 години
Е то и без това 1200 на лекар не ми звучи много реалистично.. интересно как могат да се "грижат" за толкова много пациенти. Толкова се и грижат, само си прибират паричките и толкоз..
150
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да фалират!Нали са бизнесмени!
149
3
 
7
 
! Отговори
хаоса преди 11 години
в системате се оформя от некоректни пациенти , част от некоректните специалисти и доста от медийните атаки.Не искаме да сме диспечери .Ние сме компетентни правостпособни лекари.Със широка медицинска подготовка!!!Какво е това: той каза джипито да ти даде талон?!?!Какво е това: четох в интернет .....сигурно съчм болен от това.....?!?!Пренебрегване на всички правила !Право да лекуват имат само и едиствено лекарите в това число и Общо практикуващиет.Хипократ е бил Общо практикуващ лекар!!!
148
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 152 Ти лично точно това заслужаваш .