С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров

Той приветства идеята безработни да бъдат наемани за опазването на реда
Обновена: 10 мар 2014 14:41 | 10 мар 2014 11:37,
67
С 26% е намаляла битовата престъпност, хвали се Лазаров
Снимка: Булфото

С 26% е намаляла битовата престъпност у нас, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, като уточни, че данните са за периода от началото на 2014 година до 6 март т.г.

В ефира на БНТ той изрази задоволство от действията на жандармерията в селата, където органите на реда провеждат акция срещу битовата престъпност. По думите на Лазаров МВР „върви в правилната посока“, което се доказвало и от положителните резултати от действията на жандармерията.

„От началото на операцията до настоящия момент битовата престъпност е намалена с 26%. Имаме и по-добра разкриваемост на престъпленията за същия период спрямо 2013 година“, обясни Лазаров.

Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. Най-голямо намаление МВР регистрира при кражбите. Техният дял е 65 на сто, а за периода от 1 януари до 6 март те са с 23% по-малко. Главният секретар обясни, че от самия старт на акцията на жандармерията е отчетен спад с 32 на сто при кражбите.

Лазаров подчерта, че напредъкът на места е различен. Така например Областната дирекция на МВР във Велико Търново е отчела по-добра разкриваемост на престъпленията с над 50%.

Главният секретар обясни, че операцията на жандармерията е 15-а мярка поред, която вътрешното министерство предприема. Предстои да започне привличането на секретни сътрудници, продължава следенето на пунктовете за цветни метали, заложните къщи и други. Той коментира и идеята безработни хора да бъдат наети за опазването на реда в малките населени места. Лазаров приветства идеята с уточнението, че той не може да коментира политиките на МВР.

„Ако чрез съответните политики се намери съответният финансов ресурс и се ангажират конкретни хора, за мен е добре дошло. Но това са политики и аз там не мога да се бъркам, мога само да приветствам тази идея и да уверя обществото, че ако това стане, ще се изгради нормативна база, която ясно да регламентира взаимоотношенията и съответните критерии, по които ще се работи с тези хора“, обясни Лазаров.

По думите му те ще бъдат наемани от местните власти, а това вероятно ще се случва чрез оперативните програми на ЕС. Идеята е това да се случва чрез съвместната работа на две министерства - социалното и МВР.

Той подчерта, че миграционният натиск не е намалял, а се е увеличил. „Благодарение на доброто взаимодействие на нашите служители и мерките, които са взети обаче, има постигнати значителни резултати“, каза Лазаров. Миграционният натиск от 1 януари до 28 февруари тази година са 1286 лица. От тях има 443, задържани от турските власти, и 581, които са върнати обратно. Влезли са 262 лица, което е двойно по-малко от данните за 2013 година, когато са влезли 467 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Vizantiq преди 10 години
Darjavata e kato po vreme na Vizantiq ot Todor Jikovo vreme do dnes
34
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
ЛЪЖА!!! До сега НИКОГА не ми бяха разбивали мазето, но откакто това правителство управлява, вече ДВА пъти!! На брат ми също. Популизъм, некомпетентност, шуробаджинащина и лъжи. Подчеркът на Орешарски, тъпогледото празнодумно агне.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. Това може да значи само едно но не и че престъпността е намаляла а точно обратното че вече полицията е безпомощна а гражданите на тази държава вече нямат никакво доверие в МВР. Само едно безсилно човече без никакви качества може да направи такова изказване. Няма как със спане по храстите и измежду блоковите пространства да се бори престъпността.
32
0
 
9
 
! Отговори
Той преди 10 години
Г-н Министър,с ресурса на МВР и другите органи вие не можете да спрете битовата престъпност,но не че не можете ,а не искате за да може да се хвалите с резултати,но отрицателни.С милионите за техника,не можете да хванете оло измамите или не искате,службите са за това, а не за да подслушват политически опоненти. Засрамете се и се извинете на народа,за които няма маловажно престъпление,престъплението е такова и трябва да се наказва.Ако не можете -ОСТАВКА и вън от удобния ви кабинет.
31
0
 
17
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
Да наемете сичкото ***, да се пази сам самичко! Големите сте смешници бе! Я си вършете работата за която си плащаме данъците, стига сте мислили глупости!НЕКАДЪРНИЦИ!ОСТАВКА!!!
30
1
 
19
 
! Отговори
Трагедия преди 10 години
Вече не се оплаквам,защото след последното оплакване от кражба за 200лв,прокуратурата отказа да повдигне обвинение,със следния отговор до мен,цитирам дословно,а вие преценете не е ли това гавра с нас данъкоплатците: "В настоящия случай деянието следва да се квалифицира като "малозначително",тъй като се касае за твърде съществено отклонение от типичното отрицателно въздействие,което изпълнителното деяние оказва върху съществуващата система от обществени отношения."Това са написали, без майтап!
29
0
 
13
 
! Отговори
хх преди 10 години
Като гледам и слушам всичките червени устакяри имам чувството че е 1 април.На единия правителството му било по-хубаво от предишните, макар икономиката умира,на другия партията му била много велика,макар че се цепи по шевовете и членовете и биват е*авани всеки ден от турците,на третия мвр му било най-велико и престъпността паднала с 26%, а хората по селата не смеят да замръкнат, а престъпността бележи нови върхове,например съгласно статистиката на застрахователите кражбите на коли скочили с 60 %
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този почна да се хвали с неща които въобще не са негова заслуга ...
27
1
 
35
 
! Отговори
ЛЪЖЕТЕ! преди 10 години
ПЪЛНА ЛЪЖА!!!!!! Имаме къща в Плевенско с възрастна баба. Стопанските постройки в двора ги грабят отчайващо, снощи пак са разбивали, току що разбрах. Молиме се да не влизат при бабата и жените, които я гледат, заключват се нощем в къщата с пет катинара. Трагедия е! Вече не се и оплакваме, безпредметно е, полицията категорично не се справя. Изказването на МВР е гавра с честните хора, жертви на ***!
26
0
 
5
 
! Отговори
брат преди 10 години
До Al Kaponeбрат тва е 30те години, през 60те е Чарлз Менсън.
25
1
 
4
 
! Отговори
Al Kapone преди 10 години
Amerikanci sravnqvat Balgariq s 60-te godini v Ameriaka na Al Kapone
24
0
 
12
 
! Отговори
POLICIA преди 10 години
Да приемат Закон , до колко време по сигнал да реагира Полицесейска кола до престъплението ,би трябвало до 5 мин. Полицията да e пристигнала
23
1
 
16
 
! Отговори
мофо преди 10 години
по един пистолет за всеки и закон който разрешава да си пазиш имуществото с летална сила. И проблема е наполовина решен.Останалото ще зависи от г-да милиционерите.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, защо тогава не дават данни колко нарушители са хванали.Би трябвало да са повече, нали?И ако това не е просто стъкмистика, то те просто предупредиха *** да се поскрият, докато им мине акцията. Както знаем, те са вече основният им покупко-електорат, явно се съгласуват нещата.
21
0
 
10
 
! Отговори
потърпевша преди 10 години
ние не сме го усетили
20
0
 
3
 
! Отговори
KASAPITE-2 преди 10 години
Vseko selo s Policeiski u4asatak , taka 6te moje po barzo da se reagira , dokato doide patrulkata ot grada te ve4e sa napadnali 4oveka da ne kazvam naragali s noj ili s bradva
19
0
 
18
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Най-опасно е по селата в България , там трябва Жандармерия да има а не Полиция , Роми влизат в чужд Имот и убиват безпроблемно
18
0
 
20
 
! Отговори
opaaaaaa преди 10 години
къде го видя това бре намаление?всеки втори е пропищял, сякаш преди дребните риби ги беше малко страх от боко та не се крадеше така. от както сте вие почнаха пак да растат дребните кражби! ама както гледам вие тях не ги отчитате...
17
0
 
18
 
! Отговори
ЮЗБАШИ преди 10 години
Абе лъжец излъга колегите полицаи относно съкращенията.Пенсионира насила 1000 и повече униформени от улицата точно тези които ти стъкмяваха процентите относно броя на битовата престъпности.Сега престъпността е увеличена не намалена и ще се увеличава .Като научат гадовете че старите кучета ги няма на улицата не ми се мисли.Народа няма да можеш да излъжеш ще отговаряш все някога.............
16
0
 
34
 
! Отговори
д-р Гьобелс преди 10 години
Една лъжа повторена 100 пъти ставала истина!

Спонсорирани публикации