Започна Великият пост

Той е най-продължителен - 7 седмици
12
Започна Великият пост
Патриарх Неофит. Снимка: БТА

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Това е най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината.

Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече на тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо - като местни и млечни продукти, олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.

Съботата от шестата седмица /Лазаровден/ на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха. Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

През годината има четири постни периода. Първият - най-дълъг и най-строг пост, е Великденският, чието начало всяка година се променя, но винаги започва седем седмици преди Великден.

Вторият е Петровият пост. Третият е Богородичният пост, който винаги е от 1 до 15 август, когато се празнува голямата Богородица. Четвъртият е Коледният пост - той започва от 14 ноември и продължава до 24 декември - Бъдни вечер, като и на самата бъдна вечер трябва да се пости.

/БТА/


12
Още по темата: Великият пост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 7 години
Много хубава статия!
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие, религиозни душички си спорете колкото си искате. Аз съм си джъзнал едни наденички на скарата и ме боли фара за клоуните и техните икони. Църкви, джамии, адвентисти, самураи, будисти и други простовати същества и храмовете им. А ако съм ви обидил с нещо...единственото, което може да направите е да ми простите. Нали така, мушмороци?
8
1
 
1
 
! Отговори
* преди 7 години
Абе ние сме на пости цял живот . Сега още повече трябва да постим , но не заради поповете , а заради хормоните в месото , които са причина за гейвълната през последните 20 години
7
3
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 7 години
При тези "Въпроси",колкото и да се стараят и подготвят "отците",то по задължение Сатана ще си "покаже рогата" ! Това е доказано и неопровержим Факт.Просто Питайте !
6
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 7 години
Нещичко по-просто: Питайте поповете да ви разяснят Първа и Втора заповед на Господа.После попитайте и за заповедите-"не кради","не лъжи","не пожелавай",въобще всичките и ще разберете НАКЪДЕ ВИ ВОДЯТ "отците" !
5
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 7 години
И знаете ли КАКВА СВЕТОВНА ЛЪЖА се прави в Йерусалим-"Кибрит-"благодатен огън",за да си направят "образ и подобие" !
4
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 7 години
Кое наричате "черкви" ? Картинните Тото-изложби на попа ли наричате? Ами той и ходжата ако ви обяснят Божиите зповеди,то тогава и вие ще ПРОГЛЕДНЕТЕ.Не приемайте "белега на звяра" от лукавите попове,ходжата,равина и Пръц-Хорхето ! Не виждате ли,че заради вашето "благоразположение" те всички ви ласкаят и ухажват за да сте пленници на Сатана("антихрист")
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Който не храни своя армия, храни чужда". Нали така беше? Подобно е и с религията. Всички сме свидетели, как за 20 г. джамиите станаха повече от черквите. Тях ги роди атеизма на деветосептемврийците. Тези, чиито внуци и сега ни управляват. Нали така, 1 Бурзум? По-добре ти се гръмни, заедно с Мохамеда си.
2
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 7 години
"Philips"
1
17
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Никакъв пост и без това не съм се облажил кой знае колко.Тия попове да се гръмнат заедно с Джизъса си.Тая гадина въобще не се грижи за нас напротив направо ни е организирал жив ад.Долу религията тоя опиум на народите .Революция на падналия ангел.Хайл сатан хахаха.Свобода на личността,триумф на волята . Без богове без господари.