ДКЕВР предвижда по-скъпо парно и топла вода от 1 юли

Най-рязко ще скочи цената за клиентите на Топлофикация-Русе
Обновена: 29 май 2014 18:49 | 29 май 2014 18:45,
65
ДКЕВР предвижда по-скъпо парно и топла вода от 1 юли
Снимка: архив, Reuters

Повишаване на цените, на които продават топлоенергията повечето централи в страната, от 1 юли, утвърди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на свое закрито заседание.

От предложението става ясно, че най-рязко цената на парното и топлата вода ще се повиши за клиентите на Топлофикация-Русе – с 18,9%. В Габрово цената се повишава с 13%, а за клиентите на Топлофикация-София увеличението е от 11,6%.

За пловдивската топлофикация "ЕВН България Топлофикация" увеличението е 10,3% и цената се вдига от 71,97 лв. на мегаватчас на 79,37 лв. на мегаватчас. За "Далкия Варна" предвижданото повишение е 11,5 на сто, за "Топлофикация Бургас" - 7,1%, за "Топлофикация Враца" - 9,9%, а за Топлофикация Велико Търново- 11,4%.

За топлоцентралата „Софиягаз“ увеличението на цената е в рамките на 18,2 на сто.

С малко над 10% намалява цената за топлинната енергия, произвеждана от Топлофикация-Перник.

Понижение е предвидено и за клиентите на Топлофикация-Сливен, но в рамките на 4,2 на сто.

Със своето решение енергийният регулатор обаче намалява преференциалните цени, по които се изкупува електрическата енергия от комбинираното производство на ТЕЦ-овете. Най-голямо е понижението за топлофикациите в Сливен (с 16%) и Русе (15,4%). За Топлофикация София намалението е в рамките на 6,4%.

С тези изменения на цените се осигурява равнопоставеност между интересите на клиентите, ползващи топлинна енергия, и тези, ползващи електрическа енергия.

Докладът ще бъде обсъден на открито заседание на комисията в присъствието на представители на дружества от сектор „Топлоенергетика”.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: парнотопла водацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ви говореха че изкуственото намаление на ток и парно ще се върне като бумеранг, вие се смеехте. Хайде сега вземете тия проценти отгоре, господа (или по-точно другари) вярващи. Смалиха ви тока с 2% (впоследствие ще го вдигнат с 10), дадоха ви 4 лева добавки и им повярвахте на тия иззедници. А сега да видим кон боб яде ли.
1
1
 
33
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Това не е новина . След като се затвориха предизборните лъжовници , всичко е възможно !