Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство

Никой нямало да иска да наеме жена в детеродна възраст или с малко дете
Обновена: 29 апр 2014 11:03 | 29 апр 2014 11:03,
83
Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство
Снимка: Булфото, архив

"Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, тъй като финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години", това каза пред „Фокус“ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца, което ще се обсъжда днес на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина.

Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Още по темата
Според Васил Велев няма икономическа причина да плаща работодателят и допълва, че трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС.

„Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, аргументира се Велев.

Председателят на асоциацията също предупреждава, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст.

Според Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, искането на КНСБ е неоснователно.

“Доказано е, от Балканския институт по труда и социалната политика, както и от обществото, че големият отпуск не се отразява добре. Ако една жена отсъства за 2 или повече години, когато се върне на работа, нейните колеги и компанията ще са се развили и напреднали. В сегашната ситуация 2 години са изключително много време, в което тази жена почти със сигурност ще се деквалифицира", отбеляза Иван Нейков.

Според него държавата не трябва да увеличава майчинството, а да намери нови механизми, които да помагат на младите жени да подобрят квалификацията си, докато си гледат децата.

Той допълва, че предложението не е прецизирано, тъй като в момента и двамата родители на дете до 8-годишна възраст имат право на 6-месечен неплатен отпуск. Ако предложението се приеме и майката, и бащата на детето ще разполагат с по 6 месеца платен отпуск, посочва Нейков.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е скептичен към идеята за увеличението на майчинството.

"Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в ЕС", отбеляза финансовият министър. Той допълни, че по-скоро трябва да се съхрани постигнатото и да се работи в посока на повторната интеграция на майките сред активното общество.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също смята, че в момента имаме разумен срок на платеното майчинство и според него на този етап не е необходимо той да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ново 5Не мислиш! Явно това е обща болест /ниското IQ/ на работодателите ни! Ок държавата значи! Ами тогава ще ти направят задълженията КЪМ ФИСКА КАКТО ВЪВ ЗАПАДНА ЕВРОПА и държавата ще плаща майчинските! Ха мишоци! Дръжавата им виновна! Тя тази държава е на всички бре! Да не мислиш само работниците ще плащат масрафите ви!? Хем данъците им тежки хем не щат и да си поемат задълженията към работниците си! Я тарикатите му с тарикати! Кат не би бива за бизнес еее има нужда от работници!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе защо КНСБ не вземе да стане един работодател и да си раздава майчинство, помощи и пенсии каквито си искат. Комунистическия манталитет никога няма да напусне главите на българите, затова ще бъдат винаги бедни и болни и ще живеят във вечна мизерия.
49
3
 
14
 
! Отговори
Аз казах! преди 10 години
Бизнеса не бил доволен, бизнеса търпял загуби , бизнеса страдал от толкова много почивни дни. Не било така в европа ... ама бизнеса склонен ли е да плаща ПОНЕ половината равностойност на европейските заплати??? Бизнеса склонен ли е при най - малкото нарушение да плаща груби суми и глоби , колко бизнесмени има в затвора за укриване на данъци. ДА ГО ДУХА БИЗНЕСА ... използвачи , лицемери , дебелокожи , влюбени в придобиването гноми. Малцина от създаващите работни места са достойни..
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и какво ще се подобри ако минималната заплата стане 1000 евро? найстина ли има балъци дето си мислят че ако се вдигне минималната заплата ще могат да си позволят повече неща?
47
1
 
6
 
! Отговори
Аз казах! преди 10 години
Отново ми се струва ,че това не е измислица на нашето правителство , а е поредната заповед , която то изпълнява. Не остана здравна каса , учителите са най - малко платени и медицинския персонал , пенсионните фондове свършват , ше трябва да работим до 80 години , защото няма да има кой друг.Сега искат и да поставят майките , децата и семействата в положение не да се радват и да общуват с децата си , а да робуват на пари , на бизнеси.Трябва връщане назад към истинските неща - парите са до време
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, то ако го питаш бизнеса жените трябва да раждат в обедната почивка и веднага да се връщат на работното си място.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПрав значи! ОК Да махнат изобщо платеното майчинство НО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ДА СТАНЕ 1000 ЕВРО!!!! Майките ще си наемат чужденки да им гледат децата! :)
44
3
 
6
 
! Отговори
аса преди 10 години
Той бизнесът иска, ако може да не се плаща въобще на работниците.Държавата е затова, да му слага юзди.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПетяХа опитай да вземеш НЕМСКО дете да бачка за твоите!????? Знаеш ли кога!? НИКОГА! А от БГ родителя само се иска! След 20-30 години КОЙ ЩЕ БАЧКА ЗА ТВОИТЕ ДЕЦА!? Да не мислиш хората за будали? Като не плащат и не дават достоен майчински тия фирми после да опъват децата на предприемача на машините да ги видим до къде ще я докарат щото немски деца трудно ще наемат!
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнесът е прав в тоя случай
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПетяХей Петя!!!!! Имаш ли хабер колко струва отглеждането на дете което после се изгърбва от бач за да могат децата на работодателя да се изфукат пред гаджето с нов мерцедес купен му именно от такива вече пораснали деца? Оглеждането на такива деца които ще БАЧКАТ за филийка хляб струва поне 70000 лв до 18 год. възраст! После още поне толкова докато се изгради специалист! Колко от тия пари е поела фирмата която после го експлоатира!? Аман от *** и АЛЧНИ хорица!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За ВСИЧКО ДЪРЖАВАТА ИМА ПАРИ В ДОСТАТЪЧНИ КОЛИЧЕСТВА,НО НЕ СЕ РАЗХОДВАТ В ПОЛЗА НА НАРОДА!!Една държава,която може да си позволи да отдели С ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ КЪМ БЮДЖЕТА СИ-4 МИЛИОНА ЛЕВА ВНОСКА ЗА СТРОЕЖА НА НОВАТА СГРАДА НА НАТО КАТО ПАРТНЬОР,37 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ТРИ АМЕРИКАНСКИ КРЕДИТНИ АГЕНЦИИ,6 МИЛИОНА,КОЙТО СТАНАХА 10 ЗА ЕДНА НЕПОСТРОЕНА ТЕЛЕНА ОГРАДА НА ГРАНИЦАТА.....И ДА ЛЪЖТ НАРОДА СИ,ЧЕ НЯМА ПАРИ!!Пари има ЗА ВСИЧКО,НО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДЕЙСТВАТ С КАМЪНЕ И ДЪРВЕ!!
39
0
 
12
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН=БАНДИТ преди 10 години
в нашата мила РОДИНА. Много малко са честните бизнесмени и те основно са малки еднолични фирми създадени НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ, а ВЪПРЕКИ СИСТЕМАТА на бандитско-баджанашката МУТРОКРАЦИЯ- ДИМокрация
38
4
 
14
 
! Отговори
Петя преди 10 години
Новородените деца са децата на България ,а не на една или др.фирма.Да се плаща от фирма още 12 месеца просто е гавра,след като се плаща платена отпуска за която плащат всички работещи във фирмата за нещо което не е отработено от самата мйка е просто несправедливо.Г-да депутати и синдикалисти избрани сте не да създавате ксандали ,а справедливи решения
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бизнеса купува ли си Майбах ? А други скъпи глезотии ? Как ще има за детски.Само питам...
36
2
 
1
 
! Отговори
ppp преди 10 години
До АнонименЗада избягат трябва да не наемат жени и мъже в детеродна възраст. Да ги видя как ще го направят ;) Тези 6 месеца могат да се ползват както от майката така и от бащата.
35
0
 
14
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
По изборите за жалост по-силни са неграмотниците.
34
0
 
15
 
! Отговори
истина преди 10 години
От това така глупаво предложение ще се възползват големите *** фамилии.И без това голяма част от осигуровките които плаща всеки и работодател и работещ отиват при тях.КНСБ и политиците ни искат като завършек да откажат останалите и все още работещи фирми да продължат с бизнеса си в България пък и въобще.Това е измишльотина че се крият данъци и печалби.Бизнеса много трудно оцелява ,съществува с големи кредити
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Никой нямало да иска да наеме жена в детеродна възраст или с малко дете"Да живее демокрацията.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добре, че троловете са силни само по форумите, а не по изборите