Бивш МВР секретар: Акцията в Лясковец е разочароваща

Спецполицаят Емил Шарков ще бъде погребан днес с военни почести
Обновена: 16 мар 2014 11:49 | 16 мар 2014 11:46, Анисия Иванова
185
Бивш МВР секретар: Акцията в Лясковец е разочароваща
Акцията в Лясковец. Снимка, Архив: Булфото

Акцията в Лясковец е разочароваща, заяви пред bTV бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

При спецакцията в петък там при неутрализирането на психично болния Петко Савов, който откри огън при опит да бъде задържан, беше убит един полицай, а трима други бяха ранени. Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Още по темата
Според ген. Петров е трябвало да има по-сериозно проучване на Савов, по-сериозна оперативна подготовка. "Явно е, че този човек е излизал от дома си. Един от съседите му свидетелства, че е имало и разговор между този мъж и районния инспектор. Неясно е защо се е провела такава операция с участието на специализираните сили", коментира о.з. генералът. По думите му по-удачно било да се проведе оперативна акция с по-добро проучване.

„Толкова ли е трудно този човек да бъде хванат със секретен пост на улицата", попита Валентин Петров. Той припомни, че вътрешното министерство е имало предимството да разполага с информацията кой е срещу него и 20 дни на разположение, за да се подготви тази акция.

„При такава акция преднината на полицаите е изненадата и бързината. В случая няма нито изненада, нито бързина. Освен това не стана ясно къде се е развила цялата ситуация - пред вратата на жилището или вътре", подчерта Валентин Петров.

Генералът каза още, че за 2 г. инспектори от Контрол над Общоопасните Средства (КОС) и цялото РПУ не са намерили начин да вземат оръжието на Петко Савов от Лясковец. Според Валентин Петров при операцията имало над 500 изстрела, от които едва 6 попаднали в тялото на заподозрения.

 

Причината за акцията в Лясковец беше, че от 2010 г. Савов пишел жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Той не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си. При акцията мъжът също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата.Това е можело да доведе и до още жертви, с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pri belite darjavi pri takuv skandal ministura na vatreshnite raboti podava ostavka
29
0
 
7
 
! Отговори
до 35 Виржиния преди 10 години
Шевролет
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като тръгна да пътувам с кола из града,не можеш да се разминеш от ушаци,униформени,цивилни,всеки закичил няква ламба на колата,сложил очилата и се прави на Хорейшо. А тез цивилните,като мъже се оглеждат лошо. И накрая се оказва, че са въздух под налягане, за пет пари работа не могат да свършат, но да дремят за двадесет заплатки могат.
27
0
 
3
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Някой знае ли този джип каква марка е?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 27 Предполагам, че ако утре член от семейството ти бъде заплашен или прострелян първата ти реакция ще бъде "Защо де*а не се преместих преди години на друго място, за да не преча на този така мил човек.". Ако този беше открил стрелба по учениците щяхе да ревете, защо МВР не е реагирало, а е чакало и как вие сте щели да решите поблемът за нула време. Сега ревете, защо МВР е реагирало и плюете по хора, които застават с телата си пред смъртоносно оръжие.
25
3
 
13
 
! Отговори
ДО 19 БРАВО преди 10 години
Да точно така е станало, само че е било не в 5.00, а в 5.30 часа сутринта. Представяш ли си да почнат да ти трошат врати и прозорци по това време, дето още не си буден ? Нема да хванеш некой чук и да строшиш главата на простака дето те стресира, а! СВОБОДА ЗА ПЕТКО ! Плевнелиев да издаде указ за награждаването му.
24
1
 
11
 
! Отговори
Всъщност преди 10 години
Всъкност цялата идея е тръгнала Лазаров да види роднините си , но за да мине като командировка е трябвало да има акци някаква. Щото по-миналата година като надрогираха и отвлякоха сестрами, и ние посочихме в полицията в Горня Оряховица кой го прави, те от стола си нестанаха. Сестра си две години не съм я видяла. На тези хора ли трябва да благодаря?
23
0
 
14
 
! Отговори
Хахахаха преди 10 години
Изстреляни 500 патрона само 6 в целта!!!!!Мисля че ние имаме най-доброто и хуманитарно звено за борба с тероризма,и не на последно място НАЙ-ТОЧНОТО,6 попадения след "само" 500 истрела(и това на закрито тясно помещение)!!!!,,
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 16 лекар-психиатърКогато си подканен доброволно да предадеш огнестрелно оржие поради ред причини и ти доброволно откажеш да се подчиниш на законовите разпоредби, ти автоматично ставаш обект, който доброволно се е съгласил срещу него да бъдат изпозлвани необходимите средства, за да бъде разоражен.
21
0
 
12
 
! Отговори
Правилно преди 10 години
Никой не показа оръжието всъщност което се твърди, че имал. Второ с това зашеметяващо влизане в пет часа сутринта , абсолютно са заплашили живота и на други граждани живеещи в съседство. Жената на убития трябва да съди полицията а глобата и кръвнината да я платят директно от джоба си министъра и главния секретар. Не ние да им плащаме за тяхните грешки. Що аз като объркам декларация си понасям вината, а полицията като я осъдят , ние всички да плащаме ?
20
0
 
20
 
! Отговори
агент007 преди 10 години
500 изстрела! Че това си е цяло сражение....тоя да не е Рамбо?!
19
1
 
20
 
! Отговори
Не е виц-БГ преди 10 години
76 годишна старица от Лясковец изпозастреля нападатели на дома си , оказа се ,че били барети от отряда за борба с тероризма . На въпроса , ЩО ТАКА ,*** БАБО - тя отговаря МИ ДЕ ДА ГИ ЗНАМ ЧИ СА ТЕ .
18
1
 
19
 
! Отговори
D преди 10 години
А според мен миналата седмица като е бил на мача Локо-Етър Светлозар Лазаров си е решил да спретне някаква показна акциика в родния край.Нито са имали време да обмислят,нито да преценят. А най-малкото са искали да няма пукотевица.Има хиляди престъпници, колко от тях са тръгнали да ги търсят с баретите от София.Та да ме извинявате,това просот е прецакана ПИАР акция.Само да спомена,че самия Лазаров е зъвршил училището в града където се влиза с най-нисък успех и произвежда кадри за консерервната
17
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 12Какъв съм и колко съм компетентен не е работа на ревливи *** като вас, тези които плюете без да мислите. Утре, ако стане нещо ще ревете и ще търсите помощ именно от тези, които в момента така "мъжки" плюете. По-голята част от вас говорят така убедено, защото са гледали повечко филми и са изиграли някяо и друга компютърна игра. В най-добрия случай някой от вас е бил войник, в момента гордо глътнал глобус. Спор тук е като да се биеш в сената, проблемът е в това, че стената е по-умна.
16
1
 
21
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
Преди да прочета подробности си викам, тоя психопат е трябвало да го гръмнат ама, като се осведомих по въпроса го възхвалявам.Та значи, ченгетата отишли в дома му рано сутринта в 5.00 часа, започнали да трошат врати и прозорци, да хвърлят някакви зашеметяващи гранати и да викат "полиция, излез, предай се".То който и да е човек, при такава грубиянщина ще хване нещо което му е под ръка и ще гледа да утрепа, колкото се може повече от гадовете-грубияни.Могли са да го подлъжат, ама . .БРАВО ПЕТКО!
15
5
 
8
 
! Отговори
Ястреб ® преди 10 години
У нашето село Ястребиново, при такава ситуцация ястребките казват: "С две руки един *** да не можеш да изправиш!!"
14
2
 
8
 
! Отговори
а преди 10 години
Светлозар Лазаров еот Горня Оряховица, нима не знае толкова за дараверите в собственния си град ?
13
2
 
17
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 10 години
Сега всички сме разстроени от убития и ранените полицаи, но след месец всеки да си зададе въпроса. Ако по тъмни доби някой нахлува с взлом в дома ти и имаш пушка какво би направил. Естествено ще защитаваш живота си, независимо дали си с отклонения или не. Това, че са полицаи само те си го знаят, но и при това положение нямат право да нахлуват с взлом и с оръжие без повод. ПОВТАРЯМ БЕЗ ПОВОД.
12
1
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 10Само посочвам откъде тръгва проблема. Това че са се о.рали спец ченгетата е допълнение към цялото безхаберие и аматьорщина от тия индивиди.
11
0
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Щото полицията в РПУ Горна Оряховица правят само неща от които ще имат далавера....накрая на месеца викат, ама то и заплата имало... справка циганорите в Калтинец /справка някои да ги е проверявал от де са им палатите/... а този е заплашвал всички наред и е излзал от къщата си. Просто държавните слежители както за всяко нещо не са си затруднявали живота с мислене, анализ и действие. Ако има от какво да капне някои лев, ще се мръднат от стола , ако не, тях не ги вълнува.