70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии

Бум на нови пенсионери през януари
193
70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии
Снимка: Булфото, архив

Въведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира  "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г.

Практиката показва, че над 95 процента от кандидатите получават пенсия. В бюджета е планирано, че през 2014 г. пенсионерите ще са със 17 000 повече. Ако тенденцията от първото тримесечие се запази, броят им ще набъбне с поне 36 000. Това ще отвори допълнителен дефицит от 70 млн. лв., пресмята още "Труд".

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на миналата година. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.

В анализ за "24 часа" Иван Нейков, експерт от Балканския институт по труда и социалната политика, предлага как държавата да уреди грижите за възрастните хора: "През 2025 година повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65 годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. Професионалните проучвания на експертите на Световната банка сочат пет общи насоки на неизбежните реформи в модела на дългосрочните грижи: От медицински към социални услуги; от институционални към комунално-базирани услуги; от разпокъсаност към координация; от производство на услуги към купуване на услуги; от натурални облаги към парични помощи и ваучери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутро, върни откраднатите пари на народа !Крадвив селски бек !
14
7
 
27
 
! Отговори
BG преди 10 години
Нямало пари за пенсии ?! Амиии - турко комунистите изгониха собствените си деца в чужбина заради вярността им към "партията любима" ! Колко българи работят за чужди държави ?! В България заради комунистите останаха само най-ниско квалифицираните кадри, от къде да дойдат парите за пенсии ?! От данъците дето ги плащат *** и тъпите *** със основно образование :))) ?!
13
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да гласуват пак за червените ***, те ще ги нахранят.
12
9
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До АнонименЕто ти отговор къде са 1.9 млрд от Здравния фонд пари за които обвиняваш ,че ГЕРБ са ги откраднали. Не не са открадната , а са раздадени за пенсии. Всеки които обвинява че ГЕРБ е откраднал тези 1.9 млрд от Здравния фонд да прочете тази статия: dnes.bg/politika/2014/04/17/gerb-izharchili-1-4-mlrd-lv-rezerv-na-nzok-za-pensii.222823
11
15
 
14
 
! Отговори
боно преди 10 години
тиквочът има милиарди евро ако неги върне на бесилотопублично
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бургас абе нещасник трябва да работим докато умрем та тиквата и такива *** като теб се накрадат вашта м..а
9
6
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
капитализмът МВФ карат по старото правило- вдигайте пенсионната възраст докато ви измрат всички пенсионери и готово- за глупавите честни и останали в БГ хорица - ги чака едно - гладна бавна смърт до пенсия или в пенсия - за бедните работещи хора няма нито здравеопазване нито пенсия която да им покрива оцеляването на живот - просто едно голямо нищо е в БГ - който има цили да бяга в чбина и да се бори за някакво гражданство -поне има шанс да вземе социална пенсия от 400 евро нагоре !
8
4
 
36
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Мухаахаххах.Тия съвсем ще я забатачат.Гласувайте си за тях да ви хвърлят по 20 левчета пък после младите да се оправят,като бягат от тука.Пфу да ви и стадото...
7
10
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Поканете Путин ,той ги вдига двойни и тройни,Може да взимате милиони ,е верно в рубли,може и за печката да има.
6
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков и Борисов да кажта къде са откраднатите 1.9 млрд от Здравния фонд и откраднатите 1.6 млрд от Сребърния фонда за пенсии. Къде изечзнаха тези общо 3.5 млрд ???В чии джобове - на спонсорите Прокопиеви и Цветелинка ли ???
5
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Експертното правителство"...хахаха
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За нашите специални депутати дето само вредят на България - 500 лева отгоре към няколкохилядната им заплата. Да не говорим за привилегиите с които се ползват.За пенсионерите - "кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп."Ама какво да ги правиш тези хора пенсионерите - не са крали достатъчно пари на времето, че да се кандидатират и да станат депутати. Или са имали морал.
3
5
 
16
 
! Отговори
the watcher преди 10 години
Господин Нейков много ясно казва какво са ни предвидили "експертите от Световната банка" и това е нашият регион да се превърне в гетото на Европа...
2
2
 
28
 
! Отговори
весел надпис преди 10 години
Весел надпис на гробищата: И ние бяхме като вас, и вие ще станете като нас!
1
8
 
15
 
! Отговори
!!! преди 10 години
ne me u4udva , teparva 6te se nagledame na tezi krajbi , Samo pak da ne po4nat da ni zablujdavat 4e vidi6 li Borisov bil vinoven , Tezi izmami sa ot pone 20 godini , no se mal4i i se mami naselenieto