Защо расте българският евроскептицизъм?

Преглед на печата за днес, 26 април
Обновена: 26 апр 2014 11:17 | 26 апр 2014 07:30, Веселина Йорданова
223
Защо расте българският евроскептицизъм?
Снимка: архив, Ройтерс

Кой мрази ЕС и защо увеличаващият се български евроскептицизъм може да саботира важните реформи? Отговор на този въпрос дава в днешния си брой "Капитал".

На пръв поглед място за паника няма. Българите продължават да имат много по-голямо доверие на европейските институции. Свободното пътуване и по-големите възможности за работа се оценяват като най-големите ползи от членството ни. Отвъд този обществен консенсус обаче има натрупано разочарование.

Ако 55 процента от хората изразяват положително отношение към присъединяването ни към ЕС, едва 34 на сто смятат, че членството ни в ЕС е донесло повече ползи за страната, а само 15 на сто са тези, които смятат, че лично са спечелили. Ако оставим настрана естествената склонност на хората да преувеличават собствените си несгоди, тази разлика заслужава коментар, отбелязва изданието.

"От една страна, няма никакво съмнение, че изострящите се отношения между България и ЕС са отглас от кризата в Украйна", смята социологът Георги Димитров. В интервю за "Капитал" той подчертава, че в момента Брюксел и Москва са на противоположни полюси. "Сега открито да кажеш, че си про-Путин е, меко казано, неприлично", категоричен е анализаторът.

"За съжаление обаче тази международна криза се напасна с контекста на предстоящите избори за Европейския парламент. На избори политиците са предразположени да ухажват гласове, които са извън техните твърди ядра. Сега те се опитват да оберат хаотичния вот, който няма партийна окраска. И тук, оказва се, отвъд проруските партийни ангажименти на БСП, "Атака", ДПС, у нас се окопитва и вече „хвърля къчове“ латентна съпротива срещу Европа, която може да даде допълнителен дивидент от гласове. Парадоксът е, че тази антиевропейска нагласа се мобилизира тъкмо на европейски избори.

В друго време всеки от тези ситуативни феномени може би нямаше да има такова значение. Но сега съчетанието им може да доведе до по-силен ефект и не трябва да ги подценяваме, защото отвъд конкретната ситуация - стъпваме на дълбок проблем", коментира още Димитров.

Пред "Труд" кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц обявява: "Ще работя при открити врати. Ще третираме страните членки на равноправна остава, както винаги съм го правил досега. Това е, което ние, социалистите, правим. Европа е проект на равните!

Няма значение за мен дали страната е малка или голяма, бедна или богата, стара или новастрана членка. В основната предложените от мен политики е подкрепата за малкия бизнес. Ще се боря за по-лесен достъп до кредити за компаниите, които назначават млади хора. Ще им предложа по-ниски лихви или повече време за изплащане за заемите, ако докажат, че използват парите за създаване на работни места за млади хора."

"Минимална работна заплата ще направи икономиките ни по-силни", е заглавието над друго интервю в "24 часа" с Шулц. "Просто е - стабилността на заплатите означава стабилно планиране. А то допринася значително за икономическото развитие. Някои от най-силните европейски икономики имат система за минимални работни заплати", казва още Шулц.

Кошмарните задръствания по българските пътища по Великден ще се повторят и през 6-те почивни дни за Гергьовден, алармира под глава "Труд". Най-натоварено ще е движението в сряда следобед - 30 април, в четвъртък до обяд - 1 май, както и навръх християнския празник 6 май, когато стотици хиляди автомобили ще се връщат към София и големите градове. Към 30 000 души се очакват по курортите у нас, а около 140 000 българи ще пътуват в чужбина.

Междувременно "Телеграф" пресмята, че и тази година България ще оглави класацията за най-изгодна почивка на море. Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов, цитира на първа страница "Монитор". "От всяка областна дирекция ще бъдат изпратени между пет и осем патрули, в зависимост от необходимостта на съответното място", каза Антонов. Униформени ще има на всяко място, където се извършват ремонти. Най-големите такива са на 67-и километър от магистрала "Тракия".

Опасно висока вълна заля мост и отнесе кола с 4-ма пътници в нея в четвъртък към 22,30 ч на стотина метра от хасковското село Винево, пише под глава "24 часа". В автомобила "Опел Астра" пътували Мюмюн Рамадан, на 56 г., съпругата му Ресмие /55 г./, дъщеря им Ширин /30 г./ и 4-годишният им внук Мерт, всички от Кърджали. Колата била забелязана от случаен минувач рано сутринта вчера. Смачканият опел бил празен, запратен на 300 м от пътя. До вчера 16,30 ч, когато бе прекратено издирването, бе открито само тялото на Ремсие.

За трагичния инцидент съобщава и "Стандарт" във водещата си новина. Изданието предупреждава, че пороите се ще започнат с нова сила още в неделя. Слънце може да очакваме чак за Гергьовден.

МВР не спира да настоява и да получава допълнително пари за справяне с бежанците и охрана на границите. Тази година ведомството ще изхарчи почти двойно повече пари за тази цел, отколкото е предвидено в бюджета му, акцентира на първа страница "Сега". Само за първите четири месеца на годината министерството и службите, отговарящи за нелегалните имигранти, получиха над 38 млн. лв. допълнително. Други 61.5 млн. лв. пък ще бъдат прехвърлени по сметките му до края на годината, след като правителството одобри нов план за справяне с бежанската вълна. Сумата е близка до целия бюджет за охрана на държавната граница за миналата година - 123 млн. лв.

В интервю за "Труд" министърът на културата Петър Стоянович анонсира, че за справяне с иманярството се работи по създаването на ново звено, изпълняващо полицейски функции. Новата структура ще работи по опазването на културното наследство.

Според челото на "Преса" сме на път да загубим 12 милиона лева, които Европа ни дава за разкопките в Антична Сердика. Парите трябва да бъдат използвани до 29 октомври, а после горят. Отговорно за проекта е Министерството на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е тръгнало,те ЕС се мъчат май да ни затрият...Но българина е корав...и не е от третия пол.В 1300 годишната си история сме затривали мнооого съози, та ще се дадем на ЕС ли?
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
противно на всякаква логика именно членството в ЕС ни разделя с всичко което АВТЕНТИЧНО представляваме. Обречени на бедност мизерия и изтласкани в гетото КУЛТУРАТА НИ ЗАГИВА. и ЕС е съучастник, да. Те съучастваха в унищожението на жизнения ни стандарт. Те съучастваха в убийството на един ХРИСТИЯНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД и това трябва да им се каже В ОЧИТЕ. Както съучастват и в унищожението на ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК. Европа - това не съществува вече това е някаква пародия
134
6
 
5
 
! Отговори
RIP BG преди 9 години
Защото в България остана само раята и чугунариата! Нима очаквате бай *** или поданиците, които са готови да лижат подметките на всеки, който им подхвърли кравайче хляб, с което да прижевеят от днес за утре, да спазват пазарни правила, да се развиват и надграждат над себе си? Много по-лесно да слугуваш на Путин и Ердоган срещу осигурен минимум за оцеляване (и нищо повече)!
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво значи по геополитически а не по цивилизационни. нашата цивилизация е ЕВРОПЕЙСКА независимо дали сме в ЕС или не. Ние живеем в ЕВРОПА от 7 ми век, съседи сме на Източната римска империя, която многократно побеждаваме в битки, ЦАРЕТЕ ни носят титли василевс (Симеон, Калоян), имаме ПАТРИАРШИЯ от 9 в., СОБСТВЕНА АЗБУКА, ЕТНОНИМ - какво ти трябва повече, извинявай???
132
3
 
5
 
! Отговори
До 151 преди 9 години
На какво се основава самочувствието ти?Ти , като си останал тук, към кои се причисляваш?Защо мразиш комунистите, които докараха дадо ти от село в града, дадоха ти безплатно образование и те освободиха от ангажимента да пасеш овце, което не е срамно.Ако не бяха комунистите, нямаше да има пътища, предприятия, язовири, електроенергия, университети и много други неща, които такива като теб ползват, но са като козел от приказката. Примитивите се оправдават с другите.Виж себе си, не хленчи!
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 151... юнак, ти само Винету ли си чел, учи повече учи. Недей да бъдеш професор без диплома.
130
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм със 146-ти, защото някои, както обикновено, решиха за себе си, но и за България, без да се интересуват от мнението на българите. Не ни попитаха, защото знаеха отговора. Защото всеки българин знае защо Аспарух е спрял тук. Всеки българин знае, че кръвта вода не става. Българите са достойни хора и са го показали в цялата си над 13000 - годишна история, дори, когато са били в робство. Българите могат да живеят просто, с лишения, но с достойнство. Не сме в достойни ръце!
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
без да произвежда една страна е мъртва - дави се в безработица, младите й бягат защото просто няма какво да правят в страната си - нямат работа и затъват. ГРОЗНА ИСТОРИЯ ни спретнаха, ГРОЗНА. и всякакви костовци и царе дето ни подредиха така трябва да бъдат поставени под отговорност
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сигурно договорът за присъединяване към ес е публично достояние но е редно някой да го прочете и изложи в синтезиран вариант. нека да се види колко квоти за продукция са договорени да се убедите всички че влизането на България е с идея тя да бъде пазар и територия но не и индустриална страна. Извадете договорените квоти и ги сравнете с Германия, Франция, Великобритания. СМЕХ. Кон за бълха както казва народа. есетсвено тр всичко което имахе до 89 да бъде дадено на скрап за да не дразни естройката
127
0
 
3
 
! Отговори
митохондрит преди 9 години
Интересно как драскачите на прокопиев пришиха и на ДПС "проруска" .Доказателства йок ама са в кюпа.Туй обаче ще им изиграе леша шега понеже 70% от електората е русофилски независимо ляв или десен.Да сте чули от ГЕРБ за санкции да говорят?Направят ли го морските общини и основни спонсори като В.Златев ги напускат.С русофобската си реторика в стил И.Инджев реформаторите ще останат твърдо извън борда, а президента ги следва неуморно.Мъчно е да си русофоб у нас и съдбата на Стамбулов го доказва.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
135 е прав,дори и когато седи,няма какво да се добави.Българите имат право да пътуват,и *** също,и проститутките ни се изнесоха.Ние сме скептици за ЕС,а на европейците изобщо не им е приятно нашето присъствие,А като видеха какъв *** сме си избрали за водач на държавата ,ги заболя корем от смях.*** народ---слаба държава.
125
1
 
2
 
! Отговори
аааа преди 9 години
Идеята е изродена отдавна.Гребеш от правата които дава ЕС.Май само едно е съществено -трудовия пазар.Връщаш си това което ни отнеха-правото на достоен труд.Според това кой колко е учил естествено,отиваш там,работиш,вземаш им работните места,понеже първо са алчни,второ са мързеливи,трето са невъзприемчиви.Интегрираш се и се надяваш да не забравяш националната си идентичност им го начукваш заедно с поколенията след теб.
124
2
 
11
 
! Отговори
аха преди 9 години
Голямата беда е че ни приеха по-чисто геополитически причини,вместо цивилизационни.ОК"индулгенцията беше до тук,не ни интерсува кво правят политиците ви,само територията,и си нехаят за народонаселението което я населява.Смисъла от приемането на България и Румъния в ЕС,е с доста различни нюанси от тези на Полша,Словакия,Хърватска и останалите.А в България,хората очакваха ЕС да дисциплинира правителствата ни,щото народа не успя,само че ЕС няма желание,щото не му е нужно благоденстваща нация тук.
123
1
 
5
 
! Отговори
инфлуенца преди 9 години
нашият евроскептик не е по различен от европейскиятвсичко е о'к
122
5
 
2
 
! Отговори
nezadovolen преди 9 години
ot bulgarite ne stava evropeizi ,ot bulgarina stava samo ofzar ,da pasat govedata,svinete i ofzete v balkana ,nishto drugo ,evrosuiuza e edna mafiotska struktura ,koiato se upravliava ot silnite ikonomizeski strani germania ,franzia ,te eksploatirat po malkite strani sus slaba ikonomika kato bulgaria i niakoi drugi
121
4
 
18
 
! Отговори
комунист преди 9 години
ЕС е създаден с идеята за завладяване на нови пазари и икономическо културни територии в Европа и полека лека извън нея.това е брутален но добре прикрит процес , от там и скептицизма на усетилите се.
120
1
 
3
 
! Отговори
aнонимен преди 9 години
До АнонименНЯМA КAКВО ДA ДОБAВЯ-ТОВA Е ПРБЛЕМЪТ НИ. ПРОДAЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ.Относно коментaр 136-Подобен изкaз покaзвa неувaжение към мнението нa другите и липсa нa интелект.Дрaскaч някaкъв 😵
119
3
 
15
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Грабежът всъщност е най-естественото явление в животинският свят, към който принадлежи и човекът!!! 21 Век ще остане в историята, като период на Глобално ОБЕДНЯВАНЕ и раэрушаване на националните институции!!! ЕС с таэи си политиката ще эатрие ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!
118
11
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Червените кратуни внушават ,че ЕС ни прие за да ни издържа.Всеки отказ да платят идиотските прищевки на политическия ни елит го тълкуват като някъкъв вид омраза към нас,а това не е така.Някой дебело трябва подчертае ,че единствените свежи пари в пропадналата ни държавица идват от европейските фондове и хората работещи далеч от семействата си прокудени от същите червени продажни караконжули.
117
0
 
1
 
! Отговори
psi преди 9 години
omrasa nyama.ima interesi. ochi, ushi, usti, race, kraka, glavi za razbirane i kommunikacia.bg narod ima nazavisima i neutralna republika. pravi dogovori i promenya dogovori.bg narod bez refendum ne jelae chlenstvo v eu, nato. nujni sa referendumi. 240 dushi nyamat prava da reshavat. te sa samo slujiteli i vseki moment mogat da sa uvolneni, ako ne rabotyat efektivno v team s bg narod. nyama referendum, nyama vot.