В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови

Общината предлага терени на добри цени за социално слаби
Обновена: 22 юли 2014 14:01 | 22 юли 2014 09:44,
176
В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови
Снимка: архив БТА

Акцията по събарянето на незаконните къщи в Стара Загора започна отново тази сутрин. Очаква се днес да бъдат срутени 22 постройки.

Още по темата
В първия ден от операцията по събарянето бяха разрушени 33 незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“. Това предизвика напрежение сред жителите, които направиха жива верига пред багерите и се наложи жандармеристи да ги изтласкват. Ромите отвърнаха с тухли и керемиди. В сблъсъците бяха ранени трима полицаи, а двама роми бяха арестувани.

Днешната акция започна без размирици. В квартала отново има багери и жандармеристи, но ромите са се примирили с присъствието им, показа репортаж на БНТ. Някои от тях са прекарали нощта на открито, а други събират материалите от разрушените си къщи, за да се опитат да ги използват при построяването на нови.

„Общинският съвет е осигурил възможност за всички, които са социално слаби, да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят“, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че вече са отредени съответните терени, които били около 80 и на които можели да се построят 80 къщи. „Хората могат още днес да подадат заявление и ако отговарят на условията, до 2 седмици това може да се състои“, каза Тодоров.

Той обясни също, че на среща с ромите вчера им е обяснено, че няма как да останат в досегашните си жилища, защото там е парк. „Те го разбраха“, каза Тодоров. По думите му ромите сами пожелали общината да ги упъти как могат да си построят законно къщи. „Казаха, че им е омръзнало да живеят под постоянна заплаха. И искат един път завинаги да се реши въпросът. И аз ги подкрепям“, сподели кметът.

Той разказа, че е дадена възможност на хората, ако искат, да се настанят в общински жилища.

Той отново повтори причините, довери до акцията по събарянето в ромския квартал. „Заплашен е символът на Стара Загора – Аязмото, заради палежите, незаконната сеч на дървесина и заради гетото, което се разрастваше“, обясни Тодоров.

Кметът съобщи, че след като приключи събарянето, теренът ще бъде разчистен и след това залесен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От цялата работа сега пак ще спечелят тези, които ни управляват и мачкат и сега. Ще им кажат ГЕРБ ви разрушиха къщите, гласувайте сега за нас, за да не е ГЕРБ на власт. И като ни управляват пак сегашните, пак ще им построят на *** къщите, че и по-големи.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ани Цолова много ми падна в очите. Харесвам много Виктор Николаев как води сутрешния блок, Ани Цолова просто я приемах за някаква допълнителна приставка към него, но сега много се изложи.
6
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви имоти за социално слаби та те не искат законни къщи дето да плащат ток , вода и данъци а гето дето да си крадат ток и вода и да си хвърлят *** , да си гледат конете и да раждат по 10 и да живеят на помощи спрете им помощите и ги пратете да работят така да си изплатят имотите а не да се раздава държавна земя на "ромите" а на младите БЪЛГАРСКИ семейства защо не дадете имоти да си построят жилища вместо да са на свободен наем
5
7
 
50
 
! Отговори
политолог преди 9 години
И какво като Орешарски ще подаде оставка. Той вече си свърши работата , всички около него станаха мултимилионери , а Държавата има вече близо 10 милиарда дълг. Това управление на БСП-ДПС-Атака ще се изучава в учебниците по история като феномен. Как само за една година може да фалираш цяла Държава. Апропо браво на кмета на Ст. Загора така се прави политика със закона напред, а не като БСП с кражбите напред.
4
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия момчета от Вътрешни войски въобще да не отстъпват. А когато ромите бяха ***, в една друга България, за тях имаше ред. Имаше задължителна военна служба в Трудови войски, знаеха си задълженията - не стъпваха в градската част, защото знаеха че ги чака бой до спукване от когото мине - гражданин, милиционер, военен. Бяха опитомени. А сега са едни ***, първични хора, бандити, крадци, които на всичкото отгоре ни обират защото им плащаме всички сметки.
3
3
 
22
 
! Отговори
скак преди 9 години
Да ги пуснат да строят по морето, в НАТУРА 2000
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A sozialno slabite neromi poluchavat li tereni na dobri zeni?
1
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жандармерията в момента настъпва навътре в *** квартал в Стара Загора, стискайте палци на българските момчета в униформа!