В Европа не защитават ромите, проблемът е сериозен

Стават често жертви на насилие, твърди Амнести Интернешънъл
Обновена: 8 апр 2014 08:00 | 8 апр 2014 07:38, Александър Попов
60
В Европа не защитават ромите, проблемът е сериозен
Снимка: Булфото, архив

Ромите все по-често стават жертви на насилие в Европа, но държавите не признават сериозността на проблема, заяви Амнести Интернешънъл в доклад, публикуван днес по повод на Международния ден на ромите, пише БТА.

Голяма част от ромите в Европа, наброяващи между 10 и 12 милиона, са изложени на растяща опасност от расистко насилие, нарушения на човешките права и дискриминация. Те нямат достъп до най-необходими услуги и се чувстват изоставени. Властите не осигуряват закрила на ромите, нито гаранция, че престъпленията срещу тях ще бъдат разследвани докрай, за да се разкрият расистки или дискриминационни мотиви.

Разгледани са случаи на мотивирани от омраза тормоз и насилие над роми в три страни - Чехия, Франция и Гърция.
Полицията във Франция е обвинена, че тормози ромското малцинство със зачестилото разтурване на бидонвили. През 2013 г. са премахнати 165 лагера, приютили около 20 000 души, се посочва в доклада.

В Чехия крайнодесни групи организираха през 2013 г. антиромски прояви, но не последва ясно осъждане от властите. В град Духцов кметът участва в едно от тези шествия, пише Амнести в доклада.

Правозащитната организация обвинява полицията в Гърция, че не се е намесила при нападение с камъни и коктейли Молотов срещу ромската общност в Етолико през януари 2013 г.

Амнести Интернешънъл приканва правителствата да гарантират, че полицаите не използват прекомерна сила при интервенциите срещу лагерите, да преследват по-ефикасно извършителите на расистки деяния и да водят статистика за насилията срещу роми, посочва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
28
 
! Отговори
бай МангаУ преди 10 години
По права на ромите БГ е на първо място в ЕС! Кеф ти ток, кеф ти вода, кеф ти жилища, кеф ти здравеопазване, кефти помощи! А това, че те тероризират възрастното население по селата?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ***! Не защитавали ромите, айде де! Няма по-привилегирована каста от тях в момента.
27
0
 
32
 
! Отговори
Кавхан преди 10 години
Нещастни опикани *** от амнести, кой ви даде право да определяте и да диктувате на народите как да процедират и да решават проблемите си нещастници посрани?
26
0
 
24
 
! Отговори
Кавхан преди 10 години
Проклетите *** не трябва да се интегрират, това значи да ги направим равни с нас - откъде на къде? какво са направили те за тази страна? - нищо. Ционистите искат да ги смесят с европейските народи и да размият бялата раса - проклетите нещастници. *** да се изпратят в Индия - родината им - там те ще са у дома си а ние ще се избавим от тях и от дерибейското им паразитно съществуване а проклетия *** съюз с неговите извратени "ценности" да се разформирова.
25
0
 
3
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
https://youtube/watch?v=W3BfItAzvLs
24
0
 
27
 
! Отговори
К.Иванов преди 10 години
До IntelliROMБедни са защото така искат. Ученето, специално за ромите не е проблем на възможности. По тази причина би трябвало много повече други деца да не учат. Явно не си в час, че на ромчетата осигуряват дрехи, безплатни закуски и обеди, учебници. Само, че учебниците, които другите купуват за децата си се пазят, защото са скъпи. А със страниците от учебниците и тетрадките на "скъпоструващите"ромчета тати и мама правят фуниики за семки. Причината се казва "липсата на нужда от образование" .
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как да ги защитават, като само се чудят къде какво да откраднат !
22
0
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
*** не са изчезващ вид, че да имат нужда от някаква по-специална защита от останалите граждани на ЕС.Крайно време е да се адаптират, като останалите към променящия се свят и да зарежат архаичната си ценностна система - на 16 две чавета, социални помощи и радиото да всири.
21
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Turcite i Romite sme umen i rabotliv narod ! Dokazano e prez Todor Jivkovo vreme ! Rabotihme zadrujno bez nikoi nikogo da obijda ! Vie psuvate i obijdate poveche ot nas ! Pitam az dneshnata vi kultura , nie ili vie ste po golemite Balgari ? Az mislq che sme nie Turcite i Romite !
20
1
 
27
 
! Отговори
. преди 10 години
Хамнести Интърминтър...има ли предложения как да се опазят европейците от ромската престъпност ?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Европа не защитават ромите------------------Koi *** moje da zashtitava marzelivi, hitri kradci, razboinici i prestapnici. ..?Koi *** shte im dade pravata na naroda si ? NIKOI !!! Samo balgarskite opravnici sa dolnoprobni predateli na balgarskia narod. *** NE SA BALGARI !!Vmesto romi da razvajdat karleji i da si gi zashtitavat. Shte im piat kravta i nishto drugo niama da praviat.
18
2
 
28
 
! Отговори
........ преди 10 години
Всичко е супер дайте хубаво да ги интрегрираме, но не може да раждат по 6 деца и ние да ги гледаме! Аз лично мисля, че майчински и помощи трябва да се дават само за първите 2 деца (ако не са родени близнаци),дацата да се водят принудително на училище (целовдневно), за да се ограници лошото влияние на родителите! И така може би някой ден ще се интегрират и няма да ги мразим толкова, за сега предпочитам уличните кучета!
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато започнат да си изпълняват задълженията, тогава да си ползват и привилегиите.
16
32
 
7
 
! Отговори
IntelliROM преди 10 години
No.12, а замислял ли си се защо тези хора не искат да учат? Именно защото нямат тази възможност, пренебрегвани са от обществото, живеят при недопустими условия, не могат да задоволят основните си жизнени потребности, а ти ми говориш за учене. Как да учат? Проблема не е при ромите, или както вие обичате да ни наричате ***, проблема е в тези които се опитват да ни интегрират, а тези интеграции са празни приказки, отчитане на дейност. Харесва ви да си тънем в мизерия и да плюете по нас.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kato cheta mneniqta vi se chustvam po golqm Balgarin ot vas ! Sramota i pozor sa dneshnata mladesh ! Psuvat romite kato izperkali starci na koito ne im se izplateni pensiite ! Sram i pozor , i nikakva kultura !
14
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Амнести Интернешънъл кога ще потвърди, че като сме бели хора - сме втора и трета ръка хора ?Те са притежание на собственници от "богопомазаните" и "богоизбраните" евреи.Чак тръгнали да поставят "доклади" за България пред света масонските мутри. Но в крайна сметка повечето евреи в съвременна Европа, а оттам и в Америка не са истински еврей, според произход, а са татари и хазари приели юдаизма. Отношението на хуни, татари и хазари към Българите е ясно - искат да ни заличат исторически. ФАКТ.
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са били племе канибали ,което е изгонено от Индия преди векове.Щом индийците не ги желаят.......
12
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безсмислени изследвания, безсмислени публикации на измислена отрганизация. Ако искате да разберете истината и проблема идете точно там в *** гета, сред неграмотност и мизерия. Неможе човек, който не иска да работи и учи, а само да живее на гърба на другите да се уважава. Интересно от Амнести защо не направят изследване за законността на *** съд - мешаре и за браковете на деца в България, преди да пишат за това, че нямало толерантност към ***?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички НПО-та - у устичките сороски
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Гочо No 6НИдей рИва! *** са част от европеидната раса (по-*** част), така че обидите по техен адрес (които те напълно са си заслужили) няма как да бъдат на расистка основа.