БЛС иска 1500 лева за млад лекар в Спешна помощ

Настоява за 4500 лева заплата за "старите" лекари
Обновена: 31 май 2014 22:37 | 31 май 2014 18:29, Камелия Цветанова
198
БЛС иска 1500 лева за млад лекар в Спешна помощ
Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, а след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1500 лева.

Още по темата
Това каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, цитиран от БТА. По думите му заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева.

Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

Както Dnes. bg съобщи преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушенията, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод  поредния фатален случай в столицата. Миналата седмица фотографката Елизабет Димитрова почина, защото линейката закъсня почти час. След проверката от МЗ съобщиха, че шефовете на столичната Спешна помощ ще бъдат сменени.

По отношение на постановление 94 на МС от април Райчинов каза, че от вчера е сформирана работна група, в която участват и представители на съсловната организация за промяна на постановлението и премахване на тестовете, които дадоха възможност Здравната каса да не изплати надлимитната дейност на болниците. Той допълни, че тази дейност би трябвало да бъде заплатена един месец след отчитането й.

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание, за да се предприемат стъпки за решаване на финансовия дефицит - чрез увеличаване на здравната вноска, която държавата плаща на определени групи граждани или чрез актуализация на бюджета на Здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2000 лева заплата за викачи на морето (стоят пред заведенията и канят въте клиенти)Хотели по цялото Южно Черноморие продължават да търсят сезонни работници.
108
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами как няма да се дразнят хората, като има такива некадърни и нагли лекари като лекарката пристигнала с 30 минути закъснение (починалата фотографка) и дори не е направила опит за реанимация на току-що починал пациент. Наясно съ, че има и много съвестни и способни лекари, но дори и една капка катран отравя цяла каца с мед...
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никъде в света няма толкова гнило здравеопАзване като нашето,никъде в света няма лични лекари,никъде в света няма народ като нашия,СЛАВЕЙКОВ-НЕ СМЕ НАРОД А ***
106
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 9 години
Т.е. в случай на смърт на здравно осигурен натрупаната сума да се наследи от съпруг/съпруга/деца, да може да се ползва от тях. Ако искат да я изтеглят като пари да си платят данък върху сумата, а ако се ползва за здравни услуги да не се облага.
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро" - Доктор Райчинов 2 000 евро в Германия се равняват на около 1 500 лв. в България. Гледайте си там медицината не давайте съвети по несвойствени за вас теми.
104
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 9 години
Здравеопазването ни е доста прогнило, че каквито и мерки да се вземат ще минат доста години, за да се усетят някакви проблясъци в мрака. Аз бих желал здравните осигуровки да ни се събират по индивидуални партиди - колкото си внесъл, толкова имаш право да ползваш без да се налага да доплащаш. ОК, някакъв процент от здравните осигуровки да се отчисляват и да отиват в общ фонд, който да захранва Спешна помощ, но по-голямата част да си е като лична набирателна сметка с право да се наследява.
103
2
 
11
 
! Отговори
ideq преди 9 години
Имам идея! Хайде на лекарите нищо да не им се дава, нали са само некадърници, крадци и какво ли още не, а пък някой като се разболее или недай си Боже вземе да мре...да мре! ;) Така всички ще са доволни!
102
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 9 години
4 MILQRDA LEVA GODI6NO POTYVAT VYV MVR I SOCIALNI ZA ***
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ.НЕ САМО НА ЛЕКАРИТЕ.В СПЕШНАТА ПОМОЩ СЕ РАБОТИ МНОГО.ТОВА Е ФАКТ.ИМА БОЛНИЦИ ОБАЧЕ,КЪДЕТО СЕ ПРАВЯТ ОПЕРАЦИИ И ПРОЦЕДУРИ БЕЗ ДА ИМА НУЖДА ОТ ТЯХ.ХОРАТА СЕ ОМЕРЗИХА ОТ ТАКОВА ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ ЗАТОВА И КОМЕНТАРИТЕ СА ТАКИВА.А ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ-ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СЕ "ОЯДОХА".ЗАПЛАТИТЕ СА ИМ 4-5 ХИЛ.ЛВ.НЕ ВЪРШАТ ПО-ГОЛЯМА РАБОТА ОТ ТЕЗИ В БЪРЗА ПОМОЩ.АЗ СЪМ ЗА ВДИГАНЕ ЗАПЛАТИТЕ В БЪРЗА ПОМОЩ.ВЕДНАГА И АДЕКВАТНО!!!!И Е АБСОЛЮТНО ВЪЗМОЖНО ТОВА ДА СЕ НАПРАВИ.
100
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Щатите докторите взимат голеими пари наистина, но една медицинка диплома струва 7 години обучение и разход между 150-200 хиляди долара (350 000 лева). Колко излиза обучението у нас? Май някои хора прекаляват с филмите.
99
7
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 9 години
До star lekarЗаминавай star lekar в Германия, чисти пода в германските болници .От лакоми некадърници не се нуждае българския народ .Колко хора изморихте и не се наядохте от подкупи и почерпки .
98
0
 
7
 
! Отговори
RE6ENIE преди 9 години
ORQZVANE NA BIUDJETNA NA MVR I VOENNITE TYRTEI I PRENASO4VANE KYM LEKARITE
97
1
 
19
 
! Отговори
жалки българи преди 9 години
Може ли само да попитам отворковците тук, която явно много разбират от всичко - как решихте, че образованието на лекарите е безплатно? Таксата е 4 пъти по-висока от тази във ВИНС-а например ( държавна поръчка), а специализацията - ние сме единствената държава в ЕС, в която лекарят САМ си плаща ежемесечно, за да специализира 4-5 години и да работи ВСЕКИ ден! Това как ви се струва? 10 години учене и плащане, 10 инвестирани години и накрая.......!!! Освен на злобеете, друго не умеете !!!
96
3
 
10
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Съгласен съм да се вдигнат заплатите .НО.......Аз предлагам да се въведат изпити всяка година на докторите .Повечето не знаят какво правят и затова има толкова много смъртни случай .При хванат доктор на работа пиян да се осъжда на не по-малко от 10 години затвор .Шофьора на линейката да не работи в други фирми (таксиметраджия), забавянията идват от това, че той работи едновременно на двете работи .Назначен проверяващ в болниците за контрол на изтичането на парите от здравната каса .
95
8
 
10
 
! Отговори
Лектър преди 9 години
1500 лв. за калинка с купена диплома??? Ко? - Нье!
94
3
 
6
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 9 години
109 ти не си лекар а някаква неграмотна мижитурка. Ако пък случайно си халал да си им на Шведите. Решението е просто бе. Като искат тук да учат без пари а да работят в чужбина или да учат в чужбина за много повече пари или да си плащат обучението тук. Ама българина все иска да . дявола. Ако може да не дава хич пък много да взема. Който няма пари 5 години да ис отработва ученето, който няма ще бачка да си го изплати 5 години и след това да заминава. Това важи и за останалите вузове.
93
3
 
10
 
! Отговори
До star lekar преди 9 години
Мерси от такъв "лекар", който пише Збогом. Такъв *** явно не повишава квалификацията си и може да убие някого заради неграмотността си. В Пирогов също така протестираха, а после се оказа, че сред тях има и отявлени алкохолици. Държавата ви е платила образованието, а вие се мислите за богове. Ами изберете си друга професия, бе!
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 106"Дайте им направо по 10 хиляди на месец, по една лимузина и къща в Бояна... "Те тия с лимузините и къщите в Бояна са все едни честни,чисти,почтени,и всичките с платени до стотинка данъци! Само че там лекари НЯМА мой човек! Тук-таме ще видиш 1-2 завършили медицина(но това не са лекари!).Хахахаххахахаха
91
7
 
6
 
! Отговори
Чао преди 9 години
Тия не са у ред! Начи да мне плащат за кабинет, за сетра, кола, шофьор, оборудване и да лапат по 4,500 (предполагам чисти, нали)? Лек път към Европа им пожелавам. Само да не искат "старите" лекари държавата да им плати и курсовете по езиците както им е платила образованието.
90
4
 
3
 
! Отговори
star lekar преди 9 години
na gadnite bg tapanari,koito ne uvagavat nasheto saslovie shte kaga---- zbogom......mladite kolegi iz4ezvat na zapad,na men mi predlagat v shvesia sart s 4 000 E,....skoro niama da ima degurni.....v shvesia i sestrite shte sa po sexi ot bg