Проект със Световната банка разкри 1868 места в детските градини и ясли

Бобева: По този проект 69 общини получават около 60 млн. лв.
Обновена: 5 юни 2014 18:10 | 5 юни 2014 18:10,
3
Проект със Световната банка разкри 1868 места в детските градини и ясли
Снимка: Investor.bg

1868 нови места в детските градини и ясли в 29 общини са разкрити по проекта за социалното включване между България и Световната банка от стартирането му през 2010 г., каза вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева на провелата се днес конференция за ранно детско развитие „Първите седем”.

По този проект 69 общини получават около 60 млн. лв., обясни тя. Изпълняват се 5 проекта за деинституционализация на деца. Само по един от тях към момента 159 деца са настанени в 20 центъра за настаняване от семеен тип в 12 общини.

Към края на февруари 2014 г. 2038 деца са настанени в приемни семейства, каза още вицепремиерът. При близки и роднини са настанени 6810 деца. От началото на годината до февруари 2014 г. е нараснал значително делът на осиновените деца, като в момента те са 113, поясни Бобева.

Броят на успешно приключилите случаи на превенция са 452, а успешно приключилите случаи за реинтеграция е около 103. Проектът се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика. Крайният срок за приключването му е 30 септември 2015 г.

На конференцията Бобева подчерта още, че трябва да има единна политика за децата, обхващаща здравната, социалната и образователна система. Без неправителствения сектор обаче не може да се постигне синергия, категорична е тя.

Ето защо политиката на правителството е насочена в това да партнираме и да предоставяме възможности на неправителствения сектор да предлага услуги за развитието на децата, най-вече в първите седем години, заяви Бобева.

Сред проблемите, които правителството трябва да разреши, са демографският срив, големият брой отпадащи от образователната система деца, сигналите за деца - жертва на домашно насилие, тревожните данни за деца, живеещи в бедност, каза вицепремиерът.

Конференцията "Първите седем" се организира от Световната банка и Уницеф в България.

Повече новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otnemat se deca na vsichki rasi no ne i *** ( paraziti ) .... i tezi deca se nastanqvat pri *** i sodomisti ``bravo`` na UNICEF
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nqkoi prevejda li pari za paraziti i sodomisti qsno e che e kato tqh SODOM ke padne !!!