Оставката на Андреева не била на дневен ред

Парите в столичната спешна помощ харчени неефективно
Обновена: 3 юни 2014 09:55 | 3 юни 2014 09:52,
92
Оставката на Андреева не била на дневен ред
Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Снимка: БТА

Проблемът на Спешната помощ в София е в организацията и контрола на екипите. Сега той ескалира, защото през годините никой не се е заел да го разреши. Това каза пред bTV здравният министър Таня Андреева.

Тя беше категорична, че в столичната Спешна помощ неефективно е разходван ресурс и вина за това има ръководителят на Центъра.

Андреева  посочи, че не всичко в системата е разрушено и има пътища за решаване на поставените от спешните медици искания.

Министърът отново посочи, че в столичния център са раздавани неправомерно заплати, като брутните са три пъти над основните, а администрацията взимала 20%-40% повече от лекарите.

„При насрещните проверки, които започнаха да се правят, е имало позвънявания от хора, които са в щата на ЦСМП- София, срещу които е отразено заплащане, но те са казали, че отдавна не работят в спешния център. За всичко това ще бъдат сезирани отговорните институции“, заяви Андреева.

Още по темата
Тя отново посочи, че тази финансова злоупотреба е на настоящия директор, който в момента е в болнични.

Резултатите от анализа, който Министерството на здравеопазването направи в спешния център в София, за инфраструктура и апаратура, не са добри, каза още здравният министър. По нейни думи последните линейки са купувани по време на Тройната коалиция.

Тя посочи, че в новия програмен период за първи път от Брюксел са извоювани 140 милиона евро за здравеопазване, като над 20 милиона ще бъдат насочени за оборудване и линейки.

При наличен ресурс ще продължи и увеличението на заплатите на спешните лекари, повтори Андреева, като напомни, че миналата година те бяха увеличени с 10 на сто. Тя потвърди, че в столичния спешен център има ресурси за повишаване на заплатите чрез вътрешно преразпределение, отделно се осигуряват и екипи, за да се реши кадровият проблем. До седмица се чакат първите резултати от проверките за възможни финансови злоупотреби в столичната спешна помощ.

Министър Андреева заяви, че държи премиера Пламен Орешарски в течение на проблемите в Спешна помощ. Тя коментира, че темата за нейната оставка като министър на здравеопазването не е на дневен ред. Андреева няма притеснения, че кризата в Спешна помощ ще й коства поста и увери, че работи за подобряване на условията на работа в системата.

Междувременно лекарите от спешния център в София заявиха, че не са доволни от посочения нов изпълняващ длъжността изпълнителен директор д-р Александър Златанов, обяви д-р Богданова, която замества директора д-р Георги Гелев.

Медиците са разочаровани от срещата при министъра вчера, защото очакват веднага решение за увеличаване на запралите и броя на лекарите, а министърът е дала обещания в бъдеще време.

Днес в 11 часа продължават протестите на медиците от Спешна помощ пред Министерството на здравеопазването.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гьон-суратлък!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На дневен ред е оставката на бсп
65
1
 
3
 
! Отговори
нана преди 9 години
Извънземно чудовище . Наглост безочие .Това сакадрите на ***.
64
1
 
9
 
! Отговори
безхаберие преди 9 години
Станишева е виновнаТолкова ли държи на тая скублаКато й е личен гинеколог,да не й е любовница,та не смее да я изтеглиВижда се че е некадърнаПърво обвиняваше лекарите без да си провери случая,сега финансовия доклад недоразбрала
63
2
 
7
 
! Отговори
до 45 анонимния преди 9 години
Каква реформа е подхванала се вижда ясноХората мрът без да стигнат до тях линейки,каквито нямалоАма да дават газ до дупка с тия бараки,пък тя ,,платила застраховките на колите,,?!Мутра червена
62
1
 
9
 
! Отговори
до 62 духовников преди 9 години
Вижда се почерка на коменистаДа мре народът,но правителството на бсп да си стоиСталинисти
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърката нарече спешните медици истеричниТая кой знае какви зверства върши в родилна зала с родилките-***?
60
1
 
7
 
! Отговори
крадци преди 9 години
Големите Пари са похарчени в министерствотоЩом няма линейки,сомото министерство преди повече от мисец е започнало съкращения на щатни бройки в СофияСега в истерия ходи да ги търси по телевизиитеКъде са новите линейки госпожо министърке?
59
4
 
8
 
! Отговори
баба ви преди 9 години
ОСТАВКА!Принципалът не ви иска. Тази сутрин слушах, че принципалът не иска Д-р Гелев, а вас дали ви иска народа?
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 52 а ти какво би предложил - в Парламенат взяхоа 4 партии. Каквоот и да се прави не трябан никога герб да ни управляав повече. най-добирят вариянт бе БСп и атака заедно но един депутат не стигна. затова се отиде на резервинят вариант. БСП атака и ДПС.
57
9
 
3
 
! Отговори
жоро преди 9 години
до 53 - Бойко не се е бъркал в делата на дянков? - хайде бе! сутринта - не се рапщаме с бизнеса - вечерта - не, разплащаме се с бизнеса, на другия ден - няма пари, не можем да се зразпатим с бизенас. Познато ли ви звучи! подсказвам това не са думи на дянков, а на БОЙКО.Или излиза дянокв - казав нещо - след един ден излиза Бойко - казва обратното. бизнеса у нас се шегуваше - какквоот и да каже Дянков докато ББ не го потвърди ние не сме спокойни. и Също - "ние не слушаме финан. министър,а ББ"
56
7
 
7
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
Хайде да видим какво се случи в Бърза помощ. Стана ясно, че вземат не 650 лв, а най-малко двойно, че са причинили смърт, защото лекарката "забравила" дефибрилатор, че са фалшифицирали данните за повикването, за да не лъсне докторската грешка, че администрацията получава 40 % повече от лекарите, че пари са вземани от лица, които не работят ОТДАВНА там и т.н. Дали трябва да се уволни шефа? Аз мисля, че ДА!
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още един човек умрял в Девин,линейката била на друг адрес!!!Крайно време е да хвърчат глави на експерти в МЗ и министри!Нека се вдигне цялата спешна в България и народа да излезе да ги подкрепи до като не им изпълнят исканията за заплати,кат.труд,специализация,всеки завършил лекар и сестра да мине по 1 год.в спешната - за тези заплати те сами ще дойдат.Така ще има лекари и сестри в линейките
54
4
 
17
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Глупав народ сме и това си е... Оставихме отново комунистическите олигарси да ни оправляват с турците... до какъв извод може да се достигне в така създалата се ситуация.. НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 600 ГОДИНИ , но едните са ни Е...И 500 години другите 50 ... , а сега им дадохме право да го правят групово , това се нарича групово изнасилване , но понеже сме в България ще им се размине безнаказано. Масово се сменят хора на отговорни постове в държавните институции с турци..
53
10
 
7
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Не зная какво се бави още министърката! Да им приеме оставките и кой откъде е! Това тяхното си е чиста проба изнудване!
52
17
 
5
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Поне за последните 10 години, ако не и повече, д-р Андреева е най-точното попадение за здравен министър! Следя работата й от началото на мандата и съм впечатлена от спокойствието и професионализма на тази жена.
51
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам да накарат ГЕРБ да върнат откраднатите пари от здравната каса и да ги използват в спешната помощ!
50
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно е ясно със сигурност. В Бърза помощ са се въртяли далавери! Дано министър Андреева удържи на напъна, защото е много, ама много права!
49
3
 
15
 
! Отговори
catenaccio преди 9 години
И какво направи ТИ за една година???Трябваше да има трагичен случай, за да си мръднеш пръста, нали?И докато в едни други държави, но на запад от Въртоп, при подобни случаи МИНИСТРИТЕ МОМЕНТАЛНО подават оставка, тук всеки си измива ръцете и СОЧИ виновника.
48
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До тропявно съм прав и нямаш аргументи