Преговори със стрелеца в Лясковец нямало да помогнат

Лазаров: След анализ ще решим кой е отговорен за провалената акция
Обновена: 14 мар 2014 19:47 | 14 мар 2014 17:01,
109
Преговори със стрелеца в Лясковец нямало да помогнат
Снимка: БТА

Емил Шарков е застреляният от Петко Савов спецполицай при акцията в Лясковец. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който свика нарочна пресконференция, на която обясни хронологията на акцията, провела се в ранните сутрешни часове.

Още по темата
Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия служител на МВР, каза, че с него са били приятели и го нарече "герой".

Шарков е роден през 1974 година в Свищов, семеен с едно дете.

Главният секретар каза, че загиналият спецполицай е прикривал изтеглянето на екипа с щит. Уцелен е в горния ъгъл на щита, от натиска той се завъртял и така вторият куршум е попаднал в главата му.

На въпрос, защо полицията не е предприела "момент на изненадата", той каза: "В тъмното, когато полицаите започват да светят с фенери, стават лесни мишени".

"Операцията е успешна за обществото, за МВР е трагедия", заяви главсекът, но пък уточни, че е предотвратен "по-тежък инцидент, който можеше да се случи".

Лазарав разказа още, че на 12 март стрелецът е отправил заплаха да застреля децата от училищния двор, който граничел с неговия.

"Савов е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от училището, и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 години", допълни Лазаров.

По думите му днешната акция по задържането на 53-годишния мъж е бил единственият възможен вариант.

Психолозите стигнали до извода, че той е емоционално неуравновесен, агресивен и склонен към импулсивни прояви. Преговори с него е нямало да помогнат, категоричен бе Лазаров.

Той посочи, че след като се направят необходимите анализи, в МВР ще решат кой носи отговорност за провалената операция и настоя, че не иска да политизира ситуацията, както и да упреква някого.

Светлозар Лазаров все пак спомена за станалата вече ясна спецоперация срещу Савов, планирана през 2012 година, за да бъде отнето незаконното му оръжие, която обаче била спряна от МВР.

По думите му тогава било преценено, че подобна акция по задържането му е опасна за спецполицаите.

Главният секретар посочи, че само един човек в МВР е имал възможност да отмени подобна операция, но отказа да уточни точно кой.

На 10 февруари 2012 г. прокуратурата е отправила искане към съда Савов да бъде настанен в заведение за лечение на психичноболни, каза още Светлозар Лазаров. Решението на съда обаче не е било изпълнено. По думите на Лазаров в случая става въпрос за отказ от правосъдие от страна на МВР.

Преди да започне да стреля срещу униформените днес, мъжът е обещал да се предаде.

Спецполицаите са успели първо да арестуват майката на Савов, а после и самия него. Той вече е бил ранен и кръвозагубата го е била направила неадекватен, коментира Лазаров.

По думите му след последните заплахи, които Савов е отправил, да простреля деца от училището, полицията е трябвало да предприеме тези мерки. Лазаров уточни, че има данни за предходни случаи, в които мъжът е стрелял.

От МВР съобщиха, че той е работил за кратко в предприятието за производство на оръжия и боеприпаси "Аркус" и вероятно от там е придобил познанията си да борави с оръжие. От  2011 г. насам полицаи са правили опити за контакт и с неговата майка, която обаче също е била некомуникативна.

Психолозите смятат, че Савов най-вероятно е отключил психическо заболяване през 2011 г., когато се е барикадирал в дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
shut преди 10 години
koi bulgarski psycholozi i psychiatri kazali, che mirni pregovori nema da pomognat, dnes.bg?imat li imena tesi bulgarski psycholozi i psychiatri? te na darjavna slujba li sa v bulgarskata armia ili bulgarskata policia - v duela sa "geroi" ot bulgarskata armia (ex voenen ) i bulgarskata policia - 1:4?ili sa chastni bulgarski psycholozi? moje bi drugi?
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението на съда обаче не е било изпълнено. -- Е, как искат някой да взема българския съд насериозно? Второ, щом Лазаров е бил приятел с убития, ето ви защо е нямало преговори, гл. сек. е наредил да се стреля на месо... Откъде знае че преговорите нямало да помогнат, без да пробва?
92
1
 
7
 
! Отговори
Jon преди 10 години
Това са пълни глупости винаги може да се преговаря.Според мен полицията търси да си измие ръцете за грешките си.
91
1
 
2
 
! Отговори
ASI преди 10 години
dokato niama ZAKONI koito dase IZPALNIAVAT NAKAZANIATA TAKA SHTE PRODALJAVA MAFIATAtova ako beshe na zapada kato v Germania dosega trupa v groba mu shteshe da pochne dase razlagashtiaha dago pernat samo s edin kurshumama tuka takiva MAFIOTI sa po-vajni ot POLICIATA
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До advokatтя цялата полиция е такава гледат само да мине деня следващия и така до пенсия,нали им плащаме заплатите ние обикновените хора да не говорим ,че 90% от престъпниците излизат от тях
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
такива хора има и в русе които плашат хората с оръжие изнудват ги но полицията е с такава корупция че докато не стане нещо едва ли ще се намеси няма такава корупция в цяла българия една малка държава в държавата
88
2
 
6
 
! Отговори
ТОМ БЕРИНДЖЪР преди 10 години
ВОДАЧЪТ НА ЛОВНАТА ДРУЖИНКА Е ЗНАЕЛ ЗА НЕУРАВНОВЕСЕНОТО ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ НА СТРЕЛЕЦА.ТОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА ПРЕДПРИЕМЕ МЕРКИ ОШЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ/ В ПОЛИЦИЯТА СЪЩО ИМА ДАННИ ЗА ПРЕДИШНИ ОРЪЖЕЙНИ ИЗЦЕПКИ НА ТОЗИ ГОСПОДИН.ПСИХОДИСПАНСЕРА СЪЩО Е ЗНАЕЛ ЗА ВЛОШЕНОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕКЪТ.А ТОВА ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПОЛИЦАИТЕ ,ТО Е ЛИПСА НА БОЕН ОПИТ,РАЗЧИТАЛИ СА НА БОЙНОТО СИ ОБУЧЕНИЕ И НЕ СА ПРЕДПОЛАГАЛИ ИЗОБЩО ЧЕ ОНЗИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПО КОРАВ ОТ ТЯХ ВСИЧКИТЕ ЗАЕДНО.УНИФОРМА И РЕСПЕКТ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО .
87
2
 
4
 
! Отговори
ivo преди 10 години
LELELEELLELEL TOVA MVR E PALNA TRAGEDIA..........!!! NE MOGAT DA ZALOVIAT EDIN DIADKA S DVE LOVNI KARABINI!!! AMI PRESTAPNITSI KATO BARETATA ,MARGINITE ,GALEVI I MNOGO DRUGI KAK SHTE GI ZALAVIAME TOGAVA BE GOSPODIN PALIACHO
86
2
 
2
 
! Отговори
chalgaran преди 10 години
ako edin taliban ne dai si BOJE se razvihri vav bg kolko roti spec milicioneri shte sa nyjni da go ozaptjat ex balgario balgario za tebe te ymrjaxa
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че СОБТ разчитат предимно на името си, не толкова на професионализъм! И там е с връзки естествено,така че...за СОБТ това голям удар! Това петно ще го носят дълго време!
84
1
 
7
 
! Отговори
булгар преди 10 години
до 82 ;аСАРАФОВО; АЛО не бъркай 2 щата.в сарафово сложиха бомба,И МЕН КАТО ГРАЖДАНИН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,за която съм служил в кашимерия през социализъма/сине мой/,НЕ Е ДОПУСТИМО ОЧИ В ОЧИ ЛОВЕЦ ДА НАПАДНЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ ОТРЯД и да има толкова голяма трагедия.не бъркайте политиката с действието,станала е голяма беля, виновни са ръководителите .ТИ БИЛ ЛИ СИ НА ЩИТ ПРЕЗ КОМУНИЗМА.
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по тъпо племе от ловците ! Рядко комплексирани хора и фукльовци ! А да станеш ловец никак не е трудно ! За това има толкова инциденти с ловци !
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде сега,Цветлинчо да подаде оставка! И по-бързо ,че ми писна от вас комунистите!!!Другия мазния също ,не му знам името ,дето говори на диалект!
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добрите от най-добрите барети на България отишли с танкове, гранатомети, шмайзери, базуки, бомби, бронирани средства, БТР, щитове, помпи и пищови калибър 45 и т.н. , за да обезвреждат човек който никога не е стрелял по хора. Човека уж изненадан хванал старата си пушка и натръшкал половината барети - антитерористи, обучени да обезвреждат и най-опасните терористи. Според мен на Петко ще трябва да му предложат работа като началник на баретите и той да започне да ръководи най-добрите барети
80
3
 
8
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
до 67Смъртната присъда и доживотната я отмени Европейския Ви Съюз.Анадъмъ.И като се изказваш некомпетентно вземи,че се GRAMNI!
79
3
 
7
 
! Отговори
палм преди 10 години
Не ги разбирам тези неща, но какво се случва във филмите:прониква се в бърлогата на стрелеца и се стреля.Този, кохто стреля е с бронежилетка.Другото е опит и рутина.Как толкова часа няма кой да разбие вратата например и да влезе при него?
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямало е да помогнат, то е повече от ясно. Нищо, затова пък сега ще си поговорят с децата от училището, може и с родителите им - това със сигурност ще е от голяяяма полза. Всичкото ни такова - експерт до експерта, ама КПД - нула.
77
7
 
9
 
! Отговори
А Сарафово? преди 10 години
До булгарА Сарафово? Що забравяш за него, нарочно ли? Цял автобус с туристи. Дето Тиквата разправяше басни,че сме имали много дюнери и където имало дюнери атентати не ставали. В цял свят гръмнахме по новините. Огромен пробив в националната сигурност. Тук убиха 1 полицай, а в Бургас можеха да убият стотици българи. И НИТО БОЙКО БОРИСОВ, НИТО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ СИ ПОДАДОХА ОСТАВКИТЕ ЗА ТОЗИ ОГРОМЕН ГАФ И НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!
76
1
 
9
 
! Отговори
dan преди 10 години
Защо предварително не попита К Георгиев за основанията му да отмени операцията
75
9
 
9
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Е ако бяхте се консутирали с ,,големия полицай" ще да прати ескадрила с ракети да го обезвредят. Полицаите не са си свършили работата си. И второ как този човек има толкова пушки. По веригата да се установят виновните и жестоки наказания. Жалко за загиналия. Но ако имаше само ранени този бандит щяха да го пуснат под домашен арест от такива съдии, който пуснаха Октай Енимехмедов. Излагация.