БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ

"Медиана": "България без цензура" изпреварва ДПС
169
БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Към момента БСП води с около 3% пред основния си политически опонент ГЕРБ в надпреварата за предстоящите на 25 май избори за евродепутати. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, поръчано и финансирано от Национален фронт за спасение на България.
 
Ако изборите бяха днес, БСП ще събере 20.5% от гласовете на избирателите,  а ГЕРБ - 17.1%.

Според проучването обаче причината за това е не толкова нарастване при БСП, колкото спад при ГЕРБ. Основният фактор за този спад е навлизането на "България без цензура"  на политическата сцена. ББЦ е привлякла около 14% гласоподавателите на ГЕРБ на последните избори.

"България без цензура" вече има подкрепата на 9.8% от избирателите. ДПС събира 7.3% от гласовете.

С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%.
АБВ печели едва  2.9% от избирателите.

С наближаване на изборите обаче намалява и готовността, и желанието да се участва в тях.

Данните от изследването показват, че може да се очаква изборна активност сравнима с предходните избори (2009 г.) за евродепутати, от порядъка на 2,5–2,6 млн. избиратели.

Подобна относително ниска избирателна активност дава шанс на малките партии, но с твърд електорат. Изборната бариера за тези избори ще бъде около 150-160 хил. гласа, припомнят авторите на проучването.

Според тях вероятно събитията в Украйна също дават отражение както върху изборната активност, така и върху рейтинга на политиците.

Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна.  В този смисъл ЕС и политическият елит в страната влизат в конфронтация с преобладаващото обществено мнение в страната и губят престиж и доверие.

Идеята за задълбочаване на санкциите срещу Русия се посреща подчертано негативно – 9% подкрепят санкциите, докато 41% считат, че България трябва да се противопостави на подобна идея.

Рейтингът на почти всички политици бележи сериозен спад. Спад с  9% има при рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение.

С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голяма пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
8
 
! Отговори
висок преди 9 години
Това нищо не е , 2дена преди изборите Червен Кольо ще обяви последните актуални прогнози- 120% БСП, 100% Цензурата, и само 0,5% за гербавите!!
78
6
 
10
 
! Отговори
до василев преди 9 години
Плевнелиев може да е всякакъв, но преди всичко е президент и си гледа кефа! а ти си и ще си останеш просто ***, дудукащо за жълти стотинки и плюещо по успелите!
77
2
 
12
 
! Отговори
до Бубо лечков преди 9 години
те така спяха спокойно децата и когато комунизма уж си отиваше! пък после се оказа, че проспаха момента, в който трябваше да ги изритат и сега си плащат са спането!
76
4
 
7
 
! Отговори
ЕК преди 9 години
Сите са маскари!
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
богдане, така вдигаха и процентите на пръмовица, пък после изчезна от политическия хоризонт! сега бутат *** кебапчията на нейно място! това е просто капан за заблудените гласове да не отидат за герб!
74
9
 
9
 
! Отговори
Бубо лечков преди 9 години
GERB си отива,спете спокойно деца!Не че другите са много по-подходящи,но са по-приемлив вариант за бъдещето в БГ!Ясно е че добър политик няма,но варианта *** политик е мноооооого опасен! Последните няколко избора гласувах за Бойко,но разбрах,че около него се насъбра много ***.........не ,не,мерси,стига толкова .ПРОСТО НЕ СТАВАТ!
73
3
 
13
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
КАЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ "КАЧВА" % ЗА БАРЕКОФФ И ХВАЛЕБСТВИЯТА ЗА НЕГО ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕМИНУСИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪБИРА..ИНТЕРЕСНО,МНОГО ИНТЕРЕСНО..НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАК ЩЕ ВРЪЩА ПОСЛЕ ПАРИТЕ НА СПОНСОРА ПЕЕВСКИ...ЗА ГЕРБ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЩЕ ПОБЕДИ УБЕДИТЕЛНО,НО КЪДЕ ИЗЧЕЗНА СИДЕРОВ!?!..ЗАЩО СЕ Е ПОКРИЛ ТЕЗИ ДНИ
72
3
 
8
 
! Отговори
lazovn преди 9 години
Тази агенция ,,***" какво публикува? Кой колко гласа ще купи ли?
71
3
 
6
 
! Отговори
lazovn преди 9 години
Тази агенция ,,.няна" какво публикува? Кой колко гласа ще купи ли?
70
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правилно , целия народ е много доволен от сегашното отлично управление
69
0
 
6
 
! Отговори
д-р Хапчев преди 9 години
Ако в Европарламента правят психо прегледи Бареков ще го закъса сериозно.Страхувам се гласа ми на изборите да не загуби заради някой неподкупен белгийски психиатър.
68
1
 
17
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
67
2
 
7
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 9 години
3 млн. *** и 3 млн. пенсионери трябва да ядат,да се возят безплатно и да не плащат за здравеопазване! Ако искате БСП да го направи номер 15,ако искате Ибриков да го направи ,Ако искате Герб да го направи! А ако Ви е писнало да живеете в страна, в която 6 млн са безработни : 2,5 млн пенсионери, 1,5 млн *** , 2 млн - затворници,студенти,ученици,майки,деца,инвалиди,безработни и психично болни, гласувайте за ПРЕЗИДЕНТА НА КАНАДА,КОЙТО ЩЕ ОБЛЕКЧИ ВИЗОВИЯ ЗА ЕМИГРАНТИ. ПОЗДРАВИ!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля главния прокурор да забрани публикациите на всякакви такива агенции до като не минат изборите.Разследване от къде и колко пари се наливат в тези агенции
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев е травестит като Кончита Вурст.
64
2
 
12
 
! Отговори
гнус ме е преди 9 години
Повярвах, Юрий Асланов, брата на Станишев ли е собственик на Медиана??? Този червендалестия Колю веднъж не е познал прогнозите. Плащат му да прави стъкмистика и да манипулира в полза на БСП, и малките деца разбраха. Посрами и окаля професията социолог, направи я *** дума. ***.
63
4
 
11
 
! Отговори
Стресирания преди 9 години
Напсувай червената шайка и си излекувай стреса до който са те довели червените!Имаше такава статия в dnes.bgБлагодаря на автора!
62
3
 
10
 
! Отговори
TooN преди 9 години
Не се поддавайте на ЧЕРВЕНА ПРОПАГАНДА!!! Нали на мой колега съпругата му работи в такава агенция. За Медиана казва, че е най-червената и най-продажната агенция. Всичко, казва, в този бранш е СТЪКМИСТИКА, а не статистика! За парички могат да ви кажат на дявола ангел и обратното! А ви е бедна фантазията червените пък как са полудели! Щом шефове на фирми взеха да ни агитират да гласуваме за тях, смятайте какъв страх ги гони!!!
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А има още хора който вярват на Бареков и Сидеров !Те са лъжци и крадци !
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Кънчо ! ЕЙ сега отивам да хвана бас с комшията който е гербаджия че ще са втори .Но ако си излъгал и загубя дано станеш като Кончита Вурст.