България отбеляза 141 години от гибелта на Апостола

През целия ден хиляди хора отрупаха с цветя паметниците на Васил Левски
19 фев 2014 15:10, Красимир Ангелов
80

Снимка: Булфото

България отбелязва днес 141 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

В София през целия ден хиляди хора се стичаха да оставят цветя на паметника на Апостола, а кулминацията на тържествата ще бъде тази вечер пред монумента.

Още по темата
От 18:00 часа пред паметника на Васил Левски ще се състои възпоменателна церемония-поклонение. На нея ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Слово в памет на Апостола ще произнесе проф. Пламен Митев - декан на Историческия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", заместник-председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Сред присъстващите ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова.

На честването по покана на кмета на София ще присъства и потомка от рода на Васил Левски - Христина Богданова, правнучка на сестрата на Апостола - Яна, която ще сподели родови спомени.

Освен в София пред подвига на Левски се поклониха хиляди българи в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ако имаше начин преди 141 г. Левски отнякъде да види какво ще стане, никога нямаше да пожертва живота си.
49
1
 
4
 
! Отговори
681 преди 10 години
Пълен позор!Тази вечер пред паметника на великия Левски го нямаше НАРОДЪТ! Там бяха само олигарсите, крадците народни и попщината, от която Левски се отказва, защото за него тя не дава решения на житейските проблеми на хората.
48
6
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Волен е новия Левски.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
levski sigorno se obryshta v groba, 4oveka e dal jivota si za svobodata na Bulgaria , a dnes bsp dps a ataka prodavta Bulgaria na turcia
46
0
 
9
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
От Освобождението до сега единствения държавник, който накара турските държавници публично и пред целия свят да заявят ,че в България турци няма и те нямат етнически и други претенции към България, е ТОДОР ЖИВКОВ,В денят от 141 -та годишнина на Васил Левски моята почит и към този голям Български държавник,
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
stiga s toia levski be. a sega me pliuite. znaete li istinata za nego? raztyrsete se i 4etete.
44
0
 
9
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Незнам дали сега щеше да го е срам Левски от нас ако беше жив , но след няколко години със сигурност , когато под натиска на еврогейовете , *** и САЩ , Апостола ,както и Ботев ще бъдат заклеймени като терористи ! Опомнете се и се обърнете към Император Владимир Путин - избран лично от Бога , ако искате да я има България !
43
4
 
12
 
! Отговори
УОРЛИК преди 10 години
Бившият американският посланник е изпратил писмо до парламента на република България в което иска Васил Левски да бъде постепенно изваден от учебниците по история, като неудобен за световната демокрация. Ето и аргументите му: В унисон със съвременните политически ценности, ние смятаме, че е добре да преразгледате отношението си към Васил Левски, когото вие смятате за национален герой и борец за свобода.Нашите специалисти установиха, че Васил Левски е по-скоро терорист отколкото борец за демокраци
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Левски живееше в България днес щеше сам да се обеси!
41
1
 
13
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Днес е тъжен ден за нас. През 1873 г. загубихме един родолюбец и вече 141 години все го заменяме с родоотстъпници. Левски си е водил в тефтера колко народни пари е похарчил за ядене и ***, а днес големците се борят кой ще изкара по-голяма черна каса за изборите и колко *** гласа ще купи. Какво щеше да си каже Левски, ако станеше от неизвестния си гроб? "Абе, аз заради тези маскари и нехранимайковци ли увиснах на бесилото?" И щеше да е прав. Къде е чистата и свята република на Левски?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според западноевропейски историци, Левски е втория по величина професионален революционер в Европа за онова време, след Джузепе Гарибалди. Той самият се вижда в една освободена България не като национален водач или оглавяващ правителство. Напротив, Левски планира в духа на Гарибалди и Че Гевара, веднага след като България е възстановена като държава, да оказва помощ на други подтиснати народи по света, за тяхното освобождение.
39
2
 
10
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ДА ЧУЕМ ДОВЕЧЕРА НА МИТИНГА ДАЛИ НЯКОИ ОТ ОРАТОРИТЕ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА ЧЕ ЛЕВСКИ СЕ Е БОРИЛ ПРОТИВ ТУРСКОТО РОБСТВО .ПЕТ ВЕКА ТУРЦИ СА КЛАЛИ,БЕСИЛИ .РАЗЧЕКВАЛИ,ИЗНАСИЛВАЛИ,ПРАЩАЛИ В ДИАРБЕКИР БЪЛГАРИ И ОДВЛИЧАЛИ МОМЧЕТА И ГИ ПРАВЕЛИ ЕНИЧАРИ.ЗАТОВА КАЗВАМ ЗАБРАНА С ЗАКОН НА АНТИБЪЛГАРСКАТА Д.П.С. И НИКОГА ВЕЧЕ ТУРЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО И ПАРЛАМЕНТА,ТЕ САМО ОБСЛУЖВАТ АНКАРА И ВРЕДЯТ НА БЪЛГАРИЯ.ДОГАН ,МЕСТАН И ХАФЪЗОВ В ЗАТВОРА.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои съвременни български историци определят Левски не като професионален революционер, а като български политик. Докато Левски жертва живота си за благото на своя народ и своята родина, то българските политици жертват своя народ и своята родина, за лично облагодетелстване.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако спечеля, печеля за цял народ,ако загубя, губя само мене си."ЛевскиВ съвременното демократично общество печалбите се приватизират, а загубите се национализират. В частност ако законодателството не разрешаваприватизация, печелившото предприятие се закрива - Атомната електроцентрала "Козлодуй".
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако служенето на народа е грях,то не искам прошка дори от Бога!"Левски При демокрацията служенето на чуждестранни"инвеститори" вероятно не е грях, защото никой от българските политици от 1990 на сам, даже не си е помислил да моли за прошка дори от Бога.
35
0
 
9
 
! Отговори
До 777 преди 10 години
Замълчи бе смотан .....3 заптиета ....много картинки разглеждаш в ФБ и си нямаш грам понятие от история ......тръгнал за Левски да говори някакъв си чатак .....не стига че живее в чужда държава ами и история се мъчи да пресъздава !
34
1
 
6
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Мюсулманите - етнос или етнографска група? Етноса е част от нация, с общ - произход, история, роднинство, религия, език, култура, територия, а хората извън нея я признават. - Религията е важен, но не задължителен елемент за обособяването на един етнос. МЮСУЛМАНИТЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ ОТ ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ САМО ПО РЕЛИГИЯТА СИ(Във Волжка България е същото)Етнографска група част от основния етнос, отличаваща се по диалекта, духовно-културно, конфесионално (например: шопи, помаци, македонци, гагаузи и т.н.);.
33
12
 
2
 
! Отговори
777 преди 10 години
От 'четата" на Карамански е Левски :) В блиското бъдеще и на Карамански паметник ще има. За заслуги при убийство на млади войници
32
1
 
6
 
! Отговори
Левски преди 10 години
Наистина не отива героя на Левски за днешна България. В момента на България идеалният патрон би бил Борат.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Левски е велик, но за времето си. Сега ако е от някъде да види какво става, сигурно ще му пукне душата. Най ме е яд, че днешните продажници го цитират и ползват за свои облаги. Не сме достойни като нация да имаме такъв велик кумир. За нас трябва за дойде такъв като Сталин и да ни съветва по канчето, защото на дивия капитализъм казваме демокрация.