Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство

Никой нямало да иска да наеме жена в детеродна възраст или с малко дете
Обновена: 29 апр 2014 11:03 | 29 апр 2014 11:03,
83
Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство
Снимка: Булфото, архив

"Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, тъй като финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години", това каза пред „Фокус“ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца, което ще се обсъжда днес на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина.

Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Още по темата
Според Васил Велев няма икономическа причина да плаща работодателят и допълва, че трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС.

„Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, аргументира се Велев.

Председателят на асоциацията също предупреждава, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст.

Според Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, искането на КНСБ е неоснователно.

“Доказано е, от Балканския институт по труда и социалната политика, както и от обществото, че големият отпуск не се отразява добре. Ако една жена отсъства за 2 или повече години, когато се върне на работа, нейните колеги и компанията ще са се развили и напреднали. В сегашната ситуация 2 години са изключително много време, в което тази жена почти със сигурност ще се деквалифицира", отбеляза Иван Нейков.

Според него държавата не трябва да увеличава майчинството, а да намери нови механизми, които да помагат на младите жени да подобрят квалификацията си, докато си гледат децата.

Той допълва, че предложението не е прецизирано, тъй като в момента и двамата родители на дете до 8-годишна възраст имат право на 6-месечен неплатен отпуск. Ако предложението се приеме и майката, и бащата на детето ще разполагат с по 6 месеца платен отпуск, посочва Нейков.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е скептичен към идеята за увеличението на майчинството.

"Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в ЕС", отбеляза финансовият министър. Той допълни, че по-скоро трябва да се съхрани постигнатото и да се работи в посока на повторната интеграция на майките сред активното общество.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също смята, че в момента имаме разумен срок на платеното майчинство и според него на този етап не е необходимо той да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Управниците направо действат като серията от тримата *** "Глупаво Село". С не решаването на един проблем не си помагат ами си вредят повече. Ами как искате едновремнно да се работи и да се гледа дете. Особено в София. Никакви детски градини. Искате майките да работят ами децата кой ще ги гледа. И проблема с детските градини го има още от 3-та коалиция. Ама така е като се поставят за управлява без посока и план ами само заради обществена нагласа.
30
3
 
13
 
! Отговори
ново 5 преди 10 години
След като държавата се отказва от задълженията си и ги прихвърля върху бизнеса как този работодател да инвестира в нови производства,подновяване на база или увеличение на заплати щом ще плаща за измишльотените на болни мозъци.Окрадаха държавата и оставиха едни жълти стотинки да се въртят в бюджета на държавата и искат друг да свърши мръсната работа.Ясно е че държава няма ,дано все още мислещи да има,и да има по справедливо и трезво решение .Защото сме единствените с най-дългото платено майчин
29
2
 
32
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Да го направят 18години и да се приключва! Що за глупости се обсъждат...чак не мога да повярвам. Майка съм на 3 годишно дете....и чакам второ. 2 години седях вкъщи по майчинство и една по принуда (НЯМА МЕСТА В ГРАДИНИТЕ).... и сега още 2 години вкъщи....Кой ще ме вземе на работа и адекватна за трудовия пазар ли ще съм аз след 5г застой! Осигурете ясли и градини за майките....не помощи и готови пари....
28
0
 
10
 
! Отговори
Един екзекутиран преди 10 години
ние, като животни, като черни роби. Започнах постепенно да разбирам, че трябва да има промяна, трябва нещо да стане. Така повече не може да се живее. Трябва, трябва нещо да се направи, за да се смени тази система. Всички комунисти са мошеници с тлъсти и оядени шкембета и въобще не се интересуват от съдбата на хората. Смятат ги за роби, а пък и хората толкова търпят, че просто да им се чудиш".
27
1
 
17
 
! Отговори
Додо преди 10 години
Не майките са виновно на бизнеса, а това че българският манталитет не позволява да се инвестира в един работник, да се поощрява за добре свършена работа, а не да се отнасят към хората на принципа никой не е заменим. После само мрънкат, че българите били неквалифицирани.
26
1
 
4
 
! Отговори
Един екзекутиран преди 10 години
"Роден съм през 1960 г. в с. Караманово, Русенско. Помня, че като малък все ходехме с майка ми и баща ми из цяла България да търсим жилище и работа. Живеехме в дупки. В Челопечене, в Бухово, в Ботунец. Най-накрая отидохме в Кремиковци, гордостта на социализма, заради жителство и работа, разбира се. Още от малък голямата ми мечта беше да имам собствено жилище и да виждам слънце. Имах силното желание да се уча. Всяка сутрин отивах от Ботунец до София. Аз вярвах в комунизма, вярвах, че ще преобрази хората, но това беше едно от моите разочарования. Аз видях как живеят хората в София и как се мъчим
25
5
 
14
 
! Отговори
Бизнесмен ли-калъчка преди 10 години
А защо другарите бизнесмени крият доходите си, не плащат данъци и 60% от бизнеса им е в сивия сектор?Затова: Бизнесмен ли е-да му лъснат доходите, иначе....................калъчката.
24
0
 
7
 
! Отговори
Един екзекутиран преди 10 години
"Не вярвам в никой и в нищо... Всичко е лъжа и измама. Как искам да съм дете, вярващо в живота, в прогреса, в държавата, във всичко. Кажи какво да направя, о, природо! Положението ми е безизходно. Не умирам от глад, а така страшно ме боли тук, отвътре, не издържам повече. Аз се чувствам роб на човеците, наречени "комунисти", с провиснали шкембенца, но с авторитетни муцуни. Това са един вид мошеници, дупедавци, ***, които не заслужават нищо друго освен огън, бавна, изгаряща смърт..."
23
2
 
8
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
За бизнеса е неприемливо детето за,което е плащал маичинство да емигрира на запад.Изичаването на западен език трябва да се забрани иначе няма да има балами да се подписват за 340 лева на месец.Може да има ,но ще е *** с 6 А клас образование.Цената на труда е демотивираща,не конкурентна.Алабализми от сорта свободен пазар на труда без фиксирана часова ставка,като в Германия са празни приказки.Производителността зависи от техниката и инвестицията,дето за бизнеса са ТАБУ.
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Никой нямало да иска да наеме жена в детеродна възраст или с малко дете" - а трябва да ви задължават за да не държите пенсионери на работа а младите да няма къде да работят но на пенсионерите осигуровките ги плаща държавата а на младите трябва вие да ги плащате
21
0
 
15
 
! Отговори
Защо така ????? преди 10 години
Като чуя "БИЗНЕСМЕН" и ВЕДНАГА си представям назначените от БКП правоимащи, по модерно му - бизнесмени.Преди 1989 правоимащите смукаха кръвта на народа, сега трижди повече. Мразя израза "бизнеса"!!!!!!!!!_95% са мошеници и бандюги. Изверги, готови да изтребят хората.Не отричам, че има богати, които чрез честен труд са спечелили. Шапка им свалям.Например-Григор Димитров.Муден е българина, муден. А има приказка: Ще дойде ВИДОВ ден...................
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това предложение е в полза единствено на ***, които разчитат на майчинството, за да преживяват. Да им спрат всякакви помощи и да се ограничи раждаемостта при тях! Ние майките с доход над определен праг дори не взимаме детски за нашите деца!!!! Ние искаме да работим и държавата да поема 50% от таксата за частна градина, тъй като няма места за нашите деца в държавните градини!!! От това правителство само безумни предложения....
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато бизнесът се държи като к...а тая държава няма да я бъде. Бизнесът си бизнес, но ако нпкой безгръвначен бизнесмен още не е разбрал хората се раждат като бебета и имат нужда да бъдат отгледани за да порастнат. А хората, които се грижат за тях са най-вече техните майки. Така, че те имат нужда от подкрепа и сигурност за бтдещето си. Плюя аз на бизнес, който не му пука за майките. Плюя два пъти на държава, която не се грижи за бъдещето си.
18
10
 
18
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Как може във Франция да е няколко месеца, а в бедна България да е 2+ години?!
17
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 10 години
То и една година да е майчинството, пак няма кой да вземе майката на работа, защото децата боледуват, трябва да се взимат от градината, а като е голямо детето съответно майката е стара според българския бизнес. 2 г и половина е жест към ***, за които това си е професия. Трябва да се реши въпросът с дискриминацията на жените в тази страна, а не да се мислят неефективни глупости.
16
1
 
12
 
! Отговори
бъдеща майка преди 10 години
До Анонимен 16Втората година майчинство ти се плаща все още от дръжавата, НО минималните възможни пари. Та пробвай ти да гледаш бебе с ипотека и минимални пари 1 година, мъжа ти да не може да си каже от името от работа, за да не стоим ВСИЧКИ гладни, и ега доживея до тая половин година, дето ще си цицам шефа за пари, за да може като се върна вече на работа, да ми покажат вратата. И аз искам да съм домакиня цял живот, като по филмите, ама май предпочитам да работя.
15
0
 
19
 
! Отговори
До бъдеща майка преди 10 години
Всъщност - няма ясли. Това е по-големият проблем - да се направят градини и ясли в големите градове и всичко ще си дойде на място. Казвам го като родител на малко дете. И аз мисля че 2 години е много. Според мен 1 година майчински и после на ясла е идеалният вариант. Ако има ясли обаче...
14
0
 
9
 
! Отговори
gerbist-патриот преди 10 години
А защо вместо да прибират парите на фирмите за майчински, не съберат пак пари от фирмите заз да построят градини и ясли в столицата?Много по-ефективно ще е да помогнат на Фандъкова да построи ясли и градини, а не да раздават пари с години на майките.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е поредната простотия- за какво една млада жена да стои в къщи толкова много време.Важното е да има работа и детски заведения, които да се грижат за детето докато родителите работят.Отгоре на всичко и работодателят да поема - ами ако тази жена роди 4 деца, този работодател може докато е жив да не й види очите на работничката, направо социална служба!Държавата да не си прехвърля проблемите върху работодателя и работника, като ги решава за тъхна сметка!
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдеща майкаКогато ти се роди и не спиш по цели нощи ,ще пееш друга песен.