От днес започва Петровият пост

Той е най-краткият през годината
16 юни 2014 11:02,
3
От днес започва Петровият пост
Снимка: архив Булфото

Днес започва Петровия пост, който е най-краткият през годината и продължава до 29 юни, когато Православната църква чества светите апостоли Петър и Павел.

Петровият пост е сравнително по-лек от предходния, Великденски пост. Разрешава се консумацията на риба във всички дни освен сряда и петък. Риба може да се яде на 24 юни в деня на Рождеството на свети Йоан Кръстител.

Петровият пост започва от неделята след Петдесетница. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, както беше миналата година, няма изобщо пост.

С този пост си припомняме страданията на първите християни. Той е напомняне и за опасността да се върнем към живот без Бога. За първи път се спазва в Рим през III век, по-късно е приет и в Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
Лек и спасителен пост на всички!
2
1
 
1
 
! Отговори
ази до 1 преди 9 години
Цяла Европа е християнска / православна или католическа/. Напълно се вписваме в нея с религията си. Друг е въпроса - доколко е ползата и вредата от нея с фанатизма който вселява.
1
8
 
2
 
! Отговори
Българин в сърцето преди 9 години
За "С този пост си припомняме страданията на първите християни." и тем подобни.Страданията на първите християни са защото са си измислили глупава религия. Религия наложена със сила от византийската империя на България. Някой глупави историци споменават положителни ефекти от това, че сме покръстени и че сме били роби на византия. В крайна сметка ми изброете положителното в това да си роб. И в крайна сметка прабългарите са имали висока култура, за сметка на това което се вярва, че не са имали.