"Партизански отряди в политиката"

Преглед на печата за днес, 13 март
13 мар 2014 07:00, Анисия Иванова
24
"Партизански отряди в политиката"
Архив: Булфото

 "Партизански отряди в политиката", под това заглавие вестник "Преса" коментира изграждането на псевдограждански сдружения, които да продават подкрепата си в удобен момент на най-изгодния клиент. Кой знае колко страници във Фейсбук събират десетки хиляди привърженици, за да може в някакъв миг да се превърнат в удобен канал за политическа реклама и сборен пункт за активни улични протести. 
Тази активност, както и използването на отрядите от футболни фенове, рокери и протестиращи против високите цени на монополите, рушат доверието в гражданското общество. Опитват се да превърнат гражданската съпротива в стока, която лидерите тайно да продават. Старите политически партии с ясните си намерения и властови амбиции изглеждат все по-привлекателни на този фон.

16 кандидати за членове на ЦИК предложиха неправителствени организации, съобщава "Телеграф". Вчера номинираните бяха изслушани в парламентарната комисия за взаимодействие с гражданското общество. "Ще си харесат ли партиите граждански кандидати за ЦИК", коментира в "Труд" Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници". Той отбелязва, че асоциацията винаги е настоявала освен постоянно действаща ЦИК да бъде и професионална структура. Включването на "граждански" номинации е добра идея, но практиката показа, че зле приложена. Предложените от неправителствения сектор кандидати са изправени пред изискването на законовата процедура да бъдат припознати от една или друга политическа сила, за да бъдат представени от нея в процедурата по избор. Политиците по никакъв начин не отстъпват от позицията да избират. Сегашната процедура не отговаря на главния въпрос: Как политическите партии се спират на един или друг кандидат?

"Съмнително е АБВ да има и един евродепутат", казва в интервю за "Монитор" доц. Мария Пиргова, политолог. По думите й АБВ е голяма изненада за всички, защото никой не е очаквал един президент да върви срещу собствената си партия. Според Пиргова е нереално АБВ да спечели повече от един евродепутат. Дори мястото на Ивайло Калфин е под голямо съмнение. При всички положения Георги Първанов ще превърне АБВ в партия, но в дейно отношение АБВ не предлага нищо.
 
Българите подкрепят да се въведе образователен ценз за  гласоподавателите, както и вот по интернет. Това става ясно от изследване на общественото мнение на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД в периода 1-4 март т.г., отбелязва "Стандарт". Според резултатите около 48 процента от анкетираните подкрепят задължителния вот, защото това ще повиши  избирателната активност и ще отрази по-точно настроенията на обществото. 64,1% подкрепят гласуването по интернет. Според 46% това ще повиши избирателната активност, а 17,9% смятат, че така ще се сложи край на порочните изборни практики, като корпоративен вот и купуване на гласове. Против вота по нета са 32,8% от анкетираните. 25% се опасяват от възможност за  манипулации, а 7,3% го смятат за твърде скъп вариант. Мажоритарни избори подкрепят 33,7% от гласувалите, а 9% са  против.
 
"Реиндустриализацията - новият опиум за народа", коментира "Труд" експресно изследване на БНТ. На въпрос: "Трябва ли държавата да се ангажира финансово в процеса на реиндустриализация?", анкетираните, отговорили с "да", са 66,5%. Изводът - очевидно първоначалното натрупване на капитала в България е нанесло трудно поправими рани върху имиджа на свободната инициатива. И хората си тъгуват за "добрата държава".
 Хората очевидно разчитат на някаква икономическа нирвана, в която да са сигурни, че като започнат работа, никой няма да ги пипа до пенсия. Реиндустриализацията гради битова утопия, че нищо друго - демокрация, свобода, конкуренция, не е в състояние да я засенчи.
 
"БСП, "Атака" и министри стягат зомби индустриализация", коментира "Сега" сценария, в който фалирали заводи се връщат в строя с държавен остен и бюджетни милиони. Общото между всичките тези предприятия е, че са плод на гигантоманията от времето на социализма и СИВ. През 90-те години се оказаха неподготвени за пазарното състезание, бяха източени и съсипани, после ги приватизираха с надеждата, че частните инвеститори ще намерят пътя към успеха.  Днес те са зомбита - ръждясали сенки на някогашните соцкомбинати. А освен че са фалирали, са частна собственост. Та не е ясно как точно от "Атака" и БСП си представят, че държавата може да ги пусне през главата на собственика или да инвестира вместо него. 
 
"Натискът върху веригите води до по-високи цени", е анализът в "24 часа" на Георги Ангелов, Институт "Отворено общество". Той предупреждава, че евентуална свръхрегулация на хипермаркетите ще доведе до ограничаване на конкуренцията, повече внос и по-високи цени. Вместо да работят с ниски цени и големи обороти, търговските вериги ще загубят възможностите си да договарят по-ниски цени, т.е. потребителите ще трябва да 
платят по-висока сметка. Вместо да подпомагат малките производители, промените в закона за защита на конкуренцията ще намалят техните възможности да пробият и ще се стигне да  окрупняване на доставчиците.
 
Износът на България към страни извън ЕС, който през последната година упорито забавя ръст, е спаднал рекордно през януари тази година, пише "Капитал Daily". Намалението спрямо същия месец на 2013 г. е с 22,1%. Резкият спад в момент, когато възстановяването на Европа е все още крехко, може да е лош сигнал за българската икономика през тази година. Намалението се дължи основно на горивата и по-ниските цени на металите, както и на негативните икономически развития в основни партньори като Китай, Турция и Украйна. 
Очакванията обаче са износът да е основният двигател на икономиката и през тази година.
 
Българите в чужбина изпращат на своите близки и роднини у нас над 3 млрд. евро всяка година, акцентира "Стандарт". Това обяви Мартин Захариев,народен представител от БСП. "По официални
данни българите в чужбина изпращат всяка година около 1,8 млрд.евро (за 2013 г. емигрантите са изпратили 806 млрд. евро по данни на БНБ - б.р.), но според мен тази сума надхвърля 3 млрд. 
евро, тъй като доста хора вкарват пари на ръка", каза Захариев. 
 
"Увеличават европарите за заетост и образование", информира "Дума". За сметка на оперативна програма "Добро управление", която е намалена с около 90 млн. евро, ще бъдат увеличени с 80 млн. евро парите по опретивна програма "Развитие на човешките ресурси" и с 10 млн. евро на "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова. Мерки за заетост (посреднически услуги, обучения, стажове, предприемачество) ще бъдат финансирани със средствата от програмата. Парите ще се ползват и за осъществяване на мерки за качествени социални и здравни услуги, деинституционализация на деца и възрастни; подкрепа за институциите и партньорите в сферата на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването. Над 15,697 млрд. евро ще получи България в периода 2014-2020 г. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
На наркоманите и клиентелата им, все КОМОНИСТИТЕ са им виновни. Сигурно защото не припадат по стойките и пластиките на работодателите им. Колкото искайте натискайте минусите, Борисов и ГЕРБ си остават срам за дясното в България. П.С. Нали помните, че напуска любимата пожарна, за да остане верен на ПАРТИЯТА
18
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Простия и необразован електорат на БСП-ДПС-Атака-ДС не може да разбере, че с някакви си 20 лв. добавки ги подиграват. Хайде така да попитам , защо не се вълнувате, че вашите депутати си повишиха заплатите с 561 лв. на месец а на пенсионерите повишението е 4. 50 лв. от юли евентуално. И защо като ГЕРБ предложи да се замразят депутатските заплати БСП-ДС казаха, че това е популизъм и не искат да си замразят заплатите. Значи 20 лв. за Великден не е популизъм , а 561 лв ВСЕКИ МЕСЕЦ е популизъм. Чао и пак да гласувате за нас , защото може да има и по 5 лв. за 9 септемри.
17
0
 
9
 
! Отговори
кои ли са преди 10 години
До REDvaylerпознай от три пъти, какъв е генезисът на баш наркотрафикантите и заможните барони, че нещо ми замъгляваш съзнанието. Боде ли те някъде ГЕРБ? Сякаш наркотрафикантите са от преди две-три години. Нали червенушко?
16
2
 
12
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Искам да задам следния въпрос на опорните точки на Моника Сатанишева-Йосифова и нейните ***. След като според вас Б. Борисов е ***, незначителен, няма шанс да се върне на власт, говори глупусти, не става за нищо ЗАЩО САМО С НЕГО СЕ ЗАНИМАВАТЕ ? По добре се занимавайте с бъдещия премиер според него Бареков, или Меглена Кунева и т. н. това са ви реалните конкуренти за властта за която сте готови и майка си да продадете.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 години ми писна да ме лъжат крадът и да назначават навсякъде тяхни хора даги прекриват далаверитеим за пари българия от ден на ден победна става и хората същите 25 годишни крадци по богати стават
14
0
 
9
 
! Отговори
СЕР ГЕЙ бсп преди 10 години
браво гейче борисов сигурно и *** е напазарувал браво....това са от новите опорни точки....ще има бонуси като за нашите държавни служителипишете щото отивам при доган да му извъртя ятагана докато е твърд като на анадолскиманаф
13
10
 
1
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Само така всеки с различно мнение е ***, а троловете наркоманите на ГЕРБ са в режим 24/7 откакто хванаха белото
12
2
 
9
 
! Отговори
серГЕЙ преди 10 години
Има ли червени ГЕЙОВЕ тука беза какво ви плаща наркобоса ДОБРЕВ???????????ще спираме субсидите на троловете по списъците
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Противно на всякаква бизнес и медийна логика новото ръководство на BTV на практика унищожава най-рейтинговото публицистично предаване Лице в лице. От понеделник, 17 март, Лице в лице ще се излъчва само в 30 минути. До момента продължителността на предаването беше час и половина. На мястото му ще се излъчва турска сапунка, разкри АФЕРА от свои брилянтни източници. И нас ли напазарува Пеевски, питат се в нюзрума.
10
5
 
2
 
! Отговори
Ганев преди 10 години
Аз също не виждам разлика, затова за мен Първанов е приключен за политиката, както и Борисов. Колкото по-бързо сами осъзнаят това, толкова по-малко беди за KLETA MAJKA BALGARIA
9
1
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 10 години
За сега се засичат два комунярски трола. Горкичките, не осъзнават колко са жалки и глупавички!
8
1
 
4
 
! Отговори
до 6 Ганев преди 10 години
Единият е ментор на другия; единият помогна за скрития преврат срещу Живков, другият тъгува по него... Има и много други, но приликите са в пъти повече.
7
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Цялата "независима" преса ни залива с комунярски манипулации и активни мероприятия! Да покажем на комуно-турците на следващите и поспедващи избори, че нямат място в политиката!Да живее България!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Противно на всякаква бизнес и медийна логика новото ръководство на BTV на практика унищожава най-рейтинговото публицистично предаване Лице в лице. От понеделник, 17 март, Лице в лице ще се излъчва само в 30 минути. До момента продължителността на предаването беше час и половина. На мястото му ще се излъчва турска сапунка, разкри АФЕРА от свои брилянтни източници. И нас ли напазарува Борисов, както това направи с Нова телевизия?, питат се в нюзрума.
5
5
 
6
 
! Отговори
Ганев преди 10 години
Някой ще ми каже ли, каква е разликата между Първанов и Борисов?
4
0
 
6
 
! Отговори
Ташев преди 10 години
Отдавна в политиката ни се намърдаха всичколози, които наричаме НПО-сектор. Резултатът е, че Асен Генов вече е акционер в банка
3
6
 
5
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
Забрави да споменеш наркомани и наркотрафиканти, както и имотните барони, които не си знаят апартаментите. Едва ли е случайно, май си на заплата към ГЕРБ, щом така избирателно пропускаш
2
1
 
4
 
! Отговори
не само това преди 10 години
както се видя вчера в едно телевизионно предаване, бандити дребен калибър от затворите имат апетити към властта. Облекли балтонче тип "нацисти", демек националисти, обясняват как ще "ръководят" "народа". Ха, ха, ха! А мат'риала хрупа ли, хрупа такива буламачи.
1
1
 
1
 
! Отговори
ъъъъ.... преди 10 години
Сигурен съм ,че така ше стане!