С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров

Той приветства идеята безработни да бъдат наемани за опазването на реда
Обновена: 10 мар 2014 14:41 | 10 мар 2014 11:37,
67
С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров
Снимка: Булфото

С 26% е намаляла битовата престъпност у нас, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, като уточни, че данните са за периода от началото на 2014 година до 6 март т.г.

В ефира на БНТ той изрази задоволство от действията на жандармерията в селата, където органите на реда провеждат акция срещу битовата престъпност. По думите на Лазаров МВР „върви в правилната посока“, което се доказвало и от положителните резултати от действията на жандармерията.

„От началото на операцията до настоящия момент битовата престъпност е намалена с 26%. Имаме и по-добра разкриваемост на престъпленията за същия период спрямо 2013 година“, обясни Лазаров.

Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. Най-голямо намаление МВР регистрира при кражбите. Техният дял е 65 на сто, а за периода от 1 януари до 6 март те са с 23% по-малко. Главният секретар обясни, че от самия старт на акцията на жандармерията е отчетен спад с 32 на сто при кражбите.

Лазаров подчерта, че напредъкът на места е различен. Така например Областната дирекция на МВР във Велико Търново е отчела по-добра разкриваемост на престъпленията с над 50%.

Главният секретар обясни, че операцията на жандармерията е 15-а мярка поред, която вътрешното министерство предприема. Предстои да започне привличането на секретни сътрудници, продължава следенето на пунктовете за цветни метали, заложните къщи и други. Той коментира и идеята безработни хора да бъдат наети за опазването на реда в малките населени места. Лазаров приветства идеята с уточнението, че той не може да коментира политиките на МВР.

„Ако чрез съответните политики се намери съответният финансов ресурс и се ангажират конкретни хора, за мен е добре дошло. Но това са политики и аз там не мога да се бъркам, мога само да приветствам тази идея и да уверя обществото, че ако това стане, ще се изгради нормативна база, която ясно да регламентира взаимоотношенията и съответните критерии, по които ще се работи с тези хора“, обясни Лазаров.

По думите му те ще бъдат наемани от местните власти, а това вероятно ще се случва чрез оперативните програми на ЕС. Идеята е това да се случва чрез съвместната работа на две министерства - социалното и МВР.

Той подчерта, че миграционният натиск не е намалял, а се е увеличил. „Благодарение на доброто взаимодействие на нашите служители и мерките, които са взети обаче, има постигнати значителни резултати“, каза Лазаров. Миграционният натиск от 1 януари до 28 февруари тази година са 1286 лица. От тях има 443, задържани от турските власти, и 581, които са върнати обратно. Влезли са 262 лица, което е двойно по-малко от данните за 2013 година, когато са влезли 467 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
rai - 9 koridor преди 10 години
a - na pat za bezrabotnite, da opitat s bulgarskata armia parvo.moje i da se poluchi istinski mir v Bulgaria ?! s bulgarska jandarmeria 50% razkrivaemonst i bulgarska armia moje bi drugite 50% razkrivaemost?!ili da vikame "help me NATO" s kartoni ot banani?
54
0
 
12
 
! Отговори
Няма да стане преди 10 години
Другарю Лазаров спешно докладвайте на комитета за рекордите на Гинес.Това ще стане вицът на годината!
53
0
 
5
 
! Отговори
men преди 10 години
бесилка за всички ви ***. заради такива като вас скоро няма да има българия. това по малкия проблем. по големия са милионите честни млади и стари хора които обричате на глад, самота, мизерия и произвола на ***, ченгелите, чиновниците, бежанците и самите себе си политиците. потенциал много в българия, а една шепа продажни женски полови органи ни затриха за една шепа шекели. прокълнати да сте всичките и децата ви до 999то коляно. ПУ
52
0
 
1
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
ДО 55 много точно БРАВО
51
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битовата престъпност, а и не само тя, се ширеше максимално по времето на Цвъко Цвъков, най-некадърният вътрешен министър.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И с повече ще намалее! Така се прави, с много полиция и здрава ръка!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откога е намаляла ? От началото на годината или от началото на март ?Изтрещелец.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
намаля е мозъчната дейност абе в това мвр само *** цурик тиквата и тоя
47
0
 
18
 
! Отговори
КО НЕ преди 10 години
ИЗМАМНИК !!!
46
0
 
23
 
! Отговори
Браво бе! преди 10 години
Вчера се разделих със задното стъкло на колата...явно някакви наркоманчета са се забавлявали, та познайте дали съм се оплаквал в полицията ?? И какъв би бил резултата ако бях ??? Та в тоя смисъл, да намаляла е ама на куково лято ! Тези висши полицаи с конкурс по тъпотия и наглост ли ги избират ако е така човека си е баш на мястото !
45
0
 
15
 
! Отговори
batDancho преди 10 години
Глупости, намаляла друг път.Преди месец, видях, че на няколко гаража в района са откраднати кабелите, отидох да се обадя в полицията и оттам ме върнаха, защото моя кабел не бил откраднат, а можело само потърпевш да подава сигнал. Аз им казах, че по тази логика никой от собствениците не може да подаде жалба, защото кабелите между стълба и електромера са на енергото ? Това е, не можеш да подаваш жалба и толкова - ето ти и едно предтъпление по-малко . . .
44
8
 
5
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
Тоя поне говори за битовата престъпност, макар че партията му се е превърнала в турски бардак. За Цветанов битовата престъпност не съществуваше, само за някакви нагли дърдореше, което не интересува никой реално.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е намаляла престъпността, ами хората са спрели да търсят полицията, защото те реагират все по-рядко и все по-неадекватно.
42
1
 
21
 
! Отговори
Anonymous преди 10 години
Ако изкарат мандата, както са тръгнали, престъпността ще намалее с над 100% и крадците ще започнат да връщат откраднато от предишни години... :)
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смях!!!!!!!
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чичовото пак се е надрусал с гел за коса/
39
0
 
26
 
! Отговори
Майтапчия еййй преди 10 години
"С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров" Това е някакъв виц надявам се ?!?!?Голям е комедиант ша знаете тва момче! Трябва да прави кариера в комиците не в МВР!
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 26% е намаляла битовата престъпност, похвали се Лазаров- да в народното събрание
37
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
на гаража вратаат седи от 3 месеца полуотворена и аз чакам всяка вечер вътре с двуцевката - никой не влиза
36
0
 
16
 
! Отговори
Абсурд и лъжа! преди 10 години
Да го светна този *** на снимката ! Това че хората не подават вече жалби в полицията не значи че престъпността е намаляла просто хората знаят, че няма смисъл да си губят дни, месеци и години в разправии поради некадърността на полицията ! Тая измислена статистика да си я завре.... знае къде! България е оглозгана до кокал, а аз ако бях на негово място би ме било срам да се показвам... защото едва ли има не обирана къща или апартамент в България!!!!

Спонсорирани публикации