С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров

Той приветства идеята безработни да бъдат наемани за опазването на реда
Обновена: 10 мар 2014 14:41 | 10 мар 2014 11:37,
67
С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров
Снимка: Булфото

С 26% е намаляла битовата престъпност у нас, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, като уточни, че данните са за периода от началото на 2014 година до 6 март т.г.

В ефира на БНТ той изрази задоволство от действията на жандармерията в селата, където органите на реда провеждат акция срещу битовата престъпност. По думите на Лазаров МВР „върви в правилната посока“, което се доказвало и от положителните резултати от действията на жандармерията.

„От началото на операцията до настоящия момент битовата престъпност е намалена с 26%. Имаме и по-добра разкриваемост на престъпленията за същия период спрямо 2013 година“, обясни Лазаров.

Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. Най-голямо намаление МВР регистрира при кражбите. Техният дял е 65 на сто, а за периода от 1 януари до 6 март те са с 23% по-малко. Главният секретар обясни, че от самия старт на акцията на жандармерията е отчетен спад с 32 на сто при кражбите.

Лазаров подчерта, че напредъкът на места е различен. Така например Областната дирекция на МВР във Велико Търново е отчела по-добра разкриваемост на престъпленията с над 50%.

Главният секретар обясни, че операцията на жандармерията е 15-а мярка поред, която вътрешното министерство предприема. Предстои да започне привличането на секретни сътрудници, продължава следенето на пунктовете за цветни метали, заложните къщи и други. Той коментира и идеята безработни хора да бъдат наети за опазването на реда в малките населени места. Лазаров приветства идеята с уточнението, че той не може да коментира политиките на МВР.

„Ако чрез съответните политики се намери съответният финансов ресурс и се ангажират конкретни хора, за мен е добре дошло. Но това са политики и аз там не мога да се бъркам, мога само да приветствам тази идея и да уверя обществото, че ако това стане, ще се изгради нормативна база, която ясно да регламентира взаимоотношенията и съответните критерии, по които ще се работи с тези хора“, обясни Лазаров.

По думите му те ще бъдат наемани от местните власти, а това вероятно ще се случва чрез оперативните програми на ЕС. Идеята е това да се случва чрез съвместната работа на две министерства - социалното и МВР.

Той подчерта, че миграционният натиск не е намалял, а се е увеличил. „Благодарение на доброто взаимодействие на нашите служители и мерките, които са взети обаче, има постигнати значителни резултати“, каза Лазаров. Миграционният натиск от 1 януари до 28 февруари тази година са 1286 лица. От тях има 443, задържани от турските власти, и 581, които са върнати обратно. Влезли са 262 лица, което е двойно по-малко от данните за 2013 година, когато са влезли 467 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ei tova na snimkata se kazva MUTRA!
14
0
 
19
 
! Отговори
GLUPOSTI ! преди 10 години
С 26% е намаляла битовата престъпност ili s 50% e uvelichena cenzurata. 50% ot sluchaite na bitovata prestapnost ne dostigat do sredstvata za masova informacia.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
eй *** Лазаров , когато отидох преди месец да подам жалба в районното управление в София и ми казаха , че не могли да вземат отпечатък , защото липсвали идеални условия , които са били температура между 15-18 градуса и разстояние максимум 10 часа , а майка ми разбрала 3,4 дни пои-късно , че е имало опит за влизане , полицая не ми прие жалбата , защото било безсмислено , само по американските филми , може да открият кой се е опитал да влезе. Та с непримане жалби отчитане намаляване престъпност
12
0
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Всеки нормален човек не би повярвал на тези фантасмагории.Да не забравяме , че преди 3 дни шефа му Йовчев , говореше за 70% спад на обирите, на не отчони за къде става на въпрос.Може да си смятат за някое село примерна и да си смятат че през януари е имало 10 кражби , а Февруари 8 кражби и това са 20% нали. Смях.Да не говорим , че е важно какво казват застрахователите , които отчитат бум с 60% на кражбата на коли и ПО ВАЖНОТО , че от 10 кражби се РАЗКРИВАЛА САМО ЕДНА.ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спад ли ? Крими секцията на Dnes.bg друго показва :)
10
0
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АХА МОЖЕ АМА СРЕД БЪГАРИТЕ ПОНЕЖЕ НЕ ОСТАНАХА...ИНАЧЕ Е В ПЪТИ ПОВЕЧЕ НО СЕ ВЪРШИ ОТ ТАРАМБУКИ, ***, СИРИЙЦИ, ***, АЛЖИРЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ ***..САМО ДЕТО ОРАНГУТАНИ НЕ СА ВНЕСЛИ ОЩЕ ЧЕ И ТЕ ДА ИЗНАСИЛВАТ ГРАБЯТ ПРОДАВАТ ДРОГА ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩИ И ТН.
9
0
 
18
 
! Отговори
rayon преди 10 години
Представете си как бай *** ще ни пази.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравооо! Аз мисля , че за последните 2 седмици е намаляла със 26.78% Ама колко струва на данъкоплатците тази стъкмистика, що не си признаеш..
7
0
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. "-Колко са нерегистрираните ?
6
0
 
31
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Ама, че нагъл лъжец! Престъпността нарасна с 300% отпреди година, но те *** са свикнали така да лъжат и извъртат! НИКОЙ не вярва на този лъжец, защото хората всеки ден виждат по телевизията обирите на банките, откраднатите коли , трафика на наркотици и цигари, отвлечените момичета и всичкото това безобразие, осигурено ни от БСП - ДПС - Атака!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 26% е намаляла битовата престъпност, похвали се Лазаров- да в народното събрание
4
0
 
20
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Умните и скромните не се хвалят като таглите и глупавите
3
1
 
31
 
! Отговори
Той преди 10 години
Какъв наглец,досега битовите кражби бяха с ниска стойност и затова не се разследваха,сега за да отчете ръст ще каже всичко,*** от едно долно управление и правителство.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е лъжа! През последните 1-2 години зачестиха разбиванията на тавани и мазета.
1
1
 
34
 
! Отговори
xaxaxa преди 10 години
Това изказване не заслужава и иронично хихикане дори, щото за да го направиш се иска да си уникален нагляр и ***!!!

Спонсорирани публикации