Козунаци менте заливат пазара

Те са на половин цена и основаната им съставка е внос
48
Козунаци менте заливат пазара
Снимка: Булфото, архив

Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак. Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак, пише "Монитор".

„Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти”, обясни пред „Монитор” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.

Проверка на „Монитор” установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност.

„Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин”, обясни пред „Монитор” възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.

От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания

да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: козунакментеВеликнед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както всички знаем в бг не съществува обществено заведение, цех, ресторант, каквото и да било нещо свързано с хранене и кухня, което да отговаря на който и да било минимален европейски стандарт, защото дори някой да ги проверява, такова си е съзнанието и културата на работещите при това за 300лв. хора там,без здравни книжки и прегледи.
39
3
 
2
 
! Отговори
Chicho Skruch преди 10 години
За възпроизвезждане на попските "духовни продукти"-обредите и ритуалите са нужни: Задължително безрезервно доверие към всичко,което правят,и тях,но и атрибутите-външен вид,силно брадясване,одежди-ефирни,черни шапки,метални добавки-медальони и скиптри,дървени аксесоари-картини и особеното им обгрижване.Атрибути-кандила,Кибрит-"благодатен огън",тамян,олио,вино и парченца хляб,когато е нужно-по гробищата кебапчета и Фафли,и пшеница-блага.И най-вече:много баби и задължителното "условие"-банкноти всякакви !
38
2
 
12
 
! Отговори
Мина преди 10 години
То да е само до козунаците, почти всички стоки не отговарят на стандарта, особено там където трябва да има яйца и мляко. Свикнахме да ядем сирене и кашкавал не от мляко и сладкиши с подсладители и разни оцветители без да имат яйца и мляко.
37
3
 
2
 
! Отговори
Stilist Kapanov преди 10 години
Някога бръснарите се проявпвали в областта на хирургията като признат клон от медицинската практика. Едва 1450г. е издаден закон, отделящ бръснарството от хирургията. С изключение на зъболекарството, бръснарите вече не могат да се занимават с хирургия, а на хирурзите е забранено да работят като бръснари. Но едва в края на 16 век е издаден закон, с който оконючателно са разделени бръснарите от хирурзите и фризьорството става независима професия.
36
2
 
1
 
! Отговори
Галерия "Philip преди 10 години
Картина е произведение на изкуството, обикновено двумерен модел, двумерно изображение на предмет или човек върху хартия, дърво, камък, стъкло или текстил създадено със сухи (пастели, молив) или мокри (маслени бои, акварел, туш) техники и изобразителни средства. Картината може да бъде живопис, графика или фотография и да е поставена в рамка.
35
3
 
1
 
! Отговори
i na popa-Sopa. преди 10 години
Ей-още малко, и като драпнат Кибрита("благодатния огън"),ще започнете да нагъвате варени боядисани Яйца,които символизирали "живота".Ако прекалите,може да ви излезат Пъпки.Ще"цъфнете".
34
2
 
2
 
! Отговори
i na popa-Sopa. преди 10 години
Сатаниста Хорхе Берголио,наречен "Франциск",побърза да "благослови" филма Ной.Че кой е той да благословява,да не би да е Господ Бог или е оторизиран от Сатана да канонизира? И не закъсня реакцията на Малайзия,в съгласие с останалия мюсюлмански свят да каже "не".Нечестивеца "Франциск" направи този ход-неслучайно.Да,обаче,мислейки си ,чрез конфликти-отлагащи назад във времето разглеждането на същността на сатанизма на "Гръцкия козел"-папско-попския,мислейки си,че и неговото "дело" е забравено".Веднъж се обединяват уж-"религиите в услуга на обществото",но при "Дебела тояга"-отлгане до "следващо о
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов замрази пенсиите и няма пари за скъпи козунаци.
32
3
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 10 години
Za stoka narod, stocna hrana.
31
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Да пазарувам в големи търговски вериги - не, благодаря. Ние също ще си правим козунак, и агънце от село сме си пазарили.
30
1
 
2
 
! Отговори
анонимна до 33 преди 10 години
Разбира се че може, и това наистна е най-доброто. но е трудоемко, изисква доста време и осигуряване на подходящи температурни условия. Затова казах за хлебопекарните, но съм напълно съгласна че домашното си е най-добро.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимнаможе и на ръка да се омеси, не е чак толкова сложно и трудоемко.А ако не искате ментета козунаци, омесете си ги сами. Привлечете и децата да помагат. Домашно омесения козунак е незаменим.
28
1
 
9
 
! Отговори
инспектор от бабх преди 10 години
откъде хлебопекарите знаят че не е опасно за здравето.кой извърши проучване за това?само за успокоени ена населнието лъжем за да върви бизнеса.здравето нищо не струва за бизнеса.
27
3
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
Какво означава козунак менте?!?!? Всеки готви по своя рецепта и вкус. Щипка сол по-малко и хайде боб менте...хахахахахахахах Това е малоумно. Има вкусно и не, има забранено и не. Ако продуктите са ОК, то и козунака е ОК.
26
2
 
19
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
Ами купете си фурни за хляб и си ги правете в къщи. Тогава ще знаете какво ядете. Също и хялба ще си правите, вкусът му няма нищо общо с купешкия. Не правя реклама на хлебопекрани, просто споделям задоволството си от факта че имам такъв уред у дома.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забележете, че ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ алармират за козунак менте, но не казват, че е забранен, защото всички съставки в това чудо на кулинарията са разрешени и приети от ЕС и БАБХ като хранителни компоненти. И защо реват хлебарите, защото за подобни ментоци, които и те правят искат цена като за оригинал?!?!?? КОЙТО ИСКА НЕКА ДА ПРАВИ ИСИНСКИ, ОРИГИНАЛНИ НЕЩЕ, ТЕ ВИНАГИ ЩЕ ИМАТ ПАЗАР И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, НО ДА ВОЮВАШ С МЕНТЕТАТА Е СМЕШНО И БЕЗСМИСЛЕНО
24
0
 
3
 
! Отговори
batevale преди 10 години
До Анонимен 20 .Моля ,пишете на кирилица !
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami napravete si sami kosunazi te sa nai-vkusni, no myrseeeeeel.
22
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Бг всичко е менте.*** искат за 3,20 да карат мерцедеси ........ е НЕМА!Баба не я интересува от къде бил козунака, важното било да е еФтин.Лапайте пластмасата тогава и сери детайли за Лего като ти е толкова акъла.На 40 години изглеждате като мъртъвци.Скапан народ.
21
0
 
12
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Пенсиите са менте, така че тези козунаци просто са съобразени с пенсионерската действителност