В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови

Общината предлага терени на добри цени за социално слаби
Обновена: 22 юли 2014 14:01 | 22 юли 2014 09:44,
176
В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови
Снимка: архив БТА

Акцията по събарянето на незаконните къщи в Стара Загора започна отново тази сутрин. Очаква се днес да бъдат срутени 22 постройки.

Още по темата
В първия ден от операцията по събарянето бяха разрушени 33 незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“. Това предизвика напрежение сред жителите, които направиха жива верига пред багерите и се наложи жандармеристи да ги изтласкват. Ромите отвърнаха с тухли и керемиди. В сблъсъците бяха ранени трима полицаи, а двама роми бяха арестувани.

Днешната акция започна без размирици. В квартала отново има багери и жандармеристи, но ромите са се примирили с присъствието им, показа репортаж на БНТ. Някои от тях са прекарали нощта на открито, а други събират материалите от разрушените си къщи, за да се опитат да ги използват при построяването на нови.

„Общинският съвет е осигурил възможност за всички, които са социално слаби, да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят“, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че вече са отредени съответните терени, които били около 80 и на които можели да се построят 80 къщи. „Хората могат още днес да подадат заявление и ако отговарят на условията, до 2 седмици това може да се състои“, каза Тодоров.

Той обясни също, че на среща с ромите вчера им е обяснено, че няма как да останат в досегашните си жилища, защото там е парк. „Те го разбраха“, каза Тодоров. По думите му ромите сами пожелали общината да ги упъти как могат да си построят законно къщи. „Казаха, че им е омръзнало да живеят под постоянна заплаха. И искат един път завинаги да се реши въпросът. И аз ги подкрепям“, сподели кметът.

Той разказа, че е дадена възможност на хората, ако искат, да се настанят в общински жилища.

Той отново повтори причините, довери до акцията по събарянето в ромския квартал. „Заплашен е символът на Стара Загора – Аязмото, заради палежите, незаконната сеч на дървесина и заради гетото, което се разрастваше“, обясни Тодоров.

Кметът съобщи, че след като приключи събарянето, теренът ще бъде разчистен и след това залесен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
47
 
! Отговори
Коити преди 9 години
Кмета на Стара Загора за ПРЕМИЕР
27
8
 
22
 
! Отговори
detelina преди 9 години
АМИ, НА МОРЕТО, КОГА ЩЕ СЪБАРЯТ ХОТЕЛИТЕ!?АМИ, КАПАНЧЕТАТА, АМИ РЕСТОРАНТИТЕ, КОГА!
26
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите живеят в един от най-хубавите квартали на Стара Загора, а до тях имаше прекрасна борова гора. Елате да видите дали нещо е останало от нея! Браво на кмета Живко Тодоров!
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
33, *** глас може да се купи и срещу 20 лева, без допълнителни обещания. А отсега нататък този пич няма да има нужда от тях, защото българите ще го изберат с разлика ;)
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой на главата да ходя да порева малко. Само за едно парцелче, пък макар и с отстъпено право на строеж.
23
2
 
37
 
! Отговори
б преди 9 години
Вярва ли някой,че *** след като получат правото на строеж ще извървят пътя от проекта до готовата къща законно както го правим ние?Кой архитект ще им направи проектите без заплащане?Мисля,че отново ще са построили незаконни постройки върху законно дадена им земя.Който успее да интегрира *** ще е следващият Нобелов лауреат.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 1989 г. масово се отнемат общински имоти и парцели от българи и се подаряват на ромите заради гласовете им. Такава е практиката навсякъде по селата и провинцията, където кметовете си купуват гласовете на ромите.
21
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как социално слаб ром успява с помощи да построи къща? Аз съм не социално слаб българин и не мога да си представя от къде бих намерил пари, за да си построя.
20
3
 
42
 
! Отговори
! преди 9 години
И аз искам терен да си построя къща, ако може около 2 декара и да е на плажната ивица. Очаквам държавата или съответната община да ми прекарат канализация и ток безплатно!
19
2
 
36
 
! Отговори
аз преди 9 години
Вероника Димитрова и Ани Цолова фатално се изложиха тази сутрин. В репортажа на живо Рони Димитрова гонеше една *** с количка да я пита как е спала на открито с бебето,започна да предполага на дюшека или на пружината са спали,а *** каза, че е била при майка си през ноща. Павел Чернев възропта против тенденциозните въпроси. А на покрива , попитан някой дали се е интересувал от тях, поиска хуманитарна помощ като в Африка. До къде стига наглостта им. Да отиват там- ще им дадат.
18
7
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
СЛЕД АРЕСТА НА цар КИРО,БЕШЕ ЯСНО ЧЕ ГЕРБ ЩЕ УДАРИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН,НА ТЕЗИ *** ИМ СЕ ПКАЗА КОЙ Е ШЕФА И ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ,ТОВА ВЪВ ВАРНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ,ВЪВ ВАРНА ЕДИНСТВЕННИТЕ ОЗАКОНЕНИ КЪЩИ НА *** СА,НА ТЕЗИ КОИТО ОСИГУРЯВАТ ГЛАСОВЕТЕ,ДРУГИТЕ СЕ ДЪРЖАТ В СТРАХ,ДРУГАТА ПОЛОВИНА *** МАХЛАТА,*** ИЗКУПИ ЗЕМЯТА,ЗА КОГОТА ДПС РЕШАТ ,ЗА НЕГО ЩЕ ГЛАСУВАТ ВАРНЕНСКИТЕ ***
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17, ти май си писател, а не читател. Чети внимателно.
16
4
 
36
 
! Отговори
художника преди 9 години
Вижте, всички *** са дошли от някъде, където си имат собствен дом. Но понеже се размножават, като зайци домът им в един момент отеснява и порасналите тръгват и се настаняват, където им падне.Държавата си трае, защото чиновника трябва да се напрегне да работи, а не иска защото е на твърда заплата.Работи, не работи- взима си я. Тук е решението на задачата.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, бутнаха незаконите постройки защот това е парк... Браво, ама нека си остане парк!!!Защо сега ще се продават места за нови строежи??? Баси държавата...Бутнаха къщите на едни *** за да могат други *** да си построят къщи!!!Нека мястото се залеси отново и това да си остане парк ей тогава ще кажа евала на кмета
14
3
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Аз казах ли да се разчисти материала от съборените незаконни постройки (в друга статия свързана със Стара Загора). Ето на тия си събират тухлите и керемидите за нова незаконна постройка.
13
3
 
64
 
! Отговори
браво преди 9 години
за първи път в живота си съм горд с родната полиция
12
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Западен парк КОГА??!!
11
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Живко Тодоров бъде предложен за премиер , ще гласувам за него и ще съм сигурен, че поне един важен проблем в държавата ще бъде решен. Аз съм за г-н Тодоров!
10
3
 
52
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
това в Ст. З. е нищо, цяла България е така, трябват радикални мерки, но там е едно добро начало !
9
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Осъзнавате ли, че това, което направиха старозагорци тези дни е Рубикон в мовата българска история?!