Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40,
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 10 години
В неделя Исус ще възкръсне, тоест ще възкръсне доброто в душите ни, ще има светлина
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хан Крум с черепа на Никифор. Когато конската опашка не беше заменена с кръста и християнството не ни бе наложено.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
68 не вервам в хорската ви мъка. по-скоро вервам в животинското ви злорадие.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В няколко медии пишат едни и същи платени мекерета - нямат уважение дори и към хорската мъка!Някой ден, когато мъката застигне и тях, може и да осъзнаят че се нуждаят от капка вяра...ще бъде късно!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
красене, ако Господ трабва да накаже всички, както е според делата ни, щяхме ли да можем да пишем дори ние двамата с теб тук? никой не е съвършен, но стремежът на човека (надавам се, да се вписвате в тая група животни) да се стреми към съвършенство е обърнат с надолу главата, или с нагоре задните части. погледнете само за какво спират коментари, "демократите", само защото са обърнати с надоле главата и мислят със задните си части. факт!
60
0
 
5
 
! Отговори
Случаен 7 преди 10 години
До Анонимен 51Заповедите са дадени на Мойсей от Бога, а Христос е Син Божий и втората личност на триединния Бог, така че не става въпрос за плагиатство а и каква полза да го правят първите християни се явяват апостолите, които са изтезавани и убити за вярата си, а и после при Нерон много християни са жестоко убити на арената. Кой би рискувал живота си ако всичко е измама;-)
59
5
 
6
 
! Отговори
Красен преди 10 години
Познавам поп, който прави тройки с ученички, вечерта се връща при бедната си бременна жена-уморен, на същия човек му целуват ръка в църквата а той се хили .Защо Господ не го наказва, къде си Господи .......
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
63 очевидно не. извикайте зиг сталин, или зиг ащън. сиг марионетките, за да получите ехото на костов- аонсувеца.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой прави ли разлика между посланието на Исус и властовите претенции на църковния институт да ни управлява от негово име? При исляма е същото - изопачаване на посланието, заменено с догмата за "последна инстанция" ?
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
59. е върл екшибиционист. позаголете ни се още малко изпод шлифера! любопитен съм на какво сте способни. не друго.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярата не означава религиозна или църковна структура. Става дума за законите на живота, всичко е метафора на това, че не сме само физически субекти, притежаваме и душа, не сме неодушевени предмети, а и да сме не е ясно откъде води началото си нашия свят. Не сме създали душата в лаборатория, родени сме с нея, тя е единствената която придава смисъл на съществуването ни, ние не сме сътворили нищо особено.Друг го е направил.Това как ние го използваме е отделен въпрос.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а, да не забравя, помолете се на партията си да възкръснат! като един костов от партизанска полянка.
53
12
 
2
 
! Отговори
Амииииииииииииин! преди 10 години
От 10 години насам спрях да празнувам празника на капиталистите-Великден. Нека сами си го празнуват. Той си е техен, на техния бог на парите. Техният бог, който им позволява да вършат всичко безнаказано.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до ***: щом за вас бойко, станишев и плевенлиев са богове, то нямам нищо против в идните дни да тъжите за тях. това е!
51
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 10 години насам спрях да празнувам празника на капиталистите-Великден. Нека сами си го празнуват. Той си е техен, на техния бог нас парите, техния бог, който им позволява да вършат всичко безнаказано.
50
8
 
5
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
Българина е най- големия лицемер, когато защитава окупатора Путин , плаче за православието ( споделя абсурда , че Путин бил спасителя му) , а иначе си остава все същия гламав неверник, атеист- комунист, бездушник и позьор...идете и вижте какво става в църквите тези дни...цяла година същите ти се присмиват , ако им говориш за Бог, но днес и утре и вдругиден са в "първите редици" на миряните...объркани хора, вече дори не ми е жал за тях.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не е свободен форум за обмяна на мнения, драга. това е информъционно, но "демократично" затъмнение на свободни мнения. няма свободна медия. запишете си го на челата с шшш.
48
1
 
2
 
! Отговори
добър ден преди 10 години
До за 50Кое от написаното от мен не е истина ..- Бойко ли направи разпети петък неработен ден .- Целуваха ли се сергей и местан в центъра на София пред 10 хиляди на общия митинг на ДПС и БСП- назначават ли се на ключови позиции хора на ДПС
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
47 ти питаш на нас ни забраняват отговора, това е "демокрацията" и нейние ценности.
46
1
 
2
 
! Отговори
за 50 преди 10 години
Чета ти поста и го слагам точно в графата"тролско писание". С "опорни точки".

Спонсорирани публикации