България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4.2% били добре...това са мутри,апапи и други специфични дето виреят само тук...и жените им.Иначе съм съгласен с поста на номер 11.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато има хора дето още аврора им е в главата и други които се чудят как да окрадат държавата вече 70години, просто не виждам как ще сменим посоката
11
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
То ако можеше всеки досега България да бе задминала Китай по икономически растеж
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма друго спасение освен път към модерна, европейска държава, с ниска корупция, прозрачност, много работа и малко крадене.Иначе катастрофата ни чака зад ъгъла, младите ще бягат, ще бягат и накрая ще избягат. Те най-много от всички искат да живеят в нормална държава и като я няма тук, ще я търсят другаде.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безработица и бедност, но си имаме трансатлантически ценности: "всеки може да притежава собствен бизнес, да бъде свободен в потребителския си избор и да се придвижва свободно зад граница"
8
5
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До прокурорСтига с тоя ГЕРБ бе! Аман от политически писачи! Писна ми да слушам кой бил виновен, независимо как се именува!. Един да каже поне какво ДА ПРАВИ.! Стига сте се плюли един друг! По-дбре си плюйте на ръцете и се хващайте да работите! България има нужда от работещи и мислещи, а не от политиканстващи клюкари!
7
30
 
2
 
! Отговори
jeko преди 10 години
КОЙТО МИСЛИ ЧЕ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ СЛАГАЙТЕ +, ДРУГИТЕ --
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение"---Ей тва е Верният път Кои гласува за Санкцийте срещу Русия ( БСП-ДПС-ГЕРБ) Е на погрешният път!!!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гласувайте, гласувайте, гласувайте,.............purvo, da ne zabrawite predvaritelno da se registrirate v posolstwoto
4
8
 
19
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Последните обири показват колко много не са наясно другарите какви процеси вървят в Държавата. Да обереш генерал от разузнаването е повече от позор за това управление. Следващите ще бъдат Станишев, Местан, Доган , Сидеров, Миков и всички крадци от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ. Няма такава Държава в Европа. Каквито и опорни точки да пише мутреса Моника, такова чудо нямаше при управлението на ГЕРБ.
3
5
 
24
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
А не е ли по-добре да зададат въпроса: НАКЪДЕ да вървим? Нека направят допитване, а аз казвам - и референдум за това. Въпросът ще се сведе до няколко принципи:България да членува ли в политически международни пактове или да поддържа неутралитет?
2
25
 
11
 
! Отговори
И.Ф. преди 10 години
Искаме си Дянков ,Борисов и Цветанов за да тръгнем отново по верният път.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова тичайте и гласувайте, като се зададат избори - няма значение за кого!Важното е да има избирателна активност!