Шефът на Фонда за лечение на деца смята да подаде оставка

Андреева ще се срещне с д-р Станкова, за да обсъдят оттеглянето й
Обновена: 12 мар 2014 11:20 | 12 мар 2014 10:19,
15
Шефът на Фонда за лечение на деца смята да подаде оставка
Снимка: Булфото, архив

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Ива Станкова може да подаде оставка, съобщи пред БНР здравният министър д-р Таня Андреева.

"Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца", каза тя и уточни, че днес предстои двете да се срещнат, за да обсъдят евентуалната оставка. Ако д-р Станкова категорично реши да напусне, д-р Андреева ще поеме ангажимента в най-кратък срок Фондът за лечение на деца да има нов директор. Той се назначава от здравния министър след подбор. "Ще направя конкурс, но то не е формулирано по този начин, и ще разговарям с кандидати", посочи още Андреева.

Оттеглянето на д-р Станкова все още е под въпрос и затова към този момент няма кандидати за нейния пост, но здравният министър е убедена, че ако мястото се оваканти, ще има достатъчно претенденти.

За оставката на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина настояват родители, пациентски организации и ГЕРБ. Недоволството им е свързано с начина на работа на организацията, която се бави с разглеждането на случаите. В края на февруари Ива Станкова заяви, че няма причина да подава оставка.

Още по темата
Таня Андреева призна, че административният капацитет е недостатъчен, а разискването на досиетата се бави. В новите правила за дейност обаче е заложено назначаването на допълнително хора в структурата, които да са в помощ на експертите. Общественият съвет към Фонда обсъжда случаите два пъти в месеца, но броят им непрестанно расте. Само за миналата седмица досиетата са били 50, а спрямо 2012 г. те са три пъти повече. Здравният министър уточни, че забавянето понякога се дължи на обсъждането и уточненията по казусите.

Предстои работна група, начело с проф. Пилосов, да представи предложения за новите правила на дейност на Фонда, които да се обсъдят с Обществения съвет. Заложен ще бъде механизъм, който предвижда отстраняването на експерт, ако той бави работата на организацията, посочи д-р Андреева. В момента това не е предвидено, което предизвика недоволството на родители и пациентски организации.

Исканията за оставка на здравния министър по повод проблемите с лекарствата за трансплантирани пациенти Андреева определи като "политически експеримент". Вчера от "Български пациентски форум" обявиха, че ще искат оставката й, ако не се намери решение на проблема с лекарствата. Казусът е, че оригиналните и генеричните медикаменти за трансплантирани пациенти са в една група в позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. Опозицията също настоя д-р Андреева да се оттегли, но според нея трудностите вече са преодолени. 

"От петък миналата седмица има решение на въпроса, то е ясно от понеделник. Затова вчера бях изненадана, че пациентския форум поставя по този начин въпроса. Медикаментите, за които те говореха, са в достатъчно налични количества и няма опасност пациентите да останат без лекарства. А фирмата, притежател на разрешението за употреба, поема ангажимента и доплаща разликата между цената, която заплаща НЗОК. Практически за пациентите лекарствата са безплатни. На този етап поставеният от тях проблем, вече е решен", каза тя.

Андреева призова опозицията, която по думите й претендира за отговорност спрямо всички политики, да следи законопроектите, които се внасят, и работата на здравното ведомство и Народното събрание. ГЕРБ обвиняват министъра, че за 9 месеца не е извършена нито една реформа в здравеопазването, с което Андреева не е съгласна. "Искам от тях да са отговорни и да представят свои предложения. Предстоят тежки и болезнени промени в система, която от години е без ред и дисциплина", каза в заключение тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 10 години
До Гневен българинКраденето и лапането е голямо и Станковата лакомия край няма.Питам как изведнъж шефката на медицински център Медива стана и шеф на Център Фонд за лечение надеца и в крайна сметка това не е ли конфликт на интереси.Медива - ИППМ - Д-р Ива Станкова ЕТ...>>>>ето линк който не вярва firmi1/firma/mediva-ippm-d-r-iva-stankova-et/182859
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а неговата шефка кога ще ни отърве с колегите си от присъствието имможе да не дават на пенсионери , да не си купуват коли но за ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ИМА
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българинв подкрепа: защо за пенсионерите 5лв. а за нар. представители 550лв., защо за болниците няма а за нови депутатски коли и гъзърлъци има, защо за болните с импланти и онкоболните няма а за полицията и армията има, защо Ореха балансира бюджета със заеми а работни места и ръст на икономиката няма, защо, защо, защо НАРОДЕ пак гласуваш за мазни, крадливи и лъжливи ДС-агенти???? ЗАЩООООО?????
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За талибаните които идват през турската граница има пари - за българските деца няма....
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази със бодряшката комсомолска мутра и тя да си подава оставката.Некадърници недни , само забатачват здравеопазването вече 25 години.
3
5
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До СалахадинДЕЦАТА ИМАТ НУЖДА И ОТ БАБА И ОТ ДЯДО..НЕ ПРОТИВОПОСТАВЯЙТЕ МЛАДИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ...УТРЕ И ДНЕШНИТЕ МЛАДИ ЩЕ СТАНАТ НА СВОЙ РЕД ПЕНСИОНЕРИ...ТОВА БЕ ТАКТИКАТА НА ДОН БОРИСОВ ДА РАЗДЕЛЯ И ПРОТИВОПОСТАВЯ ХОРАТА НА ПЕНСИОНЕРИ..РАБОТЕЩИ..МИНЬОРИ..УЧИТЕЛИ...ДОКТОРИ..ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ ЩЕ ЗАДЕЛЯТ ТЕЗИ 20-30ЛВ И ЩЕ ГИ ДАДАТ НА ВНУЦИТЕ СИ..ПРИЯТЕН И СЛЪНЧЕВ ДЕН НА ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ
2
10
 
2
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Какво лечение на деца? То тръгнат ли още от малки сополиви и болнави значине става хора от тях.
1
4
 
12
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Добавките на пенсионерите да не забравите!!!120 милиона са това!!За какво са им на децата пари за лечение!!Червените гущери са важни!!!