По-евтин газ, но същите цени на парно и топла вода от април

Боев: Не ме касае как ще изглежда повишена цена на тока след евровота
Обновена: 28 мар 2014 14:09 | 28 мар 2014 14:00,
18
По-евтин газ, но същите цени на парно и топла вода от април
Снимка: архив, БулФото

По-ниската цена на природния газ от 1 април няма да се отрази на цената на парното и топлата вода, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Според него намалението на цената на газа компенсира повишаването на акцизите от началото на годината и по тази причина крайните потребители няма да усетят намаление в сметките си от топлофикационните дружества.

По-ниската цена обаче ще се отрази на сметките на битовите и стопанските потребители на природен газ, категоричен беше още Боев. Промяната е в посока надолу – с между 3 и 15 на сто. Големите разлики от енергийния регулатор обясняват с това, че „има множество газопреносни дружества с различни цени“.

Още по темата
Понижението за битовите и стопанските потребители на газ всъщност ще дойде от по-ниската цена за газопреносните дружества, което ще е между 0,4% и 12% надолу, уточни още Боев.

Що се отнася до това дали цената на тока ще падне заради намалената цена на когенерациите (технология за комбинирано производство на топло и електроенергия в топлофикациите – бел. ред.), отговорът ще стане ясен до 30 юни, коментира още председателят на енергийния регулатор. Той не можа да даде данни какъв процент представлява енергията от когенерациите на топлофикационните дружества в енергийния микс.

До 1 юли, когато започва новият ценови период, всички ценообразуващи елементи ще бъдат взети при решението за цената на тока.

„Длъжни сме да спазваме закона и не ме касае как ще изглежда отстрани повишаването на цената на тока след изборите за Европейски парламент“, категоричен беше Боев. Той коментира още, че проблемите между НЕК и електроразпределителните дружества, които също са ценообразуващ елемент, са от месеци и не са възникнали през март.

От своя страна топлофикационните дружества възразиха срещу намаляването на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите. От Българската браншова камара на енергетиците обясниха, че това решение не взема предвид увеличения акциз върху природния газ от 1 януари 2014 година. Акцизът беше вдигнат шест пъти, припомни зам.-председателят на организацията Валентин Терзийски.

Той изчисли, че благодарение на намалението Националната електрическа компания (НЕК) ще плати с 4-5 млн. лева по-малко на топлофикационните дружества за второто тримесечие за изкупуване на електричество. "Това е целта, която оправдава средствата", коментира Терзийски.

Той обаче посочи, че само заради увеличения акциз за първото полугодие приходите на дружествата ще бъдат с между 1,7% и 1,9% по-малко.

В решението на енергийния регулатор не е отразено още и че от тази година топлофикациите трябва да купуват емисиите за въглероден диоксид, каза още Терзийски. Той допълни, че до края на деня дружествата ще внесат своите становища по решението на ДКЕВР.

Акцизът заема дял между 2 и 3% от цената на произведената от дружествата електроенергия, уточни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Той припомни, че в края на декември 2013 г. енергийният регулатор не е съобразил увеличението на акциза за природния газ.

Представители на топлофикационните дружества се съгласиха, че комисията е в правото си да намалява цената, защото природният газ е с понижена цена от 1 април, но поискаха да се вземат предвид всички разходи на дружествата при определяне на цените.

Диан Паунов от "Топлофикация - София" припомни и модела на плащане на задълженията на дружеството. Той предвижда авансово плащане на доставките за природен газ от "Булгаргаз", а сметките на потребителите се събират с 2-3 месеца забавяне. За разликата в периода газовото дружество налага лихви.

За Еленко Божков от ДКЕВР този мотив е несъстоятелен. Той препоръча на дружеството да подобри събираемостта на приходите си.

Топлофикационните дружества ще изпратят своите становища до 31 март, а енергийният регулатор ще вземе крайното си решение на закрито заседание на 1 април.

Боев посочи пред журналисти след края на заседанието, че разходите за въглеродни емисии, посочени от топлофикациите, могат да бъдат вземани предвид само след като бъдат отчетени пред регулатора.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 1A be kakto sa kazali horata , aman ot priateli :)
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Алекс 11Това го кажи на твоя приател Vesko02. Защото той е този, който се оплаква. Мисли малко, преди да пишеш, че ставаш смешен.
11
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен 10Мале ти още на равнище детска градина ли си бе льольо? Приятелство при бизнес отношения няма и никога не е имало. Има преговарящи, корупция и неофициални сделки. Боли го фара руския предприемач за българите. Боли го фара и прокажения български политик за българите. Вземи да пораснеш малко или поне им кажи да не ти пращат да постваш такива глупости ако си по интелигентен от колколто се представяш тука.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Vesko02Защото ние се отказахме от приятелство с тях в момента, в който онзи шмульо Паси отиде да подписва договора за НА-Ти-гО. И сега нямаме право да се оплакваме. Сами си го навряхме отзад.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре е да свалят крайните цени, за да намалеят и кражбите.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ще доведе до още по-големи кражби от абонати.
7
1
 
15
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Събираемостта на "задълженията" към Топлофикация София ще се подобри, когато последната спре да начислява измислени доставки на потребителите си под предлог "сградна инсталация" и започне да разпределя реално доставената енергия на заявилите да я ползват. Аз ПИСМЕНО съм им заявил, че НЕ ЖЕЛАЯ парно и НЯМА да го плащам, каквито и фактури да ми пускат.
6
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 10 години
Докато нашите (по същество комунистически) правителства се дупят на съветските си господари-путинци, вместо да ПРЕГОВАРЯТ ЯКО с путинците за цената на природния газ като ИЗГРАДЯТ ИНТЕРКОНЕКТОРНИТЕ ВРЪЗКИ СЪС СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ, НАПЪЛНЯТ ХРАНИЛИЩЕТО в Чирен до отказ, ПОИСКАТ ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ (друг въпрос е, кога той може да потече) и ВОДЯТ РАЗГОВОРИ с Казахстан за газ оттам, ВСЕ ТАКА ЩЕ Е. Сега, тъкмо *** пак се наака, БАШ Е МОМЕНТЪТ ДА ИСКАТ ПО-ДОБРА ЦЕНА НА ГАЗА И ПО-МАЛКО ДА КРАДАТ НАШИТЕ.
5
1
 
11
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
А, не се и съмнявам. То пак добре, че не са вдигнали цената с оправданието, че цената на газта пада! То от тия какво да очакваш освен далавери и измами?
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Засега е само скъпия газ, но скоро самоорганизирани групи за самоотбрана може и регерендум да ни направят. С два въпроса - или се присъединяваме към Крим, или към Руската федерация. Избор та дрънка. Нали искате пряка демокрация?
3
1
 
20
 
! Отговори
MiB преди 10 години
Тия ни го вкараха от 2 ката отзаде... Може ли такова продажно правителство да имаме - това не е въпрос това е отговор и възмущение...
2
3
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Защото сме братя православни славяни и ни го нацепват по братски. В същото време пречат с всички средства да започнем да внасяме газ от другаде, за да могат да ни изнудват с дебели цени.Така е между роднини.
1
2
 
33
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Защо нашите руски приятели ни продават най скъпия газ в Европа?