Търговци: Ако променят закона, пада блокадата на границата

Парламентът се готви да остави свободната продажба на желязо
48
Търговци: Ако променят закона, пада блокадата на границата
Търговците на скрап блокираха ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Булфото

Блокадата на "Капитан Андреево" ще падне, ако утре парламентарната комисия по околна среда удължи срока за изкупуване на цветни и черни метали от физически лица до края на 2015 г., обещаха представители на фирмите за изкупуване, които се срещнаха с представители на ГЕРБ и на БСП в парламента.

Още по темата
До блокада на гранични пунктове се стигна заради влизането в сила на промени в Закона за управление на отпадъците, според които само фирми ще могат да предават метални отпадъци в пунктовете за изкупуване, а гражданите трябва да предават отпадъците на общински площадки.

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов също призова да се удължи срокът до началото на 2016 г. за влизането в сила на новите правила, защото иначе би имало екологични, общински, социални проблеми и предизвикателство с контролните функции на МОСВ.

Левицата днес е дала заявка, че ще се съгласи с исканията им, а по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че законът трябва да се гледа внимателно, за да не се допусне изкупуването на крадени релси и проводници в пунковете.

Председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България Иво Георгиев очаква утре на комисия да се удължи срокът. Търговците настояват да отпадне и ограничението за безкасово плащане.

Ако това се случи утре на комисия, блокадата на "Капитан Андреево" и на "Калотина" ще падне, каза Георгиев и добави, че в момента се самоорганизират хора за блокада и на Кулата.

"Ситуацията е патова. В момента се разреши от Конституционния съд да се плаща за отпадъка, но само за предаване на общински площадки, а в момента няма изградени общински площадки", обясни Иво Георгиев.

Представителите на бизнеса отбелязаха, че 500 хиляди души се изхранват със събиране на скрап, а 14 хиляди души работят в сектора, което ще създаде голям социален проблем, ако фирмите спрат работа.

Утре парламентарната комисия по околната среда и водите ще обсъди промени в Закона за управление на отпадъците, внесени от Добрин Данев от БСП и група народни представители. Измененията са внесени на 27 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Napravete miting v zashtita na zakona
38
0
 
4
 
! Отговори
88 преди 9 години
Половината от тези не са търговци а терористи.Нямам нищо против да им остане закона + още една поправка в наказателният кодекс а именно :минимум 10 години затвор за купуване на желязо от : влакове, локомотиви, железопътни релси, електропроводи.Крайно време е в тази държава всеки да си носи отговорността за действията.
37
0
 
3
 
! Отговори
htrdhdf преди 9 години
naroda e gladen i beden i bezraboten kak vi sa tia nemogat da opraviat 5milionna darjava .na horata gradovete imsa tolkova isa milioni godini po dobre po vsiako otnosenie.tova e mutrenska darjava
36
0
 
2
 
! Отговори
hui преди 9 години
ta tapa darjava skoro niama dase opravi bogatite ste stanat oste po bogati bednite po bedni.balgarskia narod do kaga ste tarpi tia prostotiii dokogaa
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви блокади на граници, бе? Има ли държава, бе? ! Я, им смачкайте главите на тези ***. Това се превърна в територия на изнудвачи.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Далавера казвате,мутри били,държавата да ги натиска казвате.Вас какво ви бърка тази работа?Вие ли сте на границата да им пазите итереса?Хората си защитават правата.Вие какво искате като вас честните,добрите и съгласяващи се с всичко,което им кажат господарите ли да са?***.......И сомалииците чакат месия да ги нахрани вече повече от 40г.ама още умират от глад.Вие също почакайте още 40г.някой да ви оправи.Обективно,как да не сте ***............
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей тука е голема далаверата при тия разбойници със скрапа и желязото ама държавата дреме я го притисни това да изреве на умрело
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че Герб са с нас разбойниците че иначе зле нема релси нема паре
31
1
 
9
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Никога не еимало безплатни вторични суровини.И повремето на Живков имахме карти които ни даваха право да сьбираме всичко което пунктовете изкупуваха.Не дай Боже си откраднал нещо те сьдят и в затвра.*** не можеха да имат този документ.Такава е била разпордбата.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като обраха КТБ що не забраните банките,като изнасилват жени що не ги затворите по занданите пак хайдутите да си скитат самотни по улиците???като се краде да идва полицията и да си върши работата!!!не да ми вика оня Цв Цв не мога да хвана тия не смог да опазя онова.66000 полицай пак *** и крадците,
29
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 9 години
Хубава работа ама българска, както е казал народа. Хубаво решават, че само общинска фирма ще събира скрапа на хората, но големия въпрос е защо БЕЗ ПАРИ? Да се направи във всеки град по една общинска фирма за скрап на подчинение на кмета и който има да предава да го дава там. Но това трябва да се заплаща без съмнение. Иначе какъв е смисъла да извозваш купища желязо, да правиш разходи за транспорт за да го дадеш без пари на другите тарикати, пък били те и общински.
28
2
 
2
 
! Отговори
rado преди 9 години
Kolegi,6te imali protest na kulata
27
2
 
8
 
! Отговори
R преди 9 години
Един танк спокойно можеше да разбута камиончетата. Никакви проблеми, преполагам. Таман щяха да са готови за скраб.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лудиякрадЪт. Ами да, какво друго да правиш. То с тая твоя "грамотност" кой ще те вземе на работа?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vchera minah po tozi pat i ne vidyah nito edin tsiganin protestirasht.
24
3
 
7
 
! Отговори
лудия преди 9 години
само фирми да връщат желязо а тия фирми от гражданите ще го взимат безплатно ли? имало кражби на метали. ми има закони за кражбите. ТОВА ЗА МЕН СИ Е КРАЖБА, КАТО ИМАМ НЕЩО НЕНУЖНО ДА ГО ДАМ БЕЗ ПАРИ НА ОБЩИНСКИ ПУНКТ!!!! а с колко ще скочат кражбите когато вземат препитанието на тия дето събират желязо по кофите вместо да крадът. трябва закони срещу кражбите не срещу вторичните суровини. НЕ СЪМ В ТОЗИ БИЗНЕС,НО КАТО ОСТАРЕЯ АКО НЯМАМ ПАРИ И СЪМ С МАЛКА ПЕНСИЯ... КАКВО ДР ДА ПРАВЯ
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези "собственици" са мутри бандити и измамници. Бизнеса с цветни метали НИКОГА не е бил прозрачен, тези хора са изкупили всяко парче метал без да ги е%е дали е открадната антика с иторическа стойност (като лъвовете от паметника Левски) или общинско имущество (решетки на шахти). Това е бизнес на тарикати, и въобще на хора от криминалния контингент! Абсолютно недопустимо е в 21 век държава в ЕС да допуща такива пунктове да заемат места в града- Варна кв. Левкси зад Мустанг- ръждиво бунище !!!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега ще се разбере мафията има ли си държава...?
21
2
 
25
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До АнонименПознавам ,,бизнеса,,на тези изкупвачи,във фирмите им работят шепа хора ,а тук нагло ни лъжат,че ,,500 000 души,,си изкарват хляба с това?Ами това си е легализиране на *** кражби от дворовете на възрастните хора И далеч по опасните отработещи съоражения!!!
20
1
 
27
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
500 000 души не се изхранват със събиране на скрап, а с безогледно и безнаказано крадене на каквото метално им попадне. Представителите на бизнеса, шайка измамници, ги защитават просто, защото имат полза от ***, изкупуват им краденето без пари. Разбира се политиците няма да секнат далаверата на електората, всичко е за тях, нас кучета ни яли.