Обезкръвяване на МВР довело до трагедията в Лясковец

Безлов: С годините системата се превърна в слугинажна институция
Обновена: 17 мар 2014 14:05 | 17 мар 2014 10:32, Анисия Иванова
54
Обезкръвяване на МВР довело до трагедията в Лясковец
Операцията в Лясковец. Снимка, Архив: Булфото

Трагедията в Лясковец е в резултат на дългите години обезкръвяване на МВР. Това каза пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментар за спецакцията в града, при която психично болен мъж уби спецполицай и рани трима негови колеги.

Причините за предприетата полицейска акция в петък били непрекъснатите заплахи от страна на 53-годишния Петко Савов към директора на близкото училище заради шума от спортните площадки, когато децата играели. Мъжът бил емоционално неуравновесен и се заканвал, че ще стреля по учениците. Прокуратурата във Велико Търново повдигна обвинение срещу Савов за умишлено убийство на полицай. За това престъпление законът предвижда затвор от 10 до 20 години.

По думите на Безлов  всяко правителство след идването си на власт прави политически чистки в полицията и са уволняват ръководители с опит. Така с годините системата на МВР се превръща в слугинажна институция, смята  Безлов.

Още по темата
Той изброи грешките, които вижда в системата - най-кадърните хора след промяна на политическата власт са сменяни, 50-100 души биват изхвърляни от най-горните етажи. Последиците са налице – малко по-сложна операция, човек с по-малко опит не успява да я сглоби и се стига до това, което се случи в Лясковец – луд застреля 4 барети, което ако не беше тъжно, щеше да е смешно, открои Безлов.

Според експерта по сигурност и антитероризъм Иван Бояджиев конструкцията на МВР е сбъркана, защото министърът прави нормативни актове, сам си ги подписва, уволнява и назначава.

Относно провеждането на акцията той отбеляза, че ранният час на провеждане на спецакцията е основна грешка, понеже  малко след 6 часа е можело да минат деца покрай мястото на събитието и да бъдат ранени, което за щастие не се е случило. Бояджиев посочи, че да се крещи на психично болен “Петко, предай се” и да се очаква адекватна реакция, е недопустимо.

„МВР е действало непрофесионално. Не е било необходимо да се изпраща отряд от барети. Те се обучават за друго“, обясни Бояджиев. Според него могло е по други начини да се обезвреди Савов и да се влезе в дома му.

Натрупани са много грешки с годините, смята той и подчерта, че на Петков е направена психиатрична експертиза през 2012 година и е отчетено, че има проблеми с психиката, но незнайно защо досието е затворено.

Двамата се обединиха около мнението, че трябва да има единен регистър на психично болните хора у нас, както и да се затегнат мерките за издаване на разрешително за оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ПОПИТАМ ЧЕНГЕТАТА,ПРОДАЖБАТА НА НАРКОТИЦИ РАЗРЕШЕНА ЛИ Е ВЕЧЕ,ЩОТ ЦЯЛО ЛЯТО НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ МОМЧЕТА ПРОДАВАТ СЪВСЕМ СПОКОЙНО ДРОГА? СЕГА ОТ ЛЯТОТО ЗАПОЧВАМ ДА ЗВАНЯ НА ЧЕНГЕТАТА И ДА ИМ ДОКЛАДВАМ КЪДЕ ИМА ДИЛАРИ,И ЩЕ ПОКАЖА ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ УСРАНИТЕ ИМ ***,СЛУГИ НА МАФИЯТА,НАРКОТРАФИКАНТИ ОТ БСП,ГЕРБ И ДПС РЪКОВОДЯТ ТАЗИ МИЛА ДЪРЖАВИЧКА
20
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Политическите рокади в МВР доведоха до настоящия срив на системата, до превръщането й още малко в клон на девически манастир.Полицията затова е полиция да действа с твърда ръка,в рамките на закона, но и с оперативен опит.Политиците носят отговорност за състоянието на органите на реда и трябва да си понесат отговорността, което за съжаление няма да стане.Жалко за момчетата.Много жалко.
19
2
 
10
 
! Отговори
Ников преди 10 години
Гледали ли сте филма Рамбо 1 ? Аналогията е 100% - някакви ченгета решават да се правят на велики, но точно там и точно тогава има човек който не е съгласен да го правят на ***.И набързо им разкатава фамилията.
18
1
 
27
 
! Отговори
Х преди 10 години
Не знам за ПЕТКО ,но на мен Лазаров като му слушам изказванията ми изглежда по голям психар.А Петко трябва да го назначат за инструктор към мвр за стрелба по движещи мишени-доказан специалист.
17
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 10 години
До Кой назначи Овчев??? Tozi,koito naznachi i ostanalite nekadurni posluchni prestupnici!Az ne sum dovolen ot rabotata na policiyata, i kato edin srednostatisticheski danukoplatec pitam ima li nachin da se otkaga ot uslugite im i da ne im plachtam oficialno!Ako ima nachin ,molya nyakoi da go spodeli!
16
9
 
9
 
! Отговори
??? преди 10 години
Какво друго може да се очаква от едно МВР, в което един пазвантин е бил главен секретар, а един физкултурник и разносвач на папки е бил министър?!
15
1
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 10 години
Като гражданин не мога да не съм шокиран от елементарните действия на полиция и служби по случката.На тези хора им е дадено всичко...модерна техника,отлични заплати,отлични придобивки,максимални пенсии и прочие.В същото време станаха за смях по един случай,който не може да се определи като сложен.Ами какво да очакваме ако тези хора трябва да ни защитят от група изпечени бандити въоръжени до зъби?...нали това им е работата и за това се обучават и им се плащат огромни бюджетни средства!Боже опази!
14
5
 
17
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Обезкръвяване на МВР!?какви са тези глупости единственото министерство където не са правени реформи,съкращения,атестация на служителите там има цели фамилии заклещили се от години,такава разпасана полиция няма никъде,дошъл е момента да вземем пример от Грузия която направи тотални чистки и промени и сега там всичко е наред.............
13
4
 
10
 
! Отговори
Амиии..... преди 10 години
Ами да им повишим заплатите още.... Така както се оправи правосъдието ни след няколко повишавания на заплатите на съдии и прокурори.... Добре е нали? Чудесно правосъдие имаме,както и полиция. Да им повишим заплатите !!!
12
3
 
9
 
! Отговори
бобо преди 10 години
на тея трябва да дадат прашки и велосипеди,не е необходимо да се инвестират пари в такива ***!!!
11
1
 
4
 
! Отговори
OPAAA преди 10 години
OSTE EDIN *** IZPLUVA ! MARS V RUSIA , BISLOFFF !
10
2
 
20
 
! Отговори
LK преди 10 години
Айде сега песента: да увеличим броя на полицаите и да им вдигнем заплатите!Нема нужда.Нека да се обезкръви малко КАТ! В София едно РПУ след ремонта е вече двойно дори тройно по обем: Пълно с чиновници, всякакви каки пушат отвън -десетки момичета и жени. Бюрокрация. Ако намериш паспорт или ЛК и отидеш да я предадеш: ще те мотаят 1 час да пишеш къде си ги намерил.
9
2
 
17
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
След Бонев свестен министър на Вътрешните работи няма. Георги Петканов - битов алкохолик.Румен Петков ,,ГлавЪта,, битов алкохолик, Михаил Миков - битов алкохолик, Цуцу- no comment, Йовчев- пълен ***. е в какво да се е превърнало МВР ...
8
1
 
10
 
! Отговори
ченге от миналото преди 10 години
Да се върне устройствения закон на МВР от 1990 год., който Иван Костов подмени през 1997 год. и създадоха това недоносче (ремонтирано и преправяно вече сто пъти). Всяка една служба трябва да си знае мястото, правата и задълженията - тогава и резултатите ще дойдат сами
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ГО НАПРАВИВ ВЪВ КАТУНИЦА,СЕГА ТЕЗИ ГО НАПРАВИХА ВЪВ ЛЯСКОВЕЦ,ТОВА СА ЧЕНГЕДЖИЙСКИ НОМЕРА КОПИРАНИ ОТ САЩ,СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМ ,СТРЯСКАТ ОБЩЕСТВОТО,ВЗИМАТ ЖЕРТВИ ,И НАКРАЯ ИЗЛИЗАТ СЪС ПРЕДЛОЖЕНИЕ КОЕТО ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА,ТАКА ХОРАТА САМИ ВЛИЗАТ ДОБРОВОЛНО ВЪВ КАПАНИТЕ НА ВЛАСТА,ВЪВ КАНАДА ЗА ВСЯКА ПУШКА ПРЕДАДЕНА ДАВАТ ПО ЕДИН ТЕЛЕФОН,ОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ,КАКВО СА НИ ПРИГОТВИЛИ ?
6
5
 
7
 
! Отговори
DAS преди 10 години
Стига с тоя *** Безлов.Безлов това казал,Безлов онова казал.Такива като Безлов ни е..ват ***...ката с просташките мнения.
5
1
 
10
 
! Отговори
бобо преди 10 години
бас давам,че пак няма да има виновни!!! Така е с началници на два петъка работа!!! А,знаете ли колко парцали като Лазаров и Йовчев има по канцелариите!!! Пълно е!!! Е, това са експертите на парцала Орешарски!!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво обезкървяване на 60-70 хиляди милиционери страната с най-много милиционери на калпак!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
убачи на снимките от погребението на колегата им какви са наперени само, а
2
1
 
18
 
! Отговори
лекар-психолог преди 10 години
Егати и Държавата щом *** като Йовчев и Лазаров командват МВР. Колкото повече стоят на власт превратаджиите от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ толкова повече нещастия ще се случват. Това са извратени хора , които за власт и майка си продават.