България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България копае такова дъно дето до сега никой не го е и сънувал, че може да се изкопае.Всички ние копаем, в това сме най-добри да копаем гроба си.
72
3
 
15
 
! Отговори
До 80 преди 10 години
Че ние сме по зле и от страна като Северна Корея пардон Зимбабве
71
2
 
8
 
! Отговори
До 80 преди 10 години
А бе то и Китай е Комунизъм ама що ли така се получава че цяла Европа и Америка ежедневно Търговски договори сключват че и от това нагоре и в България тази добре развита капиталистическа страна работни места откриват
70
7
 
13
 
! Отговори
ss преди 10 години
селските другари още не могат да разберат ,че със стари *** нов бардак не се прави.не може простите селски комунисти за една вечер да станат демократи и да кажат че вече не са същите и да продължават да доят скрити под различни партии и коалиции.не може да се купуват американски автомати и да се карат с руски патрони .не може да сме зависими от руския газ щото *** като дойде пак зимата и кажат ако не ни свирите по гайдата спираме газа.не може да сме в нато и да купуваме рез. части от рус
69
2
 
15
 
! Отговори
10010 преди 10 години
Проблем са още и неприемането на различията. Като започнем от това да си високообразован и знаещ, защото си неудобен и можем да стигнем до хомофобията у нас, която гледам е като в Иран, Сенегал, Уганда и Нигерия.Проблем е още и манталитета на българина и целта на всеки да е шеф и да печели бързи пари за сметка на другите. Всички - големи тарикати.А толерантността към тези, които ни ограбват е безусловна!!!
68
3
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Народ без национална кауза,народ без вяра в Бог,народ чиито деца имигрираха,оскотял народ,напъплен от безродни комунисти,готови да продадат и майка си за 30 сребърника.Трябва да се знае,докато не се избият комунистите,от нииде взорът надежда няма да види.Горко на победените.
67
1
 
26
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 10 години
България е в"грешна посока",според 92%,от българите!
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Radjild:Една от основните заблуди на българския етнос е за неговата безценност.Човешката истотия е изпратила цели цивилизации какво остава за някакъв етнос при това под 6 милиона души.Държа да го напиша:българите сте кофти хора и всичко,което се случва ,произтича от този факт.Супер надменни сте и нечистоплътни в духовен и всякакъв смисъл.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
политиците и приближените й си плетат кошниците и си правят милиончетата а народа е съставен само от шматки .
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо в Бразилия говорят Португалски а не Испански защото Испанците са ги гърмели като кучета докато Португалците са ги крали също но не и по този начин а сега си помисли защо сме така свързани с Русия
63
2
 
2
 
! Отговори
kalamaria преди 10 години
ami?!:))))i chernoto more e nashe, ama.... i byaloto ne si go davame...:))))
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласувайте за комунистите -те ще ви оправят след 500 години.Червените мафиоти на стадиона,преобличане с раета и директно в комуната с решетките.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
докато курупцията е на почит в България държавата ще е така мизерна и живота на 70%от българите
60
3
 
9
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Последните обири показват колко много не са наясно другарите какви процеси вървят в Държавата. Да обереш генерал от разузнаването е повече от позор за това управление. Следващите ще бъдат Станишев, Местан, Доган , Сидеров, Миков и всички крадци от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ. Няма такава Държава в Европа. Каквито и опорни точки да пише мутреса Моника, такова чудо нямаше при управлението на ГЕРБ. А на другарите позитановски драскачи казвам, че трябва да свикнат , че няма вече чл. 1.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така е защото всеки ден виждаме как някой ощетява някой друг и си мълчиме ,овце сме ние.
58
3
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 10 години
А защо тогава искат да се освобождаваме от Руската Зависимост когато тя е градила в страната повече от колкото те!!!!!
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако има закон и всички алчни буклуци в България се накажат според закона държавата ще се оправи много бързо
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България от 25 години не е мръднала. Това е истината.
55
4
 
3
 
! Отговори
А до 89г ..... преди 10 години
А до 89г. всички на сто процента считахме че вървим в грешна посока.Сега сме на петдесет процента ,значи имаме напредък в правилността на посоката.
54
1
 
2
 
! Отговори
do 46 преди 10 години
знаем ,знаем пак американците и евреите са виновни! от българския парламент до селските кметове са само американци и евреи.сега пак за европейския парламент се гласят американци!! хората са казали *** народ слаба държава!