70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии

Бум на нови пенсионери през януари
193
70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии
Снимка: Булфото, архив

Въведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира  "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г.

Практиката показва, че над 95 процента от кандидатите получават пенсия. В бюджета е планирано, че през 2014 г. пенсионерите ще са със 17 000 повече. Ако тенденцията от първото тримесечие се запази, броят им ще набъбне с поне 36 000. Това ще отвори допълнителен дефицит от 70 млн. лв., пресмята още "Труд".

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на миналата година. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.

В анализ за "24 часа" Иван Нейков, експерт от Балканския институт по труда и социалната политика, предлага как държавата да уреди грижите за възрастните хора: "През 2025 година повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65 годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. Професионалните проучвания на експертите на Световната банка сочат пет общи насоки на неизбежните реформи в модела на дългосрочните грижи: От медицински към социални услуги; от институционални към комунално-базирани услуги; от разпокъсаност към координация; от производство на услуги към купуване на услуги; от натурални облаги към парични помощи и ваучери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След фалита на НЕК следва и фалита на пенсионния фонд, както стана през 1990 г. Спрените еврофондове допълнително ще влошат ситуацията.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПешоКато ти е виновен Дянков, защо Орешарски не поправи свинщините му! ЗАЩО? Или ти Пешо си просто поредния позитански платен драскач?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Световната банка и Нейков целят скрит фалит на пенсионния фонд и орязване на пенсиите така че пенсионерите да измрат.
32
5
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Работил съм 28 години в Металургията и още 4 години друго. Имам първа категория. Не ми достагат за пенсия 10 месеца. Внесъл съм в НОИ и Държавния бюджет около 62 хил лв, и още около 8 хил лв в Частни пенсионни фондове.Вместо да се пенсионирам след по-малко от година с тавана на пенсията, сега се очертава да се пенсионирам след около 8 години по новата възрастова граница, която Дянков наложи.И ще вземам пенсия колкото един неграмотен ***, който не внасял нищо никъде и никога.
31
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 10 години
ОТ около 24 000 пенсионирани за последната една година,само 12 500 са по стаж и възраст/ по данни на НОИ/,а 8 000 са с инвалидни пенсии,другите 4000 никой не дава обяснение какви са. Такова чудо няма никъде по света,половината от пенсионерите да са инвалиди техните пенсии да се плащат от НОИ,всъщност от нашите вноски и никой да не търси сметка от ТЕЛК не може 500 000 да са инвалиди. Всъщност това показва че няма държава и закони и за това са малки пенсиите на тези които честно работят.
30
14
 
5
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Дадоха им и по 30 лева за празниците ,а трябваше по една тояга в задните части на всеки пенсионер и да се хваща на работа. Естествено понеще нито са така работоспособни,нито кадърни като младите за по не повече от лев на ден.Дисциплина трябва! ДИСЦИПЛИНА !
29
8
 
4
 
! Отговори
Дефицит преди 10 години
тук, дефицит там, някой и друг кредит от по няколко милиарда за замазване на положението и накрая ще го ядем дървения, че и ония *** от Банкя ще се върне на бял кон... Всичките са за тричане!!!
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се безпокойте. Празници са.А за пенсиите пари ще има. Национализацията иде скоро. Ако е доброволна ще бъде частична. Ако не, тотална.
27
14
 
2
 
! Отговори
Aлов преди 10 години
А стига вече ги глезете тея пенсионери. Ами като няма ,няма да им дават.Те какво искат!? Да идат да садят картофи ,да събират билки и да чистят камъните по пътищата. Колкото няма пари ,то все искат,учители ,пенсионери и други ***.
26
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На простите и мързеливите все КАПИТАЛИСТИТЕ са им виновни...Кой ви е виновен, че не умеете нищо?!
25
0
 
26
 
! Отговори
Х преди 10 години
Така се затрива народ,няма работа от къде да събереш стаж.Разбиха икономиката .ВМЕСТО ДА СЕ ЗАПАЗИ И ОБНОВИ ТЕ Я ФАЛИРАХА ЗА ДА Я ОГРАБЯТ ПО ЛЕСНО.
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 27Няма по-*** от комуниста, както и няма по-мързелив от него. Много по-лесно е да се обере мандра отколкото да се работи на къра. То това е минало сега мантрата е търсене на опорни точки - като звездобройците.
23
6
 
6
 
! Отговори
chiki преди 10 години
VIE ne razbirate che cveta na naciqta vi e izbit ot komunistite i ottogava vi upravlqvat po scenarii. Vie nqmate predstava kakvo e demokraciq vse oshte, zashtoto nikoga ne ste q vijdali, vie ne suznavate che ste durjavata, a ne nqkoi zad biuro! I da, komunistite sa vi vinovni!
22
1
 
14
 
! Отговори
UFO преди 10 години
Не губете надежда хора, все още има шанс извънземни същества да ни колонизират и да ни оправят положението...
21
5
 
6
 
! Отговори
haha преди 10 години
Komunistite sa tochno tarikatite, elektorata im e prosti i murzelivi, a BALUCITE ste VIE. VIE hranite vsichkite v kraina smetka!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе стига с тези комунисти и не комунисти !!! Истината е ,че има тарикати и мно-о-ого балъци :)))
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До-9 Дянков и Борисов платиха пенсиите които Станишев вдигна 2009г предизборно А сега кой им е виновен като обещаваха много
18
6
 
5
 
! Отговори
chiki преди 10 години
Ai chestito vi komunisti!
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май май ,хубаво направих,като спрях да се осигурявам :) ! Пари на вятъра,за да храня мутри и *** вече не давам :))
16
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха-ха, дефицит!!! А, онзи милиард и половина заем дето го теглиха миналата година кАде отиде??? Няма оправяне в БГ за супер-вечни времена! Гласувайте си за БСП-ДПС и продължавайте да се оплаквате след това!