Бум в измамите с командировки в Германия

Голяма част от родните гастарбайтери са предимно с ниска квалификация
13
Бум в измамите с командировки в Германия
Снимка: Reuters, архив

Бум в измамите с командировки на българи в Германия отчетоха от Консултативния център за мобилни европейски услуги.

След отварянето на германския трудов пазар за нашенци е регистриран ръст на злоупотребите с родни фирми, които командироват работници за извършването на различни дейности в държавата с най-развитата икономика в Европа. Това коментира Рюдигер Винтер, ръководител на отдел към организация “Труд и живот” и шеф на проекта “Консултативен център за мобилни европейски услуги” в Хамбург., съобщи информационна агенция Черно море.

Български фирми командироват свои работници в Германия, но дават на служителите си български заплати и български условия, което в много случаи е в нарушение на законодателството.

Проблемът идва оттам, че българските работници се командироват според условията на местния трудов пазар с изключително ниски възнаграждения. В германското законодателство има изискване за минимален размер на заплащането при командировка, който е в пъти по-голям от този във вашата страна. Така осигуровките, които се плащат върху тези трудови договори, не могат да покрият разходите за здравно осигуряване и останалите такси по закона за трудовоправните отношения, обясни Винтер.

Той уточни, че към момента представляваната от него организация работи по 400 дела, касаещи трудовите права на чужденци в Хамбург. Повече от половината от тях са случаи с български фирми и работници. Съдебното производство по такъв тип казуси в Германия трае от 6 месеца до 2 години. Именно поради тази причина е много важно самите работници да знаят правата си, за да могат после добре да се защитят в съда, препоръча германският специалист.

Той бе категоричен, че според действащите нормативни уредби в рамките на Европейския съюз всяка една българска фирма носи правна отговорност за неспазването на законовите разпоредби на друга държава от Общността.

Рюдигер Винтер отчете още, че след отпадането на ограниченията за работа на българи на германския трудов пазар се е засилил интересът на родните гастарбайтери към Германия. 5 000 българи са работили във втория по големина град в Германия през 2013 г.  За жалост, те са предимно с ниска или неподходяща квалификация и не знаят езика, коментира експертът.

Най-голяма част от тях са българи и български граждани с турски произход, незначителен е броят на представителите на ромския етнос. Родните гастарбайтери са заети предимно в сферите на почистването, логистиката, строителството и месопроизводството, уточни Винтер.

Именно поради тази причина е създаден проектът “Консултативен център за мобилни европейски услуги”. В офисите на организацията може да получите съдействие и правна помощ, ако решите да работите в Германия, но преди това се запознайте много добре с правата си, за да бъдете защитени от германското законодателство, съветва Рюдигер Винтер.

В заключение  германският специалист поиска от българските посреднически фирми по-коректно отношение в подбора на кадри и ясно разясняване на условията на германския трудов пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нормално е където има турци има САМО измами,кражби и убийства просто "културни" особености
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TEMATA NA RAZGOVORA E 4E NA6ITE TAPI I LAKOMI KOMUNISTI NOVI KAPITALISTI KATO SI IZPRQTQT RABOTNICITE V KOMANDIROVKA NE SPAZVAT EVROPEISKITE IZISKVANIA ZA KOMANDIROVA4NI . KOETO 6TE RE4E IZPRATEN SI OT TVOQ 6EF V GERMANIA NA OBEKT ILI ZA DRUGA RABOTA TOI VMESTO POLAGA6TITE SE 70 EVRO NA DEN KOMANDIROVA4NI OSVEN ZAPLATATA TI DAVA 30 PRIMERNO I TI JIVEE6 TAM KATO SKOT I BELITE HORA TOVA GO VIKDAT
8
2
 
5
 
! Отговори
до ВЪН ОТ ЕСССР преди 10 години
" а ние като роби и *** им работим за по-малко пари "Щото в България не сме роби и работим за много ли?
7
3
 
13
 
! Отговори
Диво Племе преди 10 години
Скъпи сънародници, един приятелски съвет : ако тръгнете на гурбет, стремете се всячески да избягвате взимане-даване с български шефове и фирми . Просто ще бъдете измамени . Аз съм емигрант вече 10 години и слава богу, от 10 години нямам нищо общо с родните чорбаджии - в резултат на което живота ми е доста по-добър и спокоен.Но всеки си решава сам .
6
0
 
9
 
! Отговори
КТ преди 10 години
Темата е много интересна!Например всичките тези фирми които "пращат" болногледачки и асистенти,да се проверят какви преводи имат ,какви данъци плащат и т.н.Другите често експолатирани и мамени са строителните работници.На всички фирми тип селски тарикати пожелавам да харчат спечелените пари в някоя болница ъа лечение!!!111!!
5
3
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
а това да не е статия за наща плевнитутка от германсктие паркинзи бе? гирманцити да имат изпридвид чи ако *** викат да го съдят той пък нема да се яви в комисията има защото са комунисти и нацисти и му нарушават правата. виж сега ако го извика шефа на некоя кuрпuрацийка да си разменят ... номерата на банковите сметки даже и официално не трябва да го канят.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на чорбаджиите милионери расте.
3
2
 
7
 
! Отговори
... преди 10 години
edva sega zapo4vat da se komentirat tezi temi, Ot kolko godini se dopuska tova ? s kolko hora e zloupotrebeno ?
2
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
"Най-голяма част от тях са българи и български граждани с турски произход, незначителен е броят на представителите на ромския етнос"
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да видим дали ще позная - българите отиват там предимно за далаверки, кражбички, банкомат опрерации и все в тази линия. Българките отиват там да мажат щиковете на немските пенсионери и чат пат да обслужат някой по-млад загорял, та чак почернял германец!