България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
22
 
! Отговори
az преди 10 години
Ne LUJETE Skapanqci 100% kazvat Bulgarite 4e vurvi v gre6na posoka a ne 42%
92
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А,защо се активизираха троловете на ГЕРБ? Да не би да е от пролетта когато лудите изпадат в кризи? Боцко е за затвора само защото доведоха България до упадък ,мизерия и нищетата! Защото се подиграха с народа!
91
1
 
23
 
! Отговори
втф преди 10 години
Аман от негр*мотни *** ... реално процента е не по-малко от 92 ... но партията(независимо коя) е казала, че 60 % трябва да изглеждат щастливи ... смях в залата ... лъжливи нещ*стници ... политици, социолози, журналисти, икономисти,финансисти, юристи ... ужас и безумие!!!
90
4
 
15
 
! Отговори
за 91 преди 10 години
момче явно исторически си зле а и не си се напрягал много в училище,случаино да си дочувал че България,Румъния и Украина са православни -а Полша и Чехословакия католически аиде сега пак ми кажи че е случаиност-затова тръгни оттам,това е и повода за парите наляни там
89
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОК, проблемът с тока казваш - а Бойко няма ли вина за това. Или той е пак отново целия в бяло, само тези около него го петнят, а пък мръсните комунисти непрекъснато му правят номера. Така ли ?
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и после че се сръдите на арменскио поп
87
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и че си изберете една такваа банкянска тиква за премиер оти сте ***
86
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
утре цел ден че вали дъжд и че порстат големи тикви у банкянско
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
утре цел ден че вали дъжд
84
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Русия уж е Комунизъм въпреки че не е но за сметка на това се НАСЪРЧАВА РАЖДАЕМОСТА и Защо не им се налага да Емигрират? ??? Защото е толкова голяма колкото Европа и Америка взети Заедно и не и е необходима повече от Една Перестройка за да заработи отново на пълни обороти
83
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Генерал Борисов Тиквенски - най-простия българин който се е раждал на земята.Дори и Цветанов изглежда титан на мисълта пред него.
82
8
 
13
 
! Отговори
Борисов не е генерал преди 10 години
а капитан от резерва на пожарната. Най-висока може би е *** раждаемост при него за 1300 години история
81
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При Генерал Борисов раждаемостта беше най-висока в цялата 1300 годишна история на БГ.
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема с България, Румъния сега и в Украйна е този че при влизането Ни в ЕС ние не бяхме на равни начела като Полша и Чехия на нас не ни отпуснаха Милиарди за да бъдем Конкурентно способни с Останалите страни членки в него Задай си въпроса Защо за едни може а за други не!!!
79
2
 
17
 
! Отговори
10010 преди 10 години
До 87В България на практика няма държава и суверенитет вече 70 години, а не от 70-те.И явно доста богата страна сме били, щом толкова време се граби и краде с пълни шепи и още не е свършило. И докога така? От 1944 година до ден днешен едни и същи, потомствено управление на едни и същи, които от време на време си сменят цвета.Нищо ново!
78
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, върнете си Боко Тиквата и Цецо Шлифера - с тях вървяхте в правилната посока !
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 80да ама ти знаеш ли че всеки мецец по стадионите на китай се карат пресъпници крадци,корумпирани политици и се разстрелват публично.за това китай натрупа милиарди и ги инвестира в китай.а другарите в българия 70 те год. започнаха яко крадене на милиони долари и при комунизма отвориха фирми на запад и америка.и точно за един ден след фалшивата демокрация премахнаха смъртното наказание ..а само седмиза преди това разстреляха виш офицер говорещ 3 езика за това че искал да влиза в америк п
76
2
 
10
 
! Отговори
Нима преди 10 години
Вече има такива които се усещат !!! Може би трябват още 30 години преход за да се усетят, как една шепа бандити ,контролират партийте и стопанският живот,ограбиха държавата ,хората и изнесоха всичко.
75
7
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 10 години
Ние като горд български народ трябва да вземем автоматите и да Обявим война на Руснаците задето ни Продават по Евтино от Европа
74
9
 
13
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО и ЕС преди 10 години
ТОВА Е ВЯРНАТА ПОСОКА. Вече никой не иска в ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ, където богатите си гледат само техния интерес, а бедните българи нямат никакъв шанс. Такива смешници като ГЪЗИРОЗО и РОМПОЙ да казват дали да строим ЮЖЕН ПОТОК НА НАША ЗЕМЯ Хайде пътя! Куневица се не наяде с нейните ЕВРО незнам какви си проекти, а ПАСИ ЮДОВ гори от желание да ни вкара във война с РУСИЯ. МАЙНАТА ИМ НА ЕС И НАТО!