Демокрацията не се подарява, за нея се борим всеки ден

Президентът призова всяко училище да "осинови" поне един паметник
Обновена: 3 мар 2014 21:20 | 3 мар 2014 19:58,
151

Снимка: БТА

За нас свободата - национална, но и лична, има особена стойност, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в столицата по повод на националния празник на България - 3 март, предаде БТА.

Той припомни думите на Любен Каравелов от 1869 г.: "За човека е потребна най-напред от всичко - свобода". Тя обаче, както е казал един друг знаменит българин - Пенчо Славейков, първо трябва да изгрее в сърцата, продължи държавният глава.

Руско-турската война от 1877-1878 г. разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. По нейните бойни полета бе изкована нова свободна и модерна България, каза президентът.

Днес за 136-ти път ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода, отбеляза държавният глава.

В словото си той припомни, че Освобождението ни завеща Санстефанския идеал. Неговите граници обаче бяха начертани за първи път не от генералите и от дипломатите, а от свободните в сърцата си българи, посочи президентът. По думите му в днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас. От изборите, които правим като личности и граждани, от решенията, които взимаме, от ценностите, които отстояваме, посочи той.

В словото си за националния празник Росен Плевнелиев отправи послание към всички млади българи:

"Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите,  записани в учебниците по история. То е изковано със себеотрицанието и саможертвата на бащите и дедите ни. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село, във вашия квартал, до вашето училище, читалище или парк. Нека всяко училище "осинови" поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, вие възстановявате връзката между минало и настояще".

Демокрацията и просперитетът не могат да бъдат просто подарени или инсталирани. Те се изработват, за тях се борим всеки ден, отбеляза държавният глава. Демокрацията е постоянен процес, като всяко усилие си струва. Така и с Родината - всяко усилие си струва, каза президентът.

В началото на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Държавният глава прие строя на представителните части на Българската армия, които поздрави по случай 3 март.

На церемонията бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, дипломати, граждани. Церемонията протече при засилени мерки за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
17
 
! Отговори
Кор преди 10 години
Бойко, набий канчето на твоя слуга - нали се репчите че сте против дпс,ала-бала?!Не ви ли е срам - 500 г чужда власт - това ли децата ни да учат?Не че сме били поробени, а просто сме имали 500 години чужда власт?!?!?
31
2
 
16
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Днес ми беше тежък ден.Трябваше да лицемернича за простолюдието че съм много щастлив че дошъл руснака да ни освободи.Ама аз не съм искал...Бойко също...ние чакаме Евросъюза да ни махне това 7 вековно присъствие-те пък ни казват че фесовете ни приличали.Ние с батко Бойко сме лични приятели с Ердоган и дори смятаме до Търново да го обособим мулти-етнически докато ви приспивам с референдум от който нищо независи.Офф изморен съм...измих чиниите и пуснах една пералня и лягам че мойта пак ме хока.
30
1
 
20
 
! Отговори
Fen преди 10 години
Срамувам се от този президент..."ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната."-защо пропуска японци, китайци и т.н?От една страна - да се омаловажи значението на Русия, от друга - да не се подразнят турчетата, затова и не се споменават думи като робство, поробители и т.н.Супер президент - политически коректен.
29
1
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Тоя кухендер Чехлю няма ли да спре да с речите си в стил "аз съм четвъртокласник" - "Той припомни думите на Любен Каравелов от 1869 г. "За човека е потребна най-напред от всичко - свобода". Тя обаче, както е казал един друг знаменит българин - Пенчо Славейков, първо трябва да изгрее в сърцата, продължи държавният глава..."; "Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците по история. То е изковано със себеотрицанието и саможертвата на бащите и дедите ни"...
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С платени освиркачи на Националния празник, България няма как да се възроди.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента толкова е загубил народното доверие, че е по-добре да не прави обръщения, защото може само да предизвика вълна от недоволство и безредици на този светъл ден
26
3
 
1
 
! Отговори
Нацистки преди 10 години
Някои се борят и трудят, помагат на хората ,други мързелуват, лъжат ,че имат мозък и с инжекции си изсмукват мазнините от дъто и си го слагат където пожелаят, без труд ,мързел, така отглеждат и децата си с лъжа и измама, така лъжат мъжете си, по същият начин крият и грозна *** душевност , лоша работа Демокрацията е за смелите ,за честните и за трудолюбивите ,които дори да ги тровят години наред се справят, дори да ги тормозят много жени в дома им с шпионаж запазват усмивката си
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бен,то има и ядрени глави не само матки.Демокрацията е била факт само в Древна Гърция,където е имало градове-държави.В такъв мащаб като ЕС е абсурдно да се случи.Освен това в Елада е имало граждани и безправни роби т.е. демокрацията е за хора ,които са еднакво богати.Болшинството от нас сме аут от системата на демокрацията .
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев! Писна ми от глупости! Защо днес беше затворен Военноморския музей във Варна? Как да си възпитаваме децата с история през оградата? Срамота! Всички сте такива - празни думи...
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека не забравяме все пак, дори и в този светъл ден, че Росен Плевнелиев не е Президент на БЪЛГАРИЯ, а само на ГЕРБ.От мутромилиционери - толкова.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей... и днес ли ви карат да смърдите по форумите?... Съжалявам ви.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българино, много ли си горд, че стресираното нещо от снимката ти е Президент ?Кой ти го избра, Българино ?Кой пусна в урната гласчето си за слугата на Бойко Сладкодумний ?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТочно такива като теб ни правят гнусни ,
19
3
 
14
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Драги ученици бъдете Патриоти и искайте от Родителите си пари за имаме светли Паметници.Ние политиците с радост бихме ви помогнали но моят ментор Боби каза че няма и трябва да си го направите сами.Аз имам в Кипър офшорки както и на Халкидики голяма къща купена с кинтите окрадени от вас в прехода.Граждани нека бъдем Патриоти като си давате парите за каузи които нас лустросаните политици на Прехода не ни интересуват.Как силно искам референдум като се правя на ваш духовен гуру .Боби обичам те.
18
1
 
15
 
! Отговори
Авел преди 10 години
Кажете нещо ново..Демокрация,граждански права,свобода,сигурност..Омръзна ни да слушаме изречения изградене върху вълшебните и ключови 4 думички...В света няма ли друго нещо,освен тях?
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не може да бъдат подминати и дори да не се споменат ГЕРОИТЕ ОТ ШИПКА заради моментната конюктура. Плевнелиев още ведънж доказа, че слуга на Олигархията и конците му се дърпат от Банкя.
16
0
 
13
 
! Отговори
Бен преди 10 години
Демокрацията е пиоритет на хора с високо съзнание. Тя не е за безсъвестни *** с индийски манталитет,Поциганихте България, Хей! Младите българи се страхуват да създават поколение защото ясно се вижда че то ще бъде роб на ***. Едва ли бихте схванали думите на един полковник, който днес не е сред живите. Има само едно нещо което ще победи света, и то се нарича - ЖЕНСКА МАТКА ! До днес по-голяма истина от тази не бях чул.
15
3
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Слонче,патенце и куче-моряк си имам у нас Росене.Гипсови паметничета,дай си адреса за да ти ги изпратя,аз им се нарадвах вече !
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабавен ИМПИЙЧМЪНТ на клоуна и Избори за президент, заедно с Евроизборите през май.
13
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Плевня,животът е...борба,ама друг да се бори.Ако сам се бореше за...президентството,щеше даподсмърчаш още от...вън,като *** пред...сладкарница.