Бивш МВР секретар: Акцията в Лясковец е разочароваща

Спецполицаят Емил Шарков ще бъде погребан днес с военни почести
Обновена: 16 мар 2014 11:49 | 16 мар 2014 11:46, Анисия Иванова
185
Бивш МВР секретар: Акцията в Лясковец е разочароваща
Акцията в Лясковец. Снимка, Архив: Булфото

Акцията в Лясковец е разочароваща, заяви пред bTV бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

При спецакцията в петък там при неутрализирането на психично болния Петко Савов, който откри огън при опит да бъде задържан, беше убит един полицай, а трима други бяха ранени. Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Още по темата
Според ген. Петров е трябвало да има по-сериозно проучване на Савов, по-сериозна оперативна подготовка. "Явно е, че този човек е излизал от дома си. Един от съседите му свидетелства, че е имало и разговор между този мъж и районния инспектор. Неясно е защо се е провела такава операция с участието на специализираните сили", коментира о.з. генералът. По думите му по-удачно било да се проведе оперативна акция с по-добро проучване.

„Толкова ли е трудно този човек да бъде хванат със секретен пост на улицата", попита Валентин Петров. Той припомни, че вътрешното министерство е имало предимството да разполага с информацията кой е срещу него и 20 дни на разположение, за да се подготви тази акция.

„При такава акция преднината на полицаите е изненадата и бързината. В случая няма нито изненада, нито бързина. Освен това не стана ясно къде се е развила цялата ситуация - пред вратата на жилището или вътре", подчерта Валентин Петров.

Генералът каза още, че за 2 г. инспектори от Контрол над Общоопасните Средства (КОС) и цялото РПУ не са намерили начин да вземат оръжието на Петко Савов от Лясковец. Според Валентин Петров при операцията имало над 500 изстрела, от които едва 6 попаднали в тялото на заподозрения.

 

Причината за акцията в Лясковец беше, че от 2010 г. Савов пишел жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Той не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си. При акцията мъжът също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата.Това е можело да доведе и до още жертви, с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тия от БСП са като ония от Герб.Има началници,които искат да създават "респект" и показност пред гражданите.Не напразно МВР е репресиращ апарат.Да, ама всичко трябва да е в определени граници и с интелигентна полицейска мисъл, а не с милиционерска.Бях в системата до 92 година.Нищо не се е променило.Много полицаи са с милиционерско самосъзнание.Жалко за загиналия и ранените ,дължащо се на некадърността на техните началници.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом въоръжена до уши барета може да стане жертва на некадърно управление, помислете какво се случва на обикновените хора. Голям резил. И имат нахалството да обвиняват други. Нали бяха най-кадърните...За какво бяха великите им преобразувания. когато резултатите се оказват голи хвалби, задължително подкрепени с финансови средства. Жалко за загиналото момче и осакатените му колеги. Лазаров и Йовчев безсрамно правят политика и от тази трагедия. Продават България без срам и съвест. Отвратително.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, наистина не мога да си го представя това- 500 изстрела срещу луд дето се барикадирал! Тия *** са стреляли от ярост и злоба на посоки. *** ***!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500 патрона истреляни по един луд , когато само една газова граната щеше да свърши всичко за минути без истрел , без убити е ранени. В МВР май не останаха професионалисти вече, останаха тези на които американските филми им идват в повече. КОС службата раздава оръжие на всеки , там оперните работници и те същото.
46
1
 
8
 
! Отговори
Агента преди 10 години
Един джип от снимката - Plasan sand cat е марката, струва около 400 000 лева.
45
8
 
3
 
! Отговори
iliq преди 10 години
Petko trebva dago ekzekutirat na publi4no mqsto.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако имахме американско правораздаване и бай Петко не беше луд, адвоката му щеше да осъди държавата, че ченгета нахлуват в дома му по никое време без никакви основания, камо ли да лежи в панделата.
43
2
 
18
 
! Отговори
Pfff преди 10 години
Жалко за загиналия полицай. За съжаление от господата от мотомилиционния отряд (поновому СОБТ) става само охрана на мутри и да се пъчат по дискотеките. Според мен в държава като България, работа подобен отряд няма и функциите му трябва да се поемат от жандармерията и ГДБОП. А в случай, че толкова държим да имаме антитерористичен отряд (който от 1985-та досега има точно 10 операции) просто да се разформирова и да се направи по нов модерен способ с кадърни ръководители и служители!!!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднага да ни се яви Силвестър Сталоун и да се учи от бай Петко.
41
3
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Чисто аджемийска работа ! Жалко за момчето ! Мир на праха му!!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки ден виждам по улиците хора с психични отклонения които не трябва да са на улицата, а в болницата включително и другаря Сайдер-Ага.
39
0
 
10
 
! Отговори
бай Шано преди 10 години
Сега да не се окаже, че шестте попадения са резултат от опит за самоубийство и че в действителност спец частите не са го уцелили ни веднъж....тогава ще се смея и с г*зъ си...
38
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
ГОСПОДИ и това са ведомството с най големите заплати и бюджет,знаете ли колко струва само екипировката и един луд им разката майката с едно чифте,ами ако беше подготвен?Стават само да бият деца и старци на митингите,засрамете се г-да милиционери.
37
0
 
25
 
! Отговори
mkdjhcbg преди 10 години
При 500 изстреляни БОЙНИ ПАТРОНИ срещу теб - да оцелееш , да убиеш един и раниш трима - това брато и в американски филм го нема! Те тоя си е чист Рамбо - ШЕФ НА ИНСТРУКТОРИТЕ НА " ЧЕРВЕНИТЕ ШАПЧИЦИ" ДА ГО НАЗНАЧАТ!!! И вече трябва да казваме - БАРАБАР МЪЖЕТЕ С ПЕТКО!!! АБСОЛЮТНА ПОДИГРАВКА С ИНСТИТУЦИЯТА!!!!
36
1
 
11
 
! Отговори
6669 преди 10 години
Който е измислил акцията, е меко казано абсолютен некадърник и безхаберник. Та няма нужда да си учил и да имаш специална подготовка,за да се сетиш че има десет други начина да го хванат без да излагат на опасност, някого. Достатъчно беше да покрият майката за няколко дена и щеше да излезе от дома си, най -малкото да я потърси. И,разни други - пенсия не получава ли, водомер не се ли отчита ,както каза Хр. Мутавчиев.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя бай Петко е трябвало да го вземат в спец частите. Човека щеше да си има работа, нямаше да е такъв отчаян и луднал !
34
0
 
15
 
! Отговори
оа преди 10 години
само не ми е ясно как без да излиза е писал жалбите и се е виждал с районния инспектор
33
0
 
18
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 10 години
Сега всички сме разстроени от убития и ранените полицаи, но след месец всеки да си зададе въпроса. Ако по тъмни доби някой нахлува с взлом в дома ти и имаш пушка какво би направил. Естествено ще защитаваш живота си, независимо дали си с отклонения или не. Това, че са полицаи само те си го знаят, но и при това положение нямат право да нахлуват с взлом и с оръжие без повод. ПОВТАРЯМ БЕЗ ПОВОД.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никъде не казвайте по света ,че елитните ни спец части са изстреляли 500 куршума срещу един обикновен готвач, само 6 попадат в тялото му но не го убиват, а той с обикновенна ловна пушка е нахакал 4 патрона в 4-ченгета единият от които смъртоносен!Нема такава държава!
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500 Изстрела и само 6 в тялото на Бай Джон Рамбо от Лясковец!